Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Tornyos Birtokközpont, Eger

1/9

Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia

?>
Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia
?>
Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia
?>
Tornyos Birtokközpont-bogyózó, látványterv: Éltető Zsófia
?>
Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia
?>
Tornyos Birtokközpont- kilátó, látványterv: Éltető Zsófia
?>
Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia
?>
Tornyos Birtokközpont-iroda, látványterv: Éltető Zsófia
?>
Kundrík Lívia építész
?>
Vékony Péter vezető tervező építész
1/9

Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia

Tornyos Birtokközpont, Eger
Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Tornyos Birtokközpont, Eger

2013.03.25. 14:43

Projektinfó

Földrajzi hely:
Eger, Magyarország

Építészek, alkotók:
Vékony Péter

Tornyos Birtokközpont

URL:
nirmana építésziroda kft.

Tervezés éve:
2012

Stáblista

Építész munkatársak: Kundrík Lívia, Hága Tamás, Kern Ádám
Szakági tervezők:
statikus: Marót Balázs
gépész: Balla Sándor, Deák Attila
elektromos: Kósa László, Bakos István
tűzvédelem: Végh Ferenc
technológia: Gál Tibor Pincészet
látvány: Éltető Zsófia
megbízó: Gál Tibor Pincészet 

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

Vékony Péter és csapata az egri borvidék egyik legszebb fekvésű területére tervezett borászatot úgy, hogy a tervezői szándékok és az épülettel szembeni elvárások párhuzamosan haladtak egymással. Így egy mai, korszerű gravitációs rendszerű borászati épület született, mely megfelel minden elvárásnak. 

Az építési telek területe 5Ha, az egri borvidék egyik legszebb fekvésű területe. A Tornyos magaslatról belátható a Nagy-Eged masszívuma, a Mészhegy, átlátni Ostorosra és a nyugati irányban Eger festői látványa tárul a szemlélő elé. A kivételes adottságok alkalmassá teszik arra, hogy a Birtokközpont helyszíne lehessen.

Az egri borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így Eger városát, valamint  a következő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, és Szomolya az Egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu és Verpelét a Debrői körzetbe.

 

Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia
1/9
Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia

 

Az építési telek Eger közigazgatási határain kívül terül el, és az Egri Borvidék szerves része. Már a helyszín kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a Birtokközpont térbeli kialakítása megfeleljen a gravitácis eljárás sajátosságainak. Az alaprajzi kialakítás a helyszín adottságainak és a morfológiának megfelelő törvényszerűségeket követi. A telek nyugati széléről tárul fel a legszebb kilátás, s mivel ez övezeti határt is jelent, így itt egy meglehetősen beszorított szituáció jött létre. 

 

Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia
4/9
Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia

 

A pinceszinten kaptak helyet a bor feldolgozásával kapcsolatos technológiai helyiségek. A feldolgozó helyiség közvetlen kapcsolatban van a külső térrel. A bejárathoz egy 10%-os lejtésű széles rámpa vezet, amin keresztül akár kisebb tehergépjárművekkel is elérhető a feldolgozó tér, ill. a pinceszint. A feldolgozó kelet-nyugati tengelyű helyiség, amelyben 14 db fakád található. Ezekben a cefre áztatásos erjesztése folyik. A helyiség délnyugati sarkában egy háromkarú acél lépcsőn keresztül a felette lévő szintre juthatunk. A feldolgozó helyiség mellett északra, ill. délre találhatóak az acél tartályparkok. Ezekbe a helyiségekbe különböző méretű kóracél tartályok kerültek. A feldolgozó helyiségtől keletre lévő közlekedő zónán keresztül érhető el a palackozó és hozzá tartozó mini labor helyiség, valamint a hordós érlelő. A közlekedő zóna északi végén található két függőleges közlekedési lehetőség, egy egykarú lépcső, ill. egy teherlift, amelyek a palackozó terét és a palackos raktár, címkéző helyiséget kötik össze vertikálisan. A hordós érlelőben tárolják a fa- hordókat, melyekben 12-18 hónapig érlelik a borokat. A helyiségből nyílik még egy borszentély, ill. a diszponibilis tér.

Ez a tér alkotja a vertikális összeköttetést a kilátó épülettömegével, amely innen egy kétkarú lépcsőn keresztül érhető el. A lépcsőn a felette lévő szinten található mosdókhoz juthatunk. Ez a lépcső része az úgynevezett "tanösvény" útvonalnak is, amin végigvezetve az érdeklődőket technológiai sorrendben mutatható be a teljes borászat.

A borászatok az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hagyományos marketing elemek kiegészítéseként saját direkt marketinget is folytatnak. Ez a személyes és fogyasztóközeli magatartás megköveteli azokat a gesztusokat, amelyek az igényes termékek bemutatásán túl lehetőséget teremtenek egyfajta kapcsolatépítésre is. A tevékenység bemutatása és a különböző évjáratok ismertetése ugyanolyan fontos, mint azok a felületek, amiken be lehet mutatni a borászat fejlődésének különböző stádiumait. Ennek a célnak megfelelően kiállító terek is helyet kaptak itt. 

A földszinten van a bogyózó helyiség, amely a pince szinten lévő feldolgozó felett található, és a két tér között egy háromkarú lépcső biztosítja a közlekedési felületet. A bogyózóba a keleti homlokzaton található bejáraton keresztül lehet bejutni. A bejárat előtt található egy fedett előtér, amely védi a leszüretelt szőlőt, amit a lehető legközelebb visznek ehhez a bejárathoz, hogy majd a fakádak felett álló zúzó bogyózóba öntsék, ami az 50 l-es kádakba darálja be a szőlőt. A bogyózó alkotja az épületegyüttes fő tömegét. A bogyózó helyiségtől északra, külön épülettömegben található a palackos raktár,illetve a címkéző helyiség. Ettől északra van az iroda, a szociális blokk és az őrzéssel megbízott ember számára kialakított apartman. A palackozó és az iroda épülettömege között egy gazdasági út fut el, ami biztosítja a megfelelő kapcsolatot a belső udvarral és a pinceszinten található feldolgozó helyiségekkel. A bogyózó helyiséggel szemben, tőle keletre a belső udvarhoz kapcsolódóan található a traktorgarázs, amely a terep morfológiáját követve már terepszint alá került.

 

Tornyos Birtokközpont- kilátó, látványterv: Éltető Zsófia
5/9
Tornyos Birtokközpont- kilátó, látványterv: Éltető Zsófia

 

A traktorgarázsból különféle kiszolgáló helyiségek nyílnak (raktár, vegyszerraktár, gépészeti helyiség, öltözők, takarító szertár, mosdóblokk). Külső terekként ezen a szinten borozó teraszok jelennek meg (északon az irodánál, nyugaton a palackos raktár ill. bogyózó előtt, valamint délen a belső udvar felett fél szinten). A bogyózó alatt délre található egy fűszerkertes zöldtető is. A belső udvar és a megemelt terasz között lépcső biztosítja az összeköttetést.

Az emeleten van a recepció és fogadótér. Innen indulhat a tanösvény, és innen lehet feljutni az egy szinttel feljebb található kilátóba is. A fogadótérhez tartozik még egy déli tájolású borozó terasz, ill. a belső térből kijuthatunk egy kisebb kilátó hídra is, amin keresztül lejuthatunk az egy szinttel lejjebb lévő teraszra. A fogadótérből egy kétkarú lépcsőn juthatunk zárt térben a kilátóba, mely ugyan már külső tér, de nagy része tetővel fedett. A kilátóból a teljes vidéket be lehet látni, minden irányba gyönyörű panoráma tárul fel.

Építészeti kialakítás, anyaghasználat és homlokzatok

Az épület fő eleme a Bogyózó. Ez az épületelem az, amelyik a legkarakteresebben jelenik meg a szőlősorokat absztrakt módon megjelenítő árnyékoló függőleges oszlopsorával. Az oszlopok mögött az épület körbejárását szolgáló egykarú lépcső húzódik meg, különleges térélményt adó arányokkal. Innen a technológiai terekbe való betekintés is lehetővé válik.

 

Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia
6/9
Tornyos Birtokközpont, látványterv: Éltető Zsófia

 

Alapvetően tájba simuló, természetes anyagokkal burkolt, egyszerű kubusként jelenik meg az egész együttes. Az épületek funkcionális tagolása a gravitációs eljárást követi. A mai, korszerű gravitációs rendszerű borászati épületekkel szembeni legfontosabb elvárások közé tartozik a hűtés, illetve az egyenletes hőmérsékleten tartás.

A térelhatároló szerkezetek monolit vasbetonból készülnek, külső oldalon extrém vastag hőszigeteléssel, azon kívül tartós és mindenféle igénybevételnek kiválóan ellenálló falazott kőburkolattal. A kő a helyi építés elterjedt alapanyaga. Szándékaink szerint az építkezés során kitermelt kő teljes mértékben felhasználásra kerül.

 

Tornyos Birtokközpont-iroda, látványterv: Éltető Zsófia
7/9
Tornyos Birtokközpont-iroda, látványterv: Éltető Zsófia

 

A borászati épület felülnézetének, és a helyszín morfológiai adottságainak szoros összefüggése szembetűnő, mint ahogy az is, hogy az épület város felőli frontján két helyen viszonylag nagy áttörés van. A tervezői szándék része volt az, hogy a ház ne a „tömörségével" hasson. Mindezt a használhatóság szempontjainak figyelembe vételével oldottuk meg. A tervezés során nagy súllyal estek latba a különféle tájelemek. A növényzet itt főszerepet kap, pl. a déli, délkeleti oldalon elterülő erdősáv. Az érdeklődők fogadását szolgáló recepció-kilátó nem igazi vertikális hangsúly, ami inkább arányaival és nem méreteivel kíván hatni: a borászat filozófiája itt egy Hamvas Béla idézet és egy kilátó híd együttesében jelenik meg.

Vékony Péter
építész 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk