építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Új Idősek Otthona létesítése a XVIII. kerületben

Megvételben részesült a 7. sorszámú pályamű
szerzői: NÓGRÁDTERV Kft.
vezető tervező: Guzmics György

Megvételben részesült a 7. sorszámú pályamű
szerzői: NÓGRÁDTERV Kft.
vezető tervező: Guzmics György (Nógrádterv kft.)
tervezők: M. Guzmics Annamária, Menyhárt Gergő, Fenes Tamás (MGA Építészek bt.)
szakági tervezők: Guzmics Gyula, Dvorák László, Vörös Géza

 

 


Részletes bírálat:

A környezeti adottságokat a műszaki leírás szerint nem vizsgálja. A telepítésre csupán a telek alakja van hatással. Az építészeti koncepció alapelemei szabadon, - egyben időnként esetlegesnek tűnően - formált épületszárnyak, melyek a telek nyugati felében udvart zárnak körül, a keleti felében pedig a hátsó telekhatár felé nyitott udvart határolnak. Az Alacskai úttal párhuzamos két épületszárny között alakítja ki a létesítmény főbejáratát. Az Alacskai út felől, a DK-i telekhatár mentén a gazdasági forgalom lebonyolítására alkalmas utat tervez, melyre 30 gk. várakozóhelyet kapcsol. Ez a rész a látogatók számára kicsit eldugott, bár jól használható. Annál bántóbb, hogy erre a teljes mértékben burkolt, zajos és kipufogó gázokkal terhelt „oldalkertre” az emeleten a leginkább kiszolgáltatott helyzetű gondozottak szobái tájoltak.

A szobaegységek jók, a 4 ágyas szobáknál 6,5 m, a 2 ágyasoknál 2,9 m homlokzati hossz és 5,0 m-es szobamélység többféle berendezést tesz lehetővé. Szekrény is van elég és a vizesblokkok is jók.

A gondozási egységek egy szintesek, diszpozíciójuk azonban téves. A földszinten telepíti az 50 fős részben önellátó egységet, kertkapcsolatot is biztosítva a szobákhoz. Az emeleten e fölött tervezi az 50 fős tartós ápolást igénylő, ágyban fekvő gondozottak és a 30 fős demensek egységét. Sajnos ezekhez, a leginkább kiszolgáltatott gondozottak szobáihoz sem erkélyt, sem teraszt nem tervez a pályázó. Itt kell megemlíteni, hogy a napi háromszori étkezéshez az 50 fős egység minden gondozottját a földszinti étterembe felvonóval kell levinni, majd étkezés után visszahozni. Ugyanakkor a tűzvédelmi műszaki leírás (!) kiürítési számítása nem mozgásukban korlátozott emberek menekítését vizsgálja, hanem egészségesekét.

A közös használatú helyiségek nagyobb része a földszinten az előcsarnokhoz kapcsolódik, az emeleti galériás közlekedőről társalgó és imaszoba nyílik. A felvonóblokkban két nagyméretű felvonót tervez, de ez nem látszik elegendőnek, mivel nem a gondozási egységek közelében telepített, hanem az alaprajzi formálás határozta meg a helyét. Az igazgatást az emeleten, az adminisztráció irodáit a földszinten és az emeleten helyezi el, a főbejárathoz kapcsolódóan. A gazdasági kiszolgáló helyiségek kisebb részben a földszinten, nagyobb részben a pincében helyezkednek el.

Az épület tömeg és homlokzatformálása is hangsúlyozza a telepítésnél már említett épületszárnyakból szerkesztettséget. A lapostetős épületszárnyakat kicsit alacsonyabb, szintén lapostetős közlekedő és kiszolgáló épületrészek fogják össze. Az épületszárnyak homlokzatai eléggé vitathatóan három oldalról fehér sávval keresztezettek, közötte szerelt eternit burkolatúak, az összekötő épületrészek, közlekedők üvegezettek.

vélemény írásához jelentkezzen be »