Helyek

Török Tamás: Az élet városa, a személyes város

2003.05.06. 13:49

Jelen pályamunka a (magyar) városok rehabilitációjának, egyben hosszú távú sikeres működésének lehetséges útjait vizsgálja.

"Az egészség a teljes testi, lelki és társadalmi jólét állapota és nem csupán a betegség vagy a testi hiba hiánya."
/a WHO definíciója/

1. Bevezetés

Jelen pályamunka a (magyar) városok rehabilitációjának, egyben hosszú távú sikeres működésének lehetséges útjait vizsgálja. Általános, elvi síkon tárgyalja a város válságjelenségeit, azok okait, és utóbbiak nyomán feloldásuk elképzelhető módjait. Megpróbál a külsődleges jelenségek mélyére nézni. Meg kívánja mutatni, hogy a kiírásban említett "új követelmények" nem is annyira újak, illetve hogy a jelenlegi állapot javulásához elsősorban nem új technológiákra és ötletekre van szükség, hanem régi, jól bevált, de legalábbis használható és mindezek ellenére feledésbe merült elgondolások valóban új nézőpontok szerinti újrahasznosítására, felfrissítésére, aktualizálására, megvalósítására és elterjesztésére. Ennek kivitelezése során nagyrészt banális, végtelenül egyszerű tények és összefüggések tudatosítása és megértése a cél. Következésképp nem is annyira pénzkérdésről van szó (olcsó mindenesetre nem lesz), mint inkább tudatos, következetes döntések meghozataláról. Egyszerű célkitűzésekről, amiket szándékok szintjén világosan meg kell fogalmazni, majd lépésről lépésre megvalósítani. Ezek az elvi szintű döntések képezik az alapját az esetleges konkrét, "tüneti" kezeléseknek, amik önmagukban hosszú távon nem hatásosak, mivel csak a felszíni jelenségeket érintik. Az alábbiakban felvonultatott elgondolásokhoz vezető kérdésfeltevések sokszor szándékoltan naivak és idealisták, mint ahogy a problémák és a megoldások is lényegileg rendkívül banálisak és egyszerűek.

Nem javasolunk tehát konkrét megoldásokat, mivel azok végtelen számúak lehetnek, akárcsak a konkrét problémák. Az innovációt itt nem új ötletek és új megoldások jelentik (a felszín), hanem a gyökeresen új szemléletmód, az eddigitől eltérő megközelítés, radikális, következetes gondolkodás és határozott cselekvés. Egy ilyen erős koncepció eredményezi, mintegy mellékesen, újfajta módszerek, új megoldások megjelenését és remélhetőleg a sikert.

A teljes írás *.pdf formátumban olvasható.

Az írás a Lakáspolitika és városrehablilitáció pályázat utóbbi kategóriájának első helyezettje.

A kategória második helyezett dolgozata: Városrehabilitációs programok megvalósítása JELIGE: It(t)élünk

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk