építészet : környezet : innováció

Tonic Tower - Irodaház a Sárbogárdi utcában

építészet: M. Miltényi Miklós, Balogh Attila - mm művek

Építészeti program
A megrendelő igénye egy saját részre épülő kb. 30 főt kiszolgáló irodaépület volt, amely túlnyomó részben számítógépes, grafikusi munkahelyeket, illetve a fő funkciót kiszolgáló egyéb helyiségeket (tárolókat, raktárakat) tartalmaz. A földszinten helyezkedik el a recepció, a fő tárgyalóhelyiség, illetve a dolgozók kulturált étkezési lehetőségét biztosító konyha-étkező. A tetőtérben található a vezetői iroda, illetve egy kötetlenebb megbeszélések tartására alkalmas kisebb tárgyaló.

 

TONIC tower

 

Telepítés
Az épületet a szabályozási terv előírásainak megfelelően helyeztük el a telken, az épület tömegéből előretolt szélfogót helyeztünk el az előkert vonalán. Az oldalkert minkét oldalon az előírt 5 m, a hátsókert mindenhol meghaladja az előírt 10 m-t

Parkolás
Az irodafunkció miatt nagyobb számú parkoló elhelyezésére volt szükség, ezért a parkolóhelyeket a pincében és a felszínen alakítottuk ki. A zöldfelület kímélése érdekében a pincében négy parkolóhelyet helyeztünk el. A felszíni parkolóhelyeket és a hozzájuk vezető utat a zöldfelület kímélése miatt gyeprácsos illetve gyephézagos, kavicsburkolatos kivitelben tervezzük.

 

 

Belső kialakítás
A belső kialakítást a súlypontba helyezett lépcsőház köré szerveztük, hogy a funkciókat a lehető legkevesebb közlekedővel tudjuk kiszolgálni. Ennek megfelelően az épületet úgy alakítottuk ki, hogy a lépcsőház mögött egy kb. 12 m2-es iroda elhelyezhető legyen, az épület első traktusába pedig nagyobb egyterű irodák kerülhessenek. Ezen a szakaszon a Sárbogárdi út 23. sz. telken álló ház felé nem alakíthatunk ki falnyílást, az itt elhelyezett nagyterű helyiségek a másik oldalról, illetve az utcai oldalról kapják a megvilágítást. Ezzel az elrendezéssel a földszinten kialakíthatóvá vált az utcai oldalon egy tágasabb recepciós tér is.

A földszinten a lépcsőház megnyitott kialakításával, illetve a tárgyaló átlátható elhatárolásával igyekeztünk tágasabbá tenni a tereket, az emeleteken 1,30 m szélességű folyosó szolgálja a közlekedési igényeket. A lépcsőház kialakításánál fontos szempont volt az is, hogy nagy üvegfelületeivel biztosítsa a közlekedő megfelelő bevilágítását is. Nem kifejezetten tipikus irodaházi funkció az 1. és 2. szinthez kapcsolódó erkély, de szerintünk hozzájárul a munkahelyek barátságosabbá tételéhez. (Az sem elhanyagolandó szempont, hogy dohányzó munkatársak sem a földszintre, a kertbe járnak dohányozni …)

 

 

Tömegalakítás, homlokzatok
Az épület tömegalakításánál megtartottuk azt a vázlattervnél alkalmazott megoldást, amely szerint az utcai homlokzatot a többi homlokzattól eltérően kezelve alakítjuk ki. Ez kettősséget okoz az épület homlokzatképzésében, de nézetünk szerint vállalható ez a kettősség, amivel egyrészt az épületet ’elbújtatjuk’ egy zárt homlokzat mögött, másrészt az utca felé egy feltűnőbb, a szokásostól eltérő megoldást választunk. Ennek a megoldásnak része az is, hogy a bejáratot egy földszintes pengefal mögött adjuk meg, nem szemből vezetjük az érkezőket az épülethez.

 

 

A beépítés viszonylagosan keskeny volta eredményezte azt, hogy a két oldalhomlokzaton viszonylag kevés tömegmozgásra volt lehetőségünk. Mivel a fő megközelítési irány a Tétényi út felőli, - valamint a túloldali homlokzat a szomszédos épület, illetve a növényzet miatt takartabb - úgy határoztunk, hogy a mozgalmasabbnak ígérkező oldalt fordítjuk ebbe az irányba. Az alaprajzi elrendezés diktálta szükségszerűségen túl ez is indokolta azt, hogy a lépcsőházat - melynek hangsúlyosabb tömegbeli megjelenést szántunk - ebbe az irányba fordítsuk. Az épület homlokzatait végigfutó ablaksávok osztják elemi síkidomokra, ezek az elemek kapnak további tagolást a nyílások által. Az épületen mindenhol jellemző az egyszerű mértani formákból való építkezés, a tiszta hasábok használata. Az épület hátsó homlokzatai törtfehér színezésűek, az ablaksávok mentén lehasadó tömegek helyenként narancs színezést kapnak.


építészet: M. Miltényi Miklós, Balogh Attila - mm művek
statika: Dávid Ágnes
gépészet: Bukovics János
elektromos: Mészáros Lajos
geotermikus fűtés-hűtés: Hév-Sugár Kft

Tulajdonos - beruházó: Tonic Kft. - Bódis Gergely

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »