építészet : környezet : innováció

Tudás temploma - Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont

Banu Roland, Bán Ferenc DLA és Tomku Gergely olyan könyvtárépületet képzelt el, amely nem önállóan áll, hanem a templommal egyetlen kompozíciót képezve megoldja a Kossuth tér problematikáját. Patetikusan fogalmazva a felhalmozódott emberi vágy, gondolat, tudás temploma. 

Feladat megközelítés

A tervezési program megismerése, a helyszín végigjárása után egyértelművé vált, hogy a feladat sokkal több, mint egy színvonalas, jól funkcionáló épület megtervezése. Egyetlen épülettel kell létrehozni a városközpont fákkal benőtt, nagyméretű terének, parkjának egyensúlyát.

Mai állapotában a Kossuth tér keleti térfalát egy négyemeletes lakóház képezi, magasságában túlnőve a református népibarokk ótemplomot. A templom pozíciójánál fogva félreesően része a térnek, ugyanakkor templomkertjével, védőkerítés maradványaival, a barokk homlokzatú magtárral és faállományával mégis jelentős hangsúlyt képez a tér folytatására.

Fentiekből következően olyan könyvtárépületet képzeltünk el, amely nemcsak egy önálló épület, hanem a templommal együtt kölcsönös hatással egyetlen kompozíciót képezve, egymást felerősítve megoldja a Kossuth tér problematikáját. Patetikusan fogalmazva legyen a felhalmozódott emberi vágy, gondolat, tudás temploma. Rátekintve is fejezze ki rendeltetés tartalmát.

Az eszközök, elemek, melyekkel a kitűzött célt közelíteni próbáltuk nagyon nehezen megfogalmazhatók. Talán részekre bontva számunkra is összeáll valamiféle önigazolás, bár az építészet megbonthatatlanul egységes egész. Ha a funkció, szerkezet, forma, környezeti kapcsolat követelményei közül bármelyik elhibázott, akkor rossz építészetről van szó és nem segít a magyarázkodás.


Északi homlokzat - építész: Banu Roland, Bán Ferenc DLA, Tomku Gergely

Déli homlokzat - építész: Banu Roland, Bán Ferenc DLA, Tomku Gergely

 

A beépítés térbeli rendszere

Megtartjuk, felhasználjuk a négyemeletes lakóházat. Szerkezetét kiváltásokkal, megerősítésekkel alkalmassá tesszük az új funkciók számára. Negyedik emeletét visszabontjuk, mert nyomasztóan túlnő a templom gerincmagasságán. A templomkertet meglévő fáival érintetlenül hagyjuk.

A beépítési szint területet, melyet a lakóház, a két út és a templomkerítés ívelt maradványa határol, résfalakkal körbevédjük, -8,00 méteres mélységig beépíthetővé tesszük. Ezen a szinten alakítjuk ki a könyv- és iratraktárat.

A -4,00 méteres szinten helyezzük el az olvasótereket. A felnőttolvasókat felülről világítással, a gyermekolvasókat, játszóteret belső kertre nézően. A kert füvesített rézsűvel emelkedik a járdaszintig. A templomkert kerítés lábazatát védő résfal így a református erődtemplomok hangulatát, látványát idézi.

A +1,00 méteres szinten lesz az előcsarnok, amelyet a templom bejárati részéről induló hídon lehet megközelíteni. A templom és könyvtár megközelítésének tengelyébe helyezzük el a Szántó Kovács szobrot. Az előcsarnok fölötti térben egymás fölött alakítjuk ki a 100 és 60 fős előadótermeket.

A két térbeli egység, a volt lakóház és a közönség forgalmi terek közé kerül a vertikális közlekedést biztosító lépcsőrendszer, valamint a vendéglift és a gazdásági lift. Ugyanitt helyeztük el a WC csoportokat.


Nyugati homlokzat - építész: Banu Roland, Bán Ferenc DLA, Tomku Gergely

Keleti homlokzat - építész: Banu Roland, Bán Ferenc DLA, Tomku Gergely

 

A beépítés építészeti formarendszere

Egymást kölcsönösen felerősítő, kiegészítő térbeli együttest próbáltunk létrehozni. A könyvtár vendégforgalmi tereit magába foglaló tömb zöldbe ültetett, külön álló épület, amely nem telepszik rá és nem nővi túl a templomot. A fákkal benőtt templomkerttel térbelileg differenciált, füvesített kert alakulhat ki, részben zöldtetős rendszerrel, részben a környezethez kapcsolódó lejtősen kialakított kerttel.

Az egymás fölött elrendezendő vendégforgalmi helyek befoglaló formája nem öncélú formajáték. A tapasztalat szerint a plázák, bevásárlóközpontok látványos nagy terei egyaránt vonzanak fiatalt, idősebbet nem csupán vásárlási céllal, de szabadidő eltöltésére is.

Kerülni akartuk a szimplán funkcionális igényeket kielégítő, megszokott előtér formákat. A már korábban említett "kultúra temploma" hatás miatt választottuk az ellipszis alapú, fölülről bevilágított csonkakúp tértömeget, amelyben az ívelt palástú belső tér ellenhatásaként egymás fölött elfordítva "úsznak" az egyetemi előadóként kialakított termek. Az úszás csak képletes kifejezés, mert szerkezetileg alátámasztásról van szó.

A szabályos csonkakúp önmagában merev geometria, ami részben akadályozná a templomra való rálátást, ezért megdöntöttük. Ezáltal nem csak az előcsarnok és előadók tere válik izgalmassá, de a gyerek olvasóterek is érdekesebb kialakításúvá válhatnak kapcsolódva a süllyesztett kertszinthez. A csonkakúp felnőttolvasóhoz támaszkodó része ívelt üvegbevilágítóval válik el a zöldtetőtől, illetve folytatódik a terepszinti kert alatt.


Látványterv - építész: Banu Roland, Bán Ferenc DLA, Tomku Gergely

 

A meglévő átalakított épület

Azáltal, hogy szintenként a helyiségeket oldalfolyosós rendszerben a keleti oldalára tájoltuk, a tér felőli oldal tömör háttérfoltként szolgál a csonkakúp tömege mögött. A két tömeg közé szervezett lépcső, lift és WC tömb sem bontja meg a háttérfal karaktert. A hasáb és a csonkakúp merevségét oldja a kívülről és belülről is megközelíthető kávézó, valamint a két előadó terembe átjárást biztosító zárt, üvegezett csőhidak, az azon közlekedőknek izgalmas látványt nyújtva.


Látványterv - építész: Banu Roland, Bán Ferenc DLA, Tomku Gergely

 

A beépítés szerkezeti rendszere

A meglévő épület említett felső szintjének elbontása nem okoz problémát. A résfalak kialakításánál figyelembe vettük az alaptestek esetleges méretét. A hátsó gazdasági bejárat felőli minden második pillér kiváltása, gerenda megerősítése acélszerkezettel megoldható, de technikailag és a költségek miatt már bonyolultabb. Erre a 10 személyzeti gépkocsi és levéltári kocsibeálló területen belüli elhelyezése miatt van szükség.

A résfalas területmélyítés megszokott, mindennapi építési mód. A süllyesztett terek talajvíz elleni védelme átlagos technikát igényel. A meglévő pincéből a majdani terepszint alatti parkolóhoz való átjárás kialakítására is vannak megfelelő módszerek.

Vasbetonszerkezettel készül az épület nagy része. Kivételt képez a +1,00 méteres előcsarnokszint fölötti csonkakúp tér az előadótermekkel, amelyek acélszerkezetűek. Külső térfala a vasbetonszerkezet folytatásaként löveltbeton felülettel. A homlokzatképzése dryvit rendszerű hőszigeteléssel és felületképzéssel valósul meg. A csonakúp felületei vízzáró vakolatszigetelésűek.


Látványterv - építész: Banu Roland, Bán Ferenc DLA, Tomku Gergely

 

Színezések

Az egész épület homlokzati színe a templom fehérségével összhangban teljes felületén fehér színű. A belsőfal és mennyezet színe fehér a könyvek színessége és berendezések színeinek kontrasztjaként.

 

Épületgépészet

Az épületszerkezet kialakítása, térképzése lehetővé teszi a könyvtár által igényelt épületgépészeti vezetékezést, szerelést.

 

Napelemek

A meglévő épület attika falakkal takart lapostetején telepíthetőek, nem zavarva az építészeti koncepciót.

Banu Roland, Bán Ferenc DLA és Tomku Gergely

 

vélemény írásához jelentkezzen be »