Épületek/Lakóépület

Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék - Présház Pécselyen

1/40

Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert

?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó:  Pető Piroska
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
?>
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
1/40

Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert

Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék - Présház Pécselyen
Épületek/Lakóépület

Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék - Présház Pécselyen

2021.01.22. 08:19

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pécsely, Magyarország

Építészek, alkotók:
Nanavízió, Pajer Nóra, Soltész Noémi

Címkék:
örökség, rehabilitáció

Présház Pécselyen

URL:
Nanavízió

Tervezés éve:
2018

Építés éve:
2018-2020

Bruttó szintterület:
195 m2

Stáblista

Tervezők: Pajer Nóra, Soltész Noémi

Egy közel 160 éves pécselyi présház helyreállítását és belsőépítészetét tervezte meg és kivitelezte a Nanavízió. A projekt célja a megőrzés volt, a szelíd beavatkozások, ám mindezeket úgy szerették volna megvalósítani, hogy az épület a mai igényeket is kiszolgálja.

A Balaton-felvidék zártkertjeinek nyaralótelepekké silányult domboldalai, hegyei között még található néhány olyan szőlőhegy, ahol a családi, hétvégi gazdálkodási forma egészséges egyensúlyban van a nyaralással, ahol nem csúfítják kerítések, aszfaltozott utak és túlméretes házak a hagyományosan átjárható, nyitott és szabad tájat. A Pécsely feletti dombok felső részeit a déli lejtőkkel nem rendelkező, a Bakony alatt megbújó, közeli falvak lakói művelték. Ennek köszönhető, hogy itt ma is állnak olyan nagyobb, 150-200 éves présházak, melyeket a régiek néhány napos tartózkodásra is alkalmassá tettek, a pince és a préshelyiség mellé szoba és istálló építésével. Egy ilyen romos kőházat vett meg és alakított át a budapesti építész-közgazdász házaspár; terveik között az elmúlt harminc évben kivágott szőlők hagyományos, a tájra jellemző fajtákkal való újratelepítése szerepel, a parlagon lévő terület egy részére pedig a szőlőművelés és gyümölcsös jó kiegészítőjeként barátaikkal levendulamezőt telepítettek.

Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó:  Pető Piroska
2/40
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Pető Piroska

Ahogy a tájhasználatban is a megőrzés volt a tulajdonosok legfőbb célja, a kőház felújítása alapvetően helyreállításként értelmezhető, fontos volt, hogy a beavatkozás szelíd, feltűnésmentes épületet eredményezzen. Az épület külső héja megmaradt, sőt, a felújítás során visszatért a korábbi, hagyományos megoldásokhoz: így a macsakalépcsőtől a kéményfejig és a napsugaras présházajtóig megtalálhatók a tájra jellemző elemek, amiben nagy segítséget jelentettek a vidékre vonatkozó rendkívül bőséges néprajzi források és a környék szépen megőrzött házai. Megmaradtak az eredeti, főhajtást igénylő, kisméretű nyílások, a tetőfelületet nem töri meg tetőablak, a pórfödém a korabeli méretezést követi, az új tető a tájra jellemző hagyományos ollószáras szerkezettel épült meg – az elbontott tetőszerkezet anyagai pedig a kert bútoraiban élnek tovább. Az egyetlen kortárs beavatkozás a tájba a mogyoróbokrok között megbúvó, égszínkék-piros új komposztvécé, melynek magassága megegyezik a házéval: ilyen, amikor a felújításra kárhoztatott, és ezért frusztrált építész a budiépítészetben éli ki hajlamait.

Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
24/40
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert

A belső kialakításnál a fő feladat az volt, hogy ahogy a 800 tő levendula is megjelent a ház körül a hagyományos szőlőművelés mellett, úgy az értékmegőrzés mellett a mai gazdasági és a rekreációs használatnak is megfeleljen a térstruktúra és a komfort. Így a földpadló helyett kék betonpadló és cementlap burkolat készült; konyha, zuhanyzó és szauna került a földszinten a meglévő funkciók mellé. A korábbi padlást a présszoba közepén levő kortárs formavilágú lépcsővel megnyitottuk, így az egy nagy társaságok befogadására is alkalmas, hófehér tetőtérré alakult, hiszen a ház sok vendéget fogad hétvégente és a szüretek alkalmával. A korábbi évtizedek gyakorlatát felülvizsgálva a ház működése az ökológiai terhelés csökkentésére épül esővízgyűjtéssel és komposztvécével, a kályhák pedig fatüzelésűek. A múlt és a jelen együttélésének egyik legszebb példája hatalmas, régi prés, melyet a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum restaurátorai újítottak fel és amely most padként funkcionál. A másik pedig a bontott anyagból készült, kosaras szőlőpréssel összeépített, hosszú tölgyfa asztal, amelyet évente egyszer, szüretkor szétszerelnek és a prés válik a helyiség főszereplőjévé.

Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert
12/40
Tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2019, Fotó: Juhász Norbert

A kőház felújításának célja tehát funkcióváltás helyett az eredeti használat újraértelmezése volt, az évszázados értékek megőrzése anélkül, hogy letagadnánk a mai kor igényeit. A ház présház maradt, hiszen a szőlő művelése tovább folytatódik levendulatermesztéssel kiegészítve, a pince a bor készítésének helyszíne, de ház és a terület az év jelentős részében hétvégi rekreációs térként működik. A baráti kör gyorsan inspirálódott, egyre többen vettek közülük házat a hegyen; és ki tudja miért, minden házban a páros legalább egyik tagja építész.

Nanavízió

Szerk: Edvy Athina

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk