Egyéb cikkek

Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat

1/7

1/7

Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat
Egyéb cikkek

Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat

2006.05.29. 10:39

Kiemelt megvétel Ifj. Csatai László, Lomnici Zsófia, Bánfalvi Zoltán

Kiemelt megvételben (1,1 millió Ft) részesült a 9. sz. pályamű
Szerzői: Ifj. Csatai László, Lomnici Zsófia, Bánfalvi Zoltán


Részletes bírálat:

A terv karakteres állásfoglalása az, hogy nem akar a történelmileg kialakult utca-tér struktúrájával azonos jellegű új beépítést létrehozni. A tervezési helyszínt és a kiírásban megfogalmazott programot egy sajátos építészeti park, térszövet megfogalmazásában keresi, hasonlóan a Romkert struktúrájához.

Teszi ezt úgy, hogy a felhasznált építészeti elemek a környező tömbbelső felé forduló hátsó udvari épület fragmentumok. A struktúra nyitottsága jól követheti a ma még nem ismert régészeti leletek bemutatását, integrálódását. Izgalmasak a monolitikusan megformált épületek és az ad-hoc homlokzati struktúra. Kérdéses legfeljebb a túlzott tagoltság gazdaságossága lehet. Az épületekkel összhangban készült a park terve is, kisebb elemekből, raszteres rendbe komponálva. A sétaút tagolása kedvező a Fő térrel és a magtárral, és jó a kapcsolat a városközpont felé a külsikátoron át. A magtár szállóként való felhasználása és építészeti megfogalmazásának módja összhangban áll az épület jellegével és értékeivel.

A javasolt parkolólemez feltárása a Rákóczi utca felöl óhatatlanul ütközni fog az elképzelt közönség forgalommal, meghatározó építészeti szerepe a tervben elnagyolt. Túlzott és aligha takarható megjelenése az összképbe mindenképpen belezavar.

Összefoglalva: a parkolót leszámítva építészeti koncepcióját tekintve az egyik legelőremutatóbb terv.

A Bíráló Bizottság a pályaművet kiemelt megvételben részesíti.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk