Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Védett épület és diákhotel fejlesztésével indul az új Tokaj-Hegyalja Egyetem

1/1

Forrás: sarospatak.uni.eszterhazy.hu

?>
Forrás: sarospatak.uni.eszterhazy.hu
1/1

Forrás: sarospatak.uni.eszterhazy.hu

Védett épület és diákhotel fejlesztésével indul az új Tokaj-Hegyalja Egyetem
Közélet, hírek

Védett épület és diákhotel fejlesztésével indul az új Tokaj-Hegyalja Egyetem

2021.07.29. 10:06

Az Eszterházy Károly Egyetem sárospataki kampuszát is felölelő új intézmény innovatív képzéseket ígért a térségnek, valamint az oktatás mellett infrastrukturális fejlesztéseket is. A július 26-án megjelent Közbeszerzési Értesítőből az is kiderült, hogy pontosan milyen munkálatok valósulhatnak meg a közeljövőben a beruházás részeként.

Korábbi híradásokban többször is szerepelt az idén megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetem, amely várhatóan már idén megnyithatja kapuit hivatalosan is. A tervek szerint a korábbi Eszterházy Károly Egyetem sárospataki kampuszán elérhető szakokat viszi tovább az intézmény, emellett pedig több új képzés is indul majd, például szőlész-borász, turisztikai-vendéglátóipari, valamint más a kulturális örökség kutatását művelő tevékenységek, illetve a későbbiekben vállalkozásfejlesztési szakkal és továbbképzési programokkal egészülhet ki a képzés.

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos az egyetem leendő épületében tartott sajtótájékoztatóján májusban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál tudósítójának azt is elárulta, hogy az oktatás mellett infrastrukturális fejlesztéseket is terveznek, így például több felújítást a jelenlegi kampuszon, de tervben van egy újabb kampusz megépítése is a szomszédos telken. 

Az új intézményhez kapcsolódó említett, ám korábban kevésbé részletezett munkákról most újabb információk derültek ki a Közbeszerzési Értesítő 2021/142-es számában (2021.07.26.) megjelent Tokaj-Hegyalja Egyetem kampusz fejlesztésére kiírt közbeszerzés leírásából. A kiírás szerint az ajánlattételi szakaszban, nyílt, uniós eljárás keretében augusztus 6. 12 óráig várják a kritériumoknak megfelelő ajánlatokat. A három főbb pontból álló beruházás magában foglalja az oktatási főépület rekonstrukcióját, belsőépítészeti és infrastrukturális korszerűsítését, a Furmint Hotel diákhotel épület felső két emeletének befejezését, valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetem kampusz épületegyüttes és környezetének figyelembevételével egy koncepcióterv készítését a további fejlesztésekhez.

A fejlesztéssel érintett főépületek az 1909-es évben épültek, a műszaki paraméterek dokumentáltsága nem teljes körű. A rekonstrukció az épület szerkezet részleges statikai vizsgálata mellett a tetőszerkezetre, nyílás-zárókra és belső kialakításra vonatkozik, az oktatáshoz szükséges bútorokkal és berendezésekkel együtt. A főépület két szint, együttesen nettó 3200 négyzetméter. A Lechner féle építészeti érték fennmaradásával egy modern – a jelen és jövő igényeit kielégítő- oktatási épület átalakításáról és felújításáról szóló tervprogramban a következő igények és szempontok szerepelnek: külső kubatúra megtartásával, energiahatékony, világos, funkcionalitásában jól használható, színvonalas technológiákat alkalmazó épületté váljon. (Az oktatási épülethez csatlakozó könyvtár és tornaterem, valamint az ún. ’igazgatói lak’ a jelen fejlesztési területhez nem tartoznak hozzá.)" - írja az ismertető.

A belsőépítészeti tervezésnél a műemlék jellegű belső elemek tervei (például: fazettás födémburkolat, ablakok stb.) és bútorozási terv elkészítése a feladat az oktatási portfóliójához igazodó funkciók átgondolásával. A kiírás szerint a tantermek belső átalakításánál törekedni kell a minimális falbontásra, de kitérnek a várható bontási területekre is:

- főbejárat/ portánál lévő torony, kilátópont földszintről történő megközelíthetőségének megoldása pl. lifttel (akadálymentesítés)
- földszinti nagy terem átalakításával aula -tér alakulna ki
- központi épületrészhez csatlakozó hosszú szárny (ún. sötétfolyosó) végében lévő speciális terek átalakításával az épületrész világossá, átláthatóvá válna. Régi bejáratának funkcionális visszaállításával további bevilágítási lehetőséget lehet nyerni.
- tartószerkezeti szakvéleményre az aula kialakításnál felmerülő falbontásnál és a lift elhelyezésnél indokolt - kiemelten szükséges az épület rossz állapotú tetőszerkezetének, burkolatának helyreállítása, tetőn keresztüli beázásoknak megszűntetése, homlokzat javításával - mindeközben a homlokzaton érdemi változás nem történik.

A nyertes pályázó feladata a Tokaj-Hegyalja Egyetem oktatási főépületének rekonstrukciója, belsőépítészeti és infrastrukturális korszerűsítéséhez belsőépítészeti koncepcióterv egyeztetése és elkészítése, településképi terv, valamint építési és kiviteli tervdokumentáció elkészítése. Az intézményhez kapcsolódó kiírásból az is kiderül, hogy a Furmint Hotel épületének felső két szintjét felújítják, diákhotellé alakítják és az ehhez kapcsolódó tervezői szolgáltatás ellátása szintén az eljárás része.

A Furmint Hotel épülete a 90-es évek elején készült. A hotel földszint, első és második emeletét 2015-ben újították fel, azonban a harmadik, negyedik emeletet nem állították helyre. Ezeken a szinteken a mai kornak megfelelő, európai színvonalú kollégiumi szobák kialakítását tervezik, 40 fő számára a közbeszerzés részeként. A meglévő kiviteli tervdokumentáció adaptációjával tető és tetőszerkezet helyreállításával a beázások megszüntetése is cél. A beruházás nem terjed ki a 2015-ben megújult szintekre. Ezek alapján a Furmint Hotel diákhotel épület felső két emeletének befejezésével további kollégiumi férőhelyek biztosítása a cél, amelyhez az építési- és kiviteli tervdokumentáció elkészítését várják.

A jelenleg tervezett kampusz területe és épületei a Sárospatak belterület 253/3 helyrajzi számon elhelyezkedő oktatási főépület, könyvtár, tornacsarnok, kollégium, a Hotel Furmint, és a tanári lak. Az egyetem tulajdonában álló 249. hrsz. ingatlan is a kampuszhoz tartozik. A hirdetmény szerint további bevonható területek a 253/1, 252/4, 251, és 250, amelyekhez az építési koncepciótervek, a helyszínrajzi és telepítési koncepció, a koncepcionális alaprajz és a funkciótisztázó alaprajzok felvázolása is a beruházás részét képezik a hosszútávú fejlesztések lehetőségének megalapozásához.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk