építészet : környezet : innováció

Új magyar építőipari termék - nemzetközi piacra

Sokoldalú, látványos álmennyezeti rendszert tervezett Rex-Kiss Béla. Három nagy céggel - a Laki Épületszobrász Zrt.-vel, a Lisys Fényrendszer Zrt.-vel,valamint az OWA Odenwald Faserplattenwerk GmbH-val együttműködve az álmennyezeti rendszerből új építőipari terméket fejlesztettek, amelyet a tervek szerint majd a Laki és a Lisys gyárt, és amit az OWA nemzetközi hálózata fog forgalmazni.

Mint ismert, az építőiparban nagy mennyiségben használatos a sok gyártó, megannyi típusából választható szerelt, kazettás álmennyezet. Függesztett, 60/60 cm raszterméretű bordarács fogadószerkezetbe illeszthetők az álmennyezet felületét képező kazettalapok. A különböző típusok azonos méretrendje, fogadószerkezeteik és lapelemeik csatlakoztatási módja illetve élképzése lehetővé teszi a típusok közötti átjárhatóságot, az alkalmazott elemek csereszabatosságát. Közös tulajdonságuk továbbá, hogy a számtalan választható lapelem mindegyike sík lap, – legfeljebb felületük strukturáltságában különböznek - ezért azokból csak homogén sík mennyezetfelület képezhető.

Az elkészült mű

Látva a szerelt álmennyezetek lapelemei - egymástól szinte megkülönböztethetetlen - egysíkú azonosságát, adódott a kérdés: miként lehetne különböző, de azonos elv szerint formált, plasztikus felületű álmennyezet-lapok rendszerét létrehozni, melynek elemválasztékából számtalan mennyezetvariáció alkotható? És hogyan lehetne egyúttal fénytechnikát is integrálni az elemekbe, kielégítendő az adott tér világítási igényeit, valamint – hozzáadott értékként - indirekt világítással kiemelni a plasztikai hatást és kihasználni a LED fénytechnika által nyújtott világítási effektusokat? Na és, hogyan lesz mindebből gyártható és forgalmazható termékcsalád?

A kérdésekre adott válaszként jött létre az itt bemutatott projekt, melynek megvalósításához a Nemzeti Kulturális Alap nyújtott pályázaton elnyert támogatást. A megvalósítás résztvevői a tervezés kezdetétől a Laki Épületszobrász Zrt. (Gipszművészet Kft.), Lisys Fényrendszer Zrt.,valamint az OWA Odenwald Faserplattenwerk GmbH (Németország) magyarországi képviselete, akikkel alternatívák sorából választottuk ki azt a változatot, amelyet a tetszésen túl alkalmasnak találtunk továbbfejlesztésre, majd gyártásra és forgalmazásra.

Álmennyezet-rendszerünk tíz, azonos méretű, azonos szerkesztési elv szerint formált, de különböző plasztikájú elemből (kazettából) áll. A formálás elve: sík lapon egy pontból kiinduló két vágással a felületből kihajtható nyelvet kapunk, az egyes elemek formája, plasztikus felülete az így létrejövő, elemenkénti 1-,2-,3-, vagy 4- nyelv síkból való felhajtásával jön létre. A felhajló nyelvek elemeken való elrendezése a blendeszerkezetek lemezeinek középpont (mint forgáspont) körüli elrendezését követi.

Kiállítás

Az elemek választékából számtalan mennyezetvariáció hozható létre mindazon alkalmazási területeken, melyeken a hagyományos szerelt álmennyezetek használatosak. Alkalmazhatók teljes mennyezetfelületen, vagy – az azonos méretrendből, függesztőrendszerből és csatlakozó élképzésből adódóan - más, hagyományos szerelt álmennyezet-típussal együtt, a teljes felület egy részén. A függesztő- és fogadószerkezet nem tárgya rendszerünknek, mivel annak elemei a járatos szerelt álmennyezet-típusok fogadószerkezetébe illeszthetők. Az álmennyezet-elemek integrált fénytechnikával rendelkeznek:

Indirekt világítás: az elemek felhajló nyelveinek mindegyike alatt 1-1 db 3 W-os RGB LED-chippel szerelt egyedi tervezésű és kivitelezésű világítótest van, melyek az elemekben levő ∅30 mm furatokba, hátoldalról helyezhetők el. Az additív színkeveréssel tetszőleges színű fény állítható elő, mely a nyelvek síkjáról verődik vissza az elemek felületére. A világítótestek megfelelő rendszerbe-kötésével és vezérlésével együttesen, de külön fényforrásonként is változtatható a kibocsátott fény színe, fényerőssége.

Direkt világítás: a 4A-, 3A- és 2A –jelű elemek középpontjában, a felhajló nyelvek között – más álmennyezetekhez hasonlóan - süllyesztve helyezhetők el a megannyi típusból választható, igény szerinti fényerősségű, színhőmérsékletű, sugárzási szögű, általános megvilágítási igények kielégítésére szolgáló mélysugárzók.

Variációk

A tíz, rendszert alkotó kazetta réteges felépítésű: alaplap és az erre fektetett-ragasztott plasztikus, egymást – a felhajló „nyelvek” alatt - részben átfedő alkotólapok. Az alaplap az OWA típus terméke, perforált álmennyezet-lap, 60/60/2 cm kőzetgyapot anyagú. Éleinek profilja a takartbordás beépítésre alkalmas, bordarács-fogadó szerkezetek típusaiban való elhelyezhetőséget teszi lehetővé. A 8 mm vastag, ívelt alkotólapok anyaga keménygipsz és műgyanta keveréke.

A plasztika magassága: 75 mm, össz.súly: ca.5.5 kg. Az ívelt elemek keménygumi/műanyag sablonban készülnek.

Felületkezelés: szórással felhordott, matt fehér, víz-bázisú pigmentes akrilfesték. A mélysugárzók és LED-fényforrások az álmennyezetek szerelésekor (az egyes elemek fogadószerkezetbe való behelyezése alkalmával) kerülnek elhelyezésre.

Egyedi világítótestek tervek

Az elkészült prototípus sorozatot az Iparművészeti Múzeumban mutattuk be 2013. január 24. és március 10. között. Demonstrációs céllal álmennyezet részlet készült a Lisys Zrt. bemutatótermében. Az előzetes elképzelések szerint a gyártást a Laki Zrt. és a Lisys Zrt. végezné, a forgalmazás és nemzetközi marketing az OWA GmbH nyolcvannégy országban működő képviseletein, illetve forgalmazóin keresztül történne, egyúttal az OWA termékkatalógusaiban szerepeltetve álmennyezet-rendszerünket. A megállapodás létrejöttéig a gyártás egyedi megrendelések alapján történik.

Rex-Kiss Béla

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »