építészet : környezet : innováció

Üzletház Szentendrére

Brjeska Gábor és Balázs Attila tervezték azt a szentendrei üzletházat, amely két utca találkozási pontjánál vonzó célpont a vásárlóknak, kellemes látvány a járókelőknek és remek lehetőség azoknak, akik egy kávé mellett megpihennének a teraszán.

A szentendrei Attila utca és a Dunakanyar körút sarkán álló telek mindkét utcáról megközelíthető, a belvároshoz közel fekszik, egy viszonylag jelentős gyalogos forgalmat vonzó gyalogátkelő szomszédságában. A telekre a megbízó üzleteket és irodákat kívánt építeni. A telek beépítésénél igyekeztük hagyományos megoldásokban gondolkodni. A nyeregtetős kialakítás, a több kisebb tömegre bontott szerkesztés, az udvarok, átjárók olyan ingereket gerjesztenek, amik az látogatók számára ismerősek, és szerethetőek.

Helyszínrajz

Földszint

A tervezett épületcsoport földszintjére üzletek kerülnek. A három szárny által közrefogott udvar a ház agórája. A tervezők szándéka szerint ez egy vendéglátó teraszként működő közösségi térré fogja kiforrni magát, ami a zajos Dunakanyar körút mellett egy védett zugként vonzza majd a vásárolni, nézelődni, vagy csak leülni, pihenni vágyókat. 

Attila utcai üzletház

A tervezett épületek emeletén irodák kapnának helyet. Az emeleti szinten tetőfödém nem készül, a belső tereket a fedélszerkezet és a falak képezik. Az így kialakuló „tető” terekben egyterű irodák, esetleg egy művészeti galéria is helyet kaphat.

Attila utcai üzletház

A ház anyagaiban is igyekszik a hagyományos megjelenést és a korszellemet ötvözni, a rejtett ereszes tetőkialakítással, a cseréptetővel, a sima fehér falakkal, és a korszerű, borított fa nyílászáró szerkezetekkel.

Balázs Attila, Brjeska Gábor

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »