építészet : környezet : innováció

TPA labor

Elkészült a Strabag új épülete, melynek terveit az Óbuda Építész Stúdió készítette el, Olbert Krisztián vezetésével. A TPA labor egyszerre szolgál beton és aszfaltlaborként, valamint irodaként - mindezt két szinten kialakítva. 

Részlet a műleírásból

Az épület helyszínéül a STRABAG Illatos úti aszfalt- és betontelepének keleti, beépítetlen telekrésze – azon belül is egy úthálózattal körülvett sziget – szolgált. Az épület a tervezési programot és a funkcionális kapcsolatokat, valamint a helyszínt figyelembe véve kétszintes, lapostetős, monolit vasbetonvázas-szerelt homlokzatburkolatos kialakítású, a hőszigetelést tekintve az előírásokhoz képest emelt igényszíntű.

A tervezés során figyelembe kellett venni a Strabag standard iroda kialakítását (fesztáv, raszter, burkolatok, mobiliák), azonban szabad mozgástér adódott a belső elrendezés, mosdók, konyhák, közlekedők, bejárat, és tömeg mind építészeti, mind belőépítészeti megfogalmazásához.


helyszín - TPA labor - vezető tervező: Olbert Krisztián
 

Funkcióját tekintve az épület két fő részre osztható: aszfalt és betonlaborra, valamint a bevizsgálást kiszolgáló irodaterületre. Az épületbe fedett-nyitott bejáraton keresztül juthatunk be, melyet egy pixelesített logót ábrázoló paravánfal határol. Innen érjük el az épület lelkét jelentő lépcsőházat, melyből a földszinten a labor részleg, az emeleten pedig a TPA labort kiszolgáló, irányító irodák nyílnak.

Fő funkcióként a labortér a földszinten helyezkedik el, ehhez kapcsolódik közvetlenül a laboráns irodaegység, valamint speciális vizsgáló laborok, vágóhelyiségek, mintatároló. A laborblokk mellett található a fehér és fekete öltöző, illetve a szükséges gépészeti és elektromos helyiségek.

Az emeleten a Strabag standard szerinti cellás irodakiosztás található, vezetői irodával, tárgyalóval és hozzá kapcsolódó tetőterasszal.



TPA labor - vezető tervező: Olbert Krisztián - fotó: Batár Zsolt



A tervezés során különös figyelemet fordítottunk arra, hogy a közös és közösségi helyiségek az ilyen jellegű létesítmények általános gyakorlatával szemben magasabb használati igényszinttel legyenek kialakítva. Ennek tükrében a közlekedők természetes bevilágítása nagy megnyitásokkal, a konyhák-étkezők tágas kialakítása, üvegezett kapcsolatai a nagyobb térérzetet segítik, a tereket jobban összekötik. A lépcsőházi belső kiképzés ezek mellett – utalva az épületben vizsgált anyagra – látszóbeton kialakítást kapott: fehér cementtel, illetve betonba kevert festékkel tovább fehérített beton falakkal, valamint szintén betonba kevert festékkel antracitszürkére színezett előregyártott lépcsőkarokkal. Ezt egészíti ki az orsótérbe befüggesztett üvegkorlát-fal, melyen a homlokzati logó stilizált változata jelenik meg.

Többi vonatkozásban az épület nem kíván a szigoróan vett funkciójához képest többet mutatni, inkább okosan megoldott gépészeti és elektromos rendszerei kerültek fókuszba, figyelve arra is, hogy a különféle elektronikus egységek, panelek, kamerák és kapcsolók diszkrét elhelyezése, elrejtése is biztosított legyen.


TPA labor - vezető tervező: Olbert Krisztián - fotó: Batár Zsolt



Óbuda Építész Stúdió

 

6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »