Épülettervek

Új pálya a sportolni vágyóknak - a Mogyoródi úti telep

1/11

kiviteli terv

?>
kiviteli terv
?>
helyszínrajz 1. Futballpályák; 2. Futópálya, 3.   Gördeszka és BMX pálya, 4. Streetball pálya, 5.   Kosárlabda pálya, 6. Szabadtéri edzőpálya, 7.   Hegyikerékpár pálya, 8. Közösségi tér, 9.   Kerékpár parkolók
?>
déli bejárat
?>
északi bejárat
?>
madártávlat
?>
eredeti állapot
?>
eredeti állapot
?>
eredeti állapot
?>
eredeti állapot
?>
eredeti állapot
?>
eredeti állapot
1/11

kiviteli terv

Új pálya a sportolni vágyóknak - a Mogyoródi úti telep
Épülettervek

Új pálya a sportolni vágyóknak - a Mogyoródi úti telep

2015.12.15. 12:40

Projektinfó

Szerzők:
Rothman Gabriella

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
László Tamás, Havadi Erik

Mogyoródi úti sportpálya

Stáblista

tervezők: László Tamás, Havadi Erik

Dosszié:

Adott volt egy erősen alulhasznált, ám kedvező környezeti adottságokkal rendelkező sportpálya a XIV. kerületben, ahol komoly hagyománya van a sportnak. A Tér_Köz pályázatnak köszönhetően, a civilek bevonásával megújították, kibővítették a funkcióit a Mogyoródi úti telepnek. Bemutatjuk az R-124 STUDIO terveit. 

Mogyoródi úti sportpálya fejlesztése

A XIV. kerület mindig előkelő helyet foglalt el a magyar sportéletben, a helyi egyesületekben készülő sportolók rendre kimagasló eredményeket értek el a legkülönfélébb versenyeken. A professzionális sport sikereinek alapja az utánpótlás-nevelés, amely nem választható el a tömegsporttól. Ez utóbbi ösztönzésében szántak fontos szerepet a Mogyoródi úti telepnek, annak rendezésével, felújításával és meglévő funkcióinak kibővítésével.

A környezet

A Mogyoródi úti sportpálya Zugló legnagyobb kiterjedésű területén, a meglehetősen vegyes beépítésű, így társadalmi szerkezetét illetően is sokfélének tekinthető Alsórákoson található. A sportpálya szűkebb környezetében, a Rákos-patak mentén részben családi házak, illetve a Mogyoródi úton ipari létesítmények állnak.

A környéken számos más sporttelep is volt korábban, amelyek többsége ma már nem működik. Jó ideje, az üzemek megszűnésével együtt bezárt a porcelángyár és a telefongyár sportpályája, de a Zuglói Szabadidő és Sport Centrum sem működik már. Így mindössze két helyen, a Lantos Mihály Sportközpontban és a Mogyoródi úti közösségi sportpályán mozoghatnak a környékbeliek.


helyszínrajz 1. Futballpályák; 2. Futópálya, 3.   Gördeszka és BMX pálya, 4. Streetball pálya, 5.   Kosárlabda pálya, 6. Szabadtéri edzőpálya, 7.   Hegyikerékpár pálya, 8. Közösségi tér, 9.   Kerékpár parkolók
2/11
helyszínrajz 1. Futballpályák; 2. Futópálya, 3.   Gördeszka és BMX pálya, 4. Streetball pálya, 5.   Kosárlabda pálya, 6. Szabadtéri edzőpálya, 7.   Hegyikerékpár pálya, 8. Közösségi tér, 9.   Kerékpár parkolók

Zugló komoly hagyományokkal, sőt eredményekkel rendelkezik a magyar sport történetében. Olyan jelentős intézmények találhatók itt, mint a Millenáris Sportpálya, amely eredetileg nem csak kerékpárversenyek, hanem futballmérkőzések és atlétikai viadalok rendezésére is alkalmas volt; az 1953-ban Népstadion néven átadott Puskás Ferenc Stadion; a Nemzeti Sportcsarnok; a BVSC sportlétesítményei. A sport a kerület iskoláiban is elsődleges jelentőségű, hiszen itt van a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI SE) vagy a Hajós Alfréd Két Tanítási Nyelvű Sportiskola.

A Mogyoródi úti sportpálya a revitalizációt és funkcióbővítést megelőzően is népszerű volt, s komoly igény mutatkozott a terület továbbfejlesztésére, a meglévő sportolási lehetőségek kibővítésére. A helyszín közvetlenül kapcsolódik és illeszkedik a Rákos-patak mentén már meglévő, valamint további tervezett rekreációs funkciókhoz.


eredeti állapot
6/11
eredeti állapot
A Tér_Köz pályázat

A közösségi sportpálya igen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik. A felújítást és a szabadidős kínálat bővítését elsősorban a meglévő műszaki adottságokra építve, és a helyi igényeket szem előtt tartva tervezték meg, ugyanakkor lényeges szempont volt, hogy egy hosszú távon is fenntartható és működtethető, de továbbra is ingyenesen használható “intézmény" legyen.
A Mogyoródi út – Miskolci utca – Fischer István utca találkozásában fekvő 2524 m2 területű önkormányzati ingatlan korábban alulhasznált sportpályaként üzemelt, ahol egy nagyméretű futballpálya, körülötte salakos futópálya, egy beton és bitumenes burkolatú kosárlabda-, valamint kézilabdapálya állt, amelyeket két, öltözőként és mosdóként használt konténerépület szolgált ki. Az önkormányzat 2012-ben akkori lehetőségeihez képest igyekezett javítani a meglévő állapoton, és a tereprendezésen felül kialakították a jelenlegi bitumenes kézilabdapályát, kijavították a salakos futópályát, újrafüvesítették a nagy futballpályát, illetve építettek egy pihenőt, amely alkalmi védelmet nyújt az eső ellen.

A jelenlegi, sokkal átfogóbb fejlesztés során azonban nemcsak a meglévő létesítményeket újították fel, de új sporteszközöket is kiépítettek. Ez lehetőséget adott arra, hogy ne csak a hagyományos sportágak kedvelői térjenek ide vissza, de más csoportok számára is vonzóvá váljon a hely, és egy többcélú sporttelep jöhessen létre. Az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült a szabadidősportágak köre, s olyan formái is megjelentek, amelyek közül néhány azóta olimpiai versenyszámmá is vált. A gördeszka, a mountain bike vagy éppen a BMX kedvelői ezidáig igencsak mellőzve érezhették magukat. Részben ezt kívánta orvosolni a projekt, amely a nagy műfüves futballpálya helyett kisebb grassrootspályák – mint strandröplabdapálya, teniszpálya, streetballpálya –, valamint kültéri fitneszpark kialakítása mellett görkorcsolyapálya, gördeszka- és BMX-pálya építését is tartalmazta.


madártávlat
5/11
madártávlat

A sportolási lehetőségek szélesítésével és az új sporteszközökkel korszerű, a fiatalok és az idősebbek számára is megfelelő kereteket biztosíthattak, egy új jellegű közösségi teret teremtve a környéken minden korosztálynak. Az infrastrukturális fejlesztések között kiemelten kezelt a gördeszkások és a görkorcsolyások új extrémsport-pályája, valamint a mountain bike pálya, amelyek új élményekkel gazdagítják a sporttevékenységeket. Emellett azonban nem elhanyagolható a közösségteremtő, csapatformáló szerepük sem, mely fontos része volt a projekt fő célkitűzésének, a helyben megvalósuló közösségfejlesztésnek.

A sportpálya jelenlegi helyzete, a projekt várható eredményei


Mivel a kerület komoly sportéleti múltra tekint vissza, a helyi Önkormányzat továbbra is fontosnak tartja az utánpótlás-nevelés és a tömegsport támogatását, ösztönzését.

Ez utóbbi területen szántak fontos szerepet a Mogyoródi úti telepnek, annak rendezésével, felújításával és meglévő funkcióinak kibővítésével. Kiemelt szándék volt a civilek aktív bevonása a sportrekreációs tevékenységbe azzal, hogy egy jól felszerelt, biztonságos helyet bocsátanak rendelkezésükre. Az itt megvalósítható programok a szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek sportolási lehetőségeinek javítását is elősegítik, miközben a közeli iskoláknak is segítséget jelent a testnevelés órák lebonyolításában, az idősebb gyerekek pedig tanítás után tölthetik itt az idejüket.


déli bejárat
3/11
déli bejárat

A helyi nyugdíjas szervezetek korábban is rendszeresen érintették a sportpályát túraútvonalaik részeként (nordic walking), mások pedig inkább futni jártak ide. Így a felnőtt és idősebb lakosság sportolási igényeire is választ jelenthet a megújított környezet.

A kerület különféle szervezetei egyre gyakrabban szerveznek egészségnapokat, sportversenyeket, sportvetélkedőket és egyéb szabadtéri mozgásra ösztönző rendezvényeket. Emiatt a kerület sportcélú létesítményei rendszeresen túlzsúfoltak. A sportpálya és közvetlen környezete viszont a felújítást követően újabb teret biztosít egyéb olyan, a közösségformálásban fontos szerepet játszó programokhoz, amelyeknél lényeges, hogy biztonságos és a szükséges infrastruktúrával ellátott helyen kerülhessen rá a sor.

 


Adatlap

A projekt címe: Mogyoródi úti sportpálya funkcióbővítő fejlesztése
Projektgazda: Budapest XIV. kerület Zugló Önkormányzata
Projektmenedzser: Papp-Németh Lilla
Támogató: Budapest Főváros Önkormányzata
Projektkoordinátor: Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városmegújító Csoport
Tervezők: R-124 STUDIO Kft. – László Tamás, Havadi Erik okl. építészmérnök
Partnerek: Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.

Elnyert fővárosi támogatás: 76,12 M Ft
A támogatás intenzitása: 80%
Teljes projektköltség: 95, 15 M Ft

A projekt tartalma:
A pályázat célja a Mogyoródi út 130. szám alatti, meglévő sportpálya felújítása és a sportolási lehetőségek bővítése a területen. A terület a Rákos-patak mentén, rekreációs övezetben, kertvárosi lakókörnyezetben található. A lakosság főleg futásra és nordic walking-ra használta a sporttelepet, továbbá céges- és önkormányzati rendezvények helyszíneként szolgált. A sportpálya eredetileg is intenzív használatban volt, és valós igény mutatkozott a terület továbbfejlesztésére, a meglévő sportolási lehetőségek bővítésére.

Projektelemek:
Sportpályák felújítása és új sportpályák létesítése: meglévő futballpálya, futópálya felújítás, új streetball/kosárlabda pályák, új mountainbike pálya, új kültéri fitneszpark, új burkolt rendezvénytér
Kiszolgáló épületek: meglévő konténerépületek lecserélése (öltöző, szaniter és porta funkciók)
Infrastruktúra: közvilágítás, csatornahálózat bővítése
Eszközbeszerzés: térbútorok (padok, ivókutak), mobil kiskapuk (nagy futballpálya felosztásához)
Szolgáltatások: térfigyelő kamerák, WIFI hotspot, rendezvények, tájékoztatás


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk