építészet : környezet : innováció

Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat – Korzó Tervezési Stúdió Kft., megvétel

Részletesen bemutatjuk az Újpalota Közösségi Ház ötletpályázatára a Korzó Tervezési Stúdió által készített, megvételben részesült 59. sz. pályaművet.

MŰSZAKI LEÍRÁS
Bevezető
Mitől válik a volt Nyírpalota tér Újpalota főterévé? Új, kiváló közösségi háztól? Új parkosított felülettől? Vagy letisztult burkolt köztértől? Véleményünk szerint az iparosított technológiával épült „lakóvárosok” lakói közelségre, összhangra, társaságra vágynak. Arra, amit esetleg aktuális lakásuk, lakókörnyezetük nem tud nyújtani. Célunk egy folyamat megteremtése volt, amelyben zöldfelület, burkolt felület és épület azonos esélyekkel, azonos súllyal lép rajthoz a tervezés kezdetén, amikor a koncepcióalkotásban ez a hármas folyamatos párbeszédet folytat, módosítják, áthelyezik, erősítik egymást. Így épület, zöldfelület és burkolat nem létezhet egymás nélkül, megjelenési formájuk, funkciójuk azonos. Az emberek számára az új Fő tér így az a helyszín lesz, ahol emberközeli léptékkel találkozhatnak, ahol az épített és természetes elemek közötti összhangot átélhetik, valamint ahol valóban közösségi életet élhetnek.

 

Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, nyári alaprajz – Korzó Stúdió
Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, téli alaprajz – Korzó Stúdió
Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, homlokzatok – Korzó Stúdió
 

 

Koncepció
A terület akkor válik valóban a városrész főterévé, ha városias, urbánus jellege erősödik; multifunkcionálisan lesz használható; a felújított funkciók sokkal nagyobb vonzáskörrel bírnak majd; valamint a tér és épületei emblematikusak lesznek.

Az urbánus tér kialakításának elsődleges szempontja, hogy a környező épületek építészeti minősége megfelelő legyen, azok a mai elvárásoknak megfelelő szolgáltatást és közösségi színteret nyújtsanak. A térnek sokoldalúan használhatónak kell lennie, minél több funkciónak kell megjelennie, amely egyre több embert vonz, így a teret sokan használják, ezáltal egy lüktető, változatos élet képes kialakulni a területen.

A multifunkcionálisan használható főtér amellett, hogy változatos kínálatot képes nyújtani, fontos, hogy kellően rugalmasan alakítható legyen (különböző méretű rendezvények, kiállítások, téli-, nyári időszak elvárásai). Ami azonban nem azt jelenti, hogy a funkciókkal tele kell zsúfolni a teret, hanem színteret szükséges nyújtani a helyi embereknek a saját közösségi, művészeti, kulturális életük megszervezésére.

A téren elhelyezett funkciók típusa és az új minőségi színvonal által a tér vonzáskörzete jelentősen bővülhet, így széles társadalmi, szociális és nemzeti réteget képes vonzani. Alapvető feladat az elöregedő lakossági összetétel arányának átfordítása, és a fiatalok számára vonzó közösségi tér megteremtése. Az épületnek és a térnek emblematikusnak kell lennie, egy új jelképpé kell válnia, amely bárki számára könnyen felismerhető. A közösségi háznak és a térnek új egységet kell képeznie, úgy, hogy a lakók sajátjuknak érezzék, érzéseik, személyiségük, vágyaik kifejeződésre jussanak.

 

Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, 1. tabló – Korzó Stúdió
Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, 2. tabló – Korzó Stúdió
Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, 3. tabló – Korzó Stúdió
 

 

Beépítés, a közösség épületei
A Budapest belső területei felől érkező autósok számára szembetűnik egy új, karakteres térfal, mely még eltakarja, de már jelzi a hely fontosságát, az épület elválasztja a forgalmat, a zajt, megvédve a belső térrészt. Az északi oldal meghatározó építészeti lehatárolása a három toronyház, még kelet felől térfalakat alkotnak a panel lakóházak. A közösségi ház mint a térkompozíció fő eleme a terület déli részére, a centrum felől érkező Nyírpalota út sarkára került. A zöld szigetekként álló házak, a park fái, a víz- és zöldfelület elválaszthatatlanok egymástól stílusban, használatban, szellemiségben. Közösen képesek csak funkciójukat teljességgel betölteni. Megszűnik a határ belső és külső tér között, kényelmessé, otthonossá válnak az átmeneti terek. Így szinte észrevétlenül kerülünk a főtér és az azt körülölelő közösségi ház hatása alá. Belépve kedvenc asztalunkhoz ülhetünk, idősebbek kártyáznak, a fiatalok egymást fürkészik. Este a galériaszintes fogadótér izgatott várakozással telik meg, a színpadon egy új történet kezdődik. Az előadások, rendezvények lökésszerű nagy forgalmát segíti a kávéház kiszolgálni, míg a hétköznapokban akár teljesen függetlenül is működhetnek egymástól. Az emeleti szintek a közösségi ház színes foglalkozásainak adnak teret. A célirányos forgalom vagy a zsilipszerű öltözőblokkon keresztül jut a torna- illetve tánctermek egyikébe, vagy a legfelső szintre siet, ahol művészeti képzőkörök, vagy nyelvórákra bérelt tantermek helyezkednek el.

 

Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, 4. tabló – Korzó Stúdió
Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, 5. tabló – Korzó Stúdió
Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat, 6. tabló – Korzó Stúdió
 

 

Az új tér és épületeinek anyaghasználata egy sajátos párbeszéd a környezetükkel. Nem csinos, cseréptetős házak növelik a feszültséget a panelházakkal, hanem magas minőségű, előregyártott beton felületek vállalnak közösséget játékos vonalvezetéssel. A zöldtetők és a helyenként a falakra felfutó zöldnövények mind a térszínről, mind a lakásokból szerethető látványt nyújtanak. A belső terekben szintén panelszerű, de fából készült burkolatok vesznek körül. A szokatlan tömegeket vasbeton szerkezet tartja, a külső síkra szerkesztett üvegfelületeket acél oszlopok merevítik. Az épület legnagyobb üvegfelületét tájolásának köszönhetően nem kell további költséges árnyékolással ellátni, a napnak kitett épületrészek átszellőztetett, hőszigetelt falai jól ellenállnak a nyári túlmelegedésnek. A galériaszintes aulát, illetve a szellőző hasítékkal ellátott nagytermet gravitációsan is lehet szellőztetni, mely tovább csökkenti az üzemeltetés költségeit. A használati melegvíz előállítását a legfelső tető egy részére szerkesztett napkollektorok végzik. Az épületben öntött padló készül, mely padlófűtéssel kialakított, még a termekben a funkciónak megfelelő minőségű parketta javasolt.

Környezetrendezés
A Fő tér négy szerkezeti egységre bontható. A közösségi ház ölelésében a központi térre; a Nyírpalota úthoz közel eső parkra; a vízmedence környezetére és a játszófunkciókat nyújtó térrészre.

A közösségi ház előtti nagyméretű burkolt tér jelentős számú ember befogadására alkalmas, nagy rendezvények esetén a színpad elhelyezésére itt van mód. Ünnepélyes alkalmakkor akár a közösségi ház erkélyéről is tarthatnak beszédet. A kávézó kiülős terasza, valamint a közösségi ház kültérre szervezett programjai telítik meg élettel a központi teret. Az épület oldalszárnya melletti értékes platánfák kellemes árnyékot biztosítanak, míg az el nem mozdított alapkő hozzá méltó, az épület által kiemelt helyet kap.

 

Látványterv a Zókavár utca irányából - Korzó Stúdió
Látványterv a Nyírpalota út irányából - Korzó Stúdió
Látványterv a Zsókavár utca-Nyírpalota út kereszteződéséből - Korzó Stúdió
 

 

A 173-as busz megállójától egy sétányokkal tagolt zöldfelületen juthatnak át a gyalogosok a tér központi részére. A csomópont felőli lekerekítéshez került az „Együtt Budapestért” szobor és a három zászlórúd. A szobortól a park belső része felé haladva a sétányok metszéspontjában egy teresedés jön létre, ahol a Tenke Tibor emlékmű és egy vízjáték kapott helyet. A sétányokat egyedi, betonból és fából készült ülőkombinációk kísérik. A nagy forgalmú utak mentén kiemelt növénykazetták készülnek, amelyek elválasztják az autóforgalmat, ezáltal a tér intimmé válik.

A tér közepén egy 900 m2 alapterületű vízmedence kerül elhelyezésre. A teljes területről lefolyó csapadékvíz összegyűjtésre kerül, amellyel a medence vízutánpótlása is megoldható. A vízmedence két részből áll, az egyik vízszintje 30 cm-rel magasabban van, így egy 25 m széles vízlépcső jön létre. A medence mögött egy domb határolja a teret, amelyről kiváló rálátás nyílik a vízfelületre és a közösségi házra. A terepvonulat ugyanakkor el is választja a hangos játszófunkciót. A rézsűt tartó támfalak az épülethez hasonlóan előregyártott, trapéz alakú betonelemekből készülnek. A tó mellett egy időszaki kiállításnak biztosítottuk helyet, ahol a kerület fontos eseményeit, illetve a helyi alkotók, művészek kiállításait lehet megtekinteni.

A játszóhely két részre osztható, egy cserjesávval körülkerített játszótérre és az áruház mellett elhelyezett fiatalok találkozóhelyére. A játszótérre egyedi, toronyházakat mintázó játszóeszközök kerülnek. A fiatalok találkozóhelyére ügyességi betonelemek is kerülnek, így a téren található térbútorok megóvhatók a görkorcsolyások, gördeszkások okozta károktól, mivel a fiatalok igénye itt kielégíthető.

 

Látványterv az új Közösségi Ház irányából - Korzó Stúdió
Látványterv az új Közösségi Ház irányából - Korzó Stúdió
A tér éjszakai látványterve - Korzó Stúdió
 

 

Rendezvények
Az újpalotai napok alkalmával egy 10x14 m-es színpad helyezhető el a közösségi ház előtt, a nézősereg pedig a csomópont irányában, a téren átlósan helyezkedhet el. Ilyenkor a közönség egy része a gyepre kényszerül, de ilyen időtartamú terhelést a gyepfelület elvisel. A medence könnyűszerkezetes kialakítású, mobil lefedésével további 900 m2–nyi terület alakítható át a nagy közönséget vonzó koncertek kibővített helyszínévé, amennyiben erre szükség van. A több ezres tömeget kiszolgáló szociális blokkot egyedileg kell ideiglenesen megoldani, mivel egész évben nem lehetne optimálisan használni ezeket a tereket. A tér mindennapjait két nyilvános illemhely szolgálná ki, melyek a két épületben kaptak helyet ezzel is segítve hosszútávon a kulturált használatukat.

A kisebb méretű rendezvények a közösségi ház előtti felületen könnyedén megszervezhetők. Egyedi megoldásként akár a víz felületére is épülhet színpad különleges rendezvényekkor. Az adventi sorozatrendezvény alkalmával szintén a vízmedence felületén helyezhető el a műjégpálya. A jégpálya üzemeltetéséhez szükséges ideiglenes építmények a medence déli részéhez kerülnek. Egy közepes méretű színpad és az árusító pavilonok a központi térrészben kapnak helyet.

 

A tér látványa az új Közösségi Házzal - Korzó Stúdió
Látványterv a Legénybíró utca melletti panelház irányából - Korzó Stúdió
 

 

RÉSZLETES BÍRÁLAT
A Pályázó a Fő tér déli, Legénybíró utcai oldalán helyezte el az új közösségi házat, ezzel az élelmiszer áruházhoz igazodva alkot egységes térfalat. A Nyírpalota út felől érkezők számára az épület a törtvonalú homlokzattal jelzi a mögötte található teresedést. A Zsókavár utca – Nyírpalota út sarkára áthelyezett robosztus acél szobor a sarkot markánsan megjeleníti, a gépkocsival közlekedők számára is megfelelő jelzést jelent. Ezt a sarkot egyéb elemekkel is hangsúlyozza.

Ennek az elrendezésnek az előnyét a tér alakítása során jól használta ki, az egységben maradó felületet mégis több részre tagolva tudja a szükséges gyalogos forgalmat biztosítani. Az egyik tagoló elem a megfelelő szélességű, mégis hosszában elnyújtva markánsan megjelenő és a tér funkcióját gazdagító vízfelület, a kapcsolódó gyalogos és pihenőfelületekkel illetve a látványban is a Fő tér gondolathoz illeszkedő, látványos, de nem túlbonyolított vízjátékkal. A Zsókavár utcáról az épületek markánsan jelennek meg, mégis övezik és védik a mögöttük kialakuló tereket. A terv a meglévő faállományt tiszteletben tartja, a kijelölt zöldfelületek a ligetes hangulatot megtartják. A zöldtetővel tervezett épületek építészeti karaktere a törtvonalú és változó magasságú homlokzatok ellenére kissé sematikusak. A transzparens földszinti homlokzati szakaszok felett súlyos tömegek találhatók. A közösségi ház funkciói jól soroltak, az előadóterem kiemelkedő tömege a környékbeli lakóépületek felső szintjeiről változatos ötödik homlokzatot mutat. A terven mutatott idilli – felépítmények által egyáltalán nem érintett – zöldtető nehezen elképzelhető.

A közösségi ház és a tér kapcsolata az épület egy – igaz hosszan elnyújtott – homlokzatán biztosított. A karéjos elrendezésű épülettömeg előtti öbölben kialakított rendezvénytér kissé sematikus, a tér többi felületének téli és nyári kialakítása, illetve a rendezvényekre használható felületek kijelölése arányos és jól tagolt, azonban a bemutatott lapokon nem jelennek meg kellő részletességgel.
A Pályázó a műleírásban bemutatott ütemezéssel a megvalósíthatóságot is megfelelően alátámasztja.

A kulturált térkialakítása, a korszerű építészeti megjelenésű épületek, és az épület határozott elhelyezése, a tér és a vízfelület arányának jó meghatározása a fő értéke a tervnek, így a Bíráló Bizottság rangsorolás nélküli megvételben részesíti.


Ötletpályázat a Budapest XV. kerület, újpalotai lakótelep Fő terének környezetalakítására és az Újpalotai Közösségi Ház fejlesztésére, nagyarányú bővítésére

tájépítész tervezők: Grabner Balázs, Terhes Dénes, Máté Dóra, Tok Roberta
építész tervező: Csízy László
tervező cég: Korzó Tervezési Stúdió Kft.
látványterv: Kiss János - VR Works

tervezés éve: 2011
kiíró: Budapest, XV. kerület Önkormányzata

 

Kapcsolódó oldal:

Újpalota Közösségi Ház bővítése ötletpályázatának eredményhirdetése

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »