Épületek/Irodaépület

Tonic Tower - Irodaház a Sárbogárdi utcában

1/8

TONIC tower
TONIC tower
1/8

Tonic Tower - Irodaház a Sárbogárdi utcában
Épületek/Irodaépület

Tonic Tower - Irodaház a Sárbogárdi utcában

2007.12.06. 12:25

építészet: M. Miltényi Miklós, Balogh Attila - mm művek

Építészeti program
A megrendelő igénye egy saját részre épülő kb. 30 főt kiszolgáló irodaépület volt, amely túlnyomó részben számítógépes, grafikusi munkahelyeket, illetve a fő funkciót kiszolgáló egyéb helyiségeket (tárolókat, raktárakat) tartalmaz. A földszinten helyezkedik el a recepció, a fő tárgyalóhelyiség, illetve a dolgozók kulturált étkezési lehetőségét biztosító konyha-étkező. A tetőtérben található a vezetői iroda, illetve egy kötetlenebb megbeszélések tartására alkalmas kisebb tárgyaló.

 

1/8

TONIC tower
2/8
TONIC tower

 

Telepítés
Az épületet a szabályozási terv előírásainak megfelelően helyeztük el a telken, az épület tömegéből előretolt szélfogót helyeztünk el az előkert vonalán. Az oldalkert minkét oldalon az előírt 5 m, a hátsókert mindenhol meghaladja az előírt 10 m-t

Parkolás
Az irodafunkció miatt nagyobb számú parkoló elhelyezésére volt szükség, ezért a parkolóhelyeket a pincében és a felszínen alakítottuk ki. A zöldfelület kímélése érdekében a pincében négy parkolóhelyet helyeztünk el. A felszíni parkolóhelyeket és a hozzájuk vezető utat a zöldfelület kímélése miatt gyeprácsos illetve gyephézagos, kavicsburkolatos kivitelben tervezzük.

 

3/8

 

Belső kialakítás
A belső kialakítást a súlypontba helyezett lépcsőház köré szerveztük, hogy a funkciókat a lehető legkevesebb közlekedővel tudjuk kiszolgálni. Ennek megfelelően az épületet úgy alakítottuk ki, hogy a lépcsőház mögött egy kb. 12 m2-es iroda elhelyezhető legyen, az épület első traktusába pedig nagyobb egyterű irodák kerülhessenek. Ezen a szakaszon a Sárbogárdi út 23. sz. telken álló ház felé nem alakíthatunk ki falnyílást, az itt elhelyezett nagyterű helyiségek a másik oldalról, illetve az utcai oldalról kapják a megvilágítást. Ezzel az elrendezéssel a földszinten kialakíthatóvá vált az utcai oldalon egy tágasabb recepciós tér is.

A földszinten a lépcsőház megnyitott kialakításával, illetve a tárgyaló átlátható elhatárolásával igyekeztünk tágasabbá tenni a tereket, az emeleteken 1,30 m szélességű folyosó szolgálja a közlekedési igényeket. A lépcsőház kialakításánál fontos szempont volt az is, hogy nagy üvegfelületeivel biztosítsa a közlekedő megfelelő bevilágítását is. Nem kifejezetten tipikus irodaházi funkció az 1. és 2. szinthez kapcsolódó erkély, de szerintünk hozzájárul a munkahelyek barátságosabbá tételéhez. (Az sem elhanyagolandó szempont, hogy dohányzó munkatársak sem a földszintre, a kertbe járnak dohányozni …)

 

4/8

5/8

 

Tömegalakítás, homlokzatok
Az épület tömegalakításánál megtartottuk azt a vázlattervnél alkalmazott megoldást, amely szerint az utcai homlokzatot a többi homlokzattól eltérően kezelve alakítjuk ki. Ez kettősséget okoz az épület homlokzatképzésében, de nézetünk szerint vállalható ez a kettősség, amivel egyrészt az épületet ’elbújtatjuk’ egy zárt homlokzat mögött, másrészt az utca felé egy feltűnőbb, a szokásostól eltérő megoldást választunk. Ennek a megoldásnak része az is, hogy a bejáratot egy földszintes pengefal mögött adjuk meg, nem szemből vezetjük az érkezőket az épülethez.

 

6/8

7/8

 

A beépítés viszonylagosan keskeny volta eredményezte azt, hogy a két oldalhomlokzaton viszonylag kevés tömegmozgásra volt lehetőségünk. Mivel a fő megközelítési irány a Tétényi út felőli, - valamint a túloldali homlokzat a szomszédos épület, illetve a növényzet miatt takartabb - úgy határoztunk, hogy a mozgalmasabbnak ígérkező oldalt fordítjuk ebbe az irányba. Az alaprajzi elrendezés diktálta szükségszerűségen túl ez is indokolta azt, hogy a lépcsőházat - melynek hangsúlyosabb tömegbeli megjelenést szántunk - ebbe az irányba fordítsuk. Az épület homlokzatait végigfutó ablaksávok osztják elemi síkidomokra, ezek az elemek kapnak további tagolást a nyílások által. Az épületen mindenhol jellemző az egyszerű mértani formákból való építkezés, a tiszta hasábok használata. Az épület hátsó homlokzatai törtfehér színezésűek, az ablaksávok mentén lehasadó tömegek helyenként narancs színezést kapnak.


építészet: M. Miltényi Miklós, Balogh Attila - mm művek
statika: Dávid Ágnes
gépészet: Bukovics János
elektromos: Mészáros Lajos
geotermikus fűtés-hűtés: Hév-Sugár Kft

Tulajdonos - beruházó: Tonic Kft. - Bódis Gergely

 

Vélemények (1)
áfonya
2007.12.06.
14:12

nem csak ez az épület miatt, de kezd nevetségessé válni, hogy itthon már egy két emeletes ház is tower. és nem ez az első. jó hogy nem mindjárt skyscraper...bár gondolom (remélem), hogy nem az építészek adják a neveket...

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk