/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Közélet, hírek

Vályogtégla akció Csomáért!

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Vályogtégla akció Csomáért!
Közélet, hírek

Vályogtégla akció Csomáért!

2008.06.02. 08:11

Cikkinfó

Vélemények:
5

"Kőrösi Csoma Sándor 1819-ben gyalogosan, kevés pénzzel indult útnak, hogy a Himalája vonulatai mögött rejtőzködő feltételezett magyar őshazát felkutassa. Kolostora magányosan áll a messzi Zanglában, lakatlanul, elhagyottan. Az épületből évente kidől egy-egy fal, beszakad egy-egy födém, eltűnik egy-egy szoba. Szeretnénk tenni valamit azért, hogy Csoma kis szobája, és a szobát magában rejtő kolostorerőd fennmaradjon."Irimiás Balázs építész, doktorandusz, projektvezető

"Csoma Sándor aztán egy nap ott állt végre a Himalája sziklabástyái között a magányos zanglai kolostorerőd tetején. Nézelődött, forgolódott, látszott onnan az egész világ. Azért ment föl oda, hogy meglássa a magyarok maradékát. Mielőtt azonban továbbállt volna úgy gondolta rászán egy kis időt, hogy kiolvassa a tibetiek könyvtárát. Megkérte hát a szerzeteseket, hogy nyissák ki neki a könyvtárat. Amikor kinyitották, Csoma Sándor bement, s egy ültő helyében elolvasott tízezer tibeti könyvet. Olyan figyelmesen olvasott, hogy minden szót megjegyzett ami a könyvekben volt. Végül már annyi szót ismert, hogy elhatározta, lejegyzi őket, mielőtt békességgel továbbáll."
(Készült Sári László, Az élet vendége, Csoma-legendárium, Szemző Tibor filmjének szövegkönyve alapján.)

 

Kőrösi Csoma Sándor 1819-ben gyalogosan, kevés pénzzel indult útnak, hogy a Himalája vonulatai mögött rejtőzködő feltételezett magyar őshazát felkutassa. Gigászi küzdelmei ellenére sem jutott el az őshazába, de az útközben rövid pihenő erejéig felvállalt tibeti nyelv és irodalomkutatásával, az első tudományos igényű tibeti-angol szótár megírásával beírta a nevét a világ legnagyobb kutatóinak a sorába.
Kolostora azóta még magányosabban áll a messzi Zanglában, lakatlanul, elhagyottan. Az épületből évente kidől egy-egy fal, beszakad egy-egy födém, eltűnik egy-egy szoba.

Szeretnénk tenni valamit azért, hogy Csoma kis szobája, és a szobát magában rejtő kolostorerőd fennmaradjon az idők végezetéig. Felkerekedünk és kimegyünk idén nyáron, hogy megmentsük az épületet az összeomlástól. Két hónapig dolgozunk 4 ezer méter magasan a zanglai fejedelem embereivel együtt és felügyeljük, dokumentáljuk a helyreállítás munkálatait, hogy az a nemzetközi szakmai követelményeknek is megfeleljen. Az Angkor alapítvány több mint egy évtizede végez sikeres kutatási, helyreállítási és fejlesztési projekteket Ázsiában. Az épület felújítása több éves munka lesz, idén nyáron a leomlást megakadályozó legsürgősebb teendőket látjuk el, kijavítjuk a falak repedéseit, a beszakadt födémeket és a törött gerendákat. A zord magashegyi körülmények között évente csak 2-3 hónapot lehet dolgozni, az év többi időszakában a hó eltorlaszolja az utakat.

1/1

A Kitchen Budapest kreatív alkotói az alapítvánnyal együttműködve egy kortárs műalkotást helyeznek el a felújított épületben, ami sokáig jelezni fogja az idei összefogás eredményét az arra utazóknak. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) és a Tan Kapuja Buddhista Egyház sokoldalú szakmai konzultációval segíti a munkánkat. A felújítás mellett nagy hangsúlyt fektetünk Csoma szellemi örökségének ápolására, ami a jövőben mozgatórugója lehet egy új, a magyar és tibeti kulturák közötti civil párbeszédnek.

Támogassa a kezdeményezést, egy jelképes vályogtégla vásárlásával!

Részletek:

• 10ezer forintért vehet egy vályogtéglát, aminek készítésekor a támogató nevét a vályogtéglára írjuk.
• 25ezer forintért vehet egy gerendát, amibe belefaragjuk a támogató nevét.
• 50ezer forintért támogathatja egy zanglai diák tanulását egy éven át, tankönyvekkel, füzetekkel, írószerrel, havi ösztöndíjjal!

A vályogtégláról, a faragott gerendáról, illetve a támogatott diákról fotót küldünk Önnek elektronikus úton, és az elkészült építőanyagot beépítjük a kolostor épületébe!
Támogatás banki átutalással a MKB 20379304-00003285-00000000, FIGYELEM! A helyes számlaszám: Angkor Alapítvány számlája: MKB: 10300002-20379304-00003285 , a megjegyzés rovatba kérjük írja: Csoma tégla, és a név, amit fel szeretne tüntetni a vályogtéglán, vagy Csoma gerenda, és a név, amit bele szeretne faragtatni, illetve Csoma diák.

Az adományról visszaigazolást kap, ezért kérjük átutalás után adatait (név, email-cím, lakcím, telefonszám, felajánlott összeg) juttassa el a: csomasroom/kukac/gmail.com címre.
Elektronikus támogatási lehetőség online, bankkártyával, hamarosan, figyelje a honlapot: www.csomasroom.org

Egyedi támogatási felajánlását szintén a csomasroom/kukac/gmail.com címen várjuk.

Jelen János az Angkor Alapítvány kuratórium elnöke, projektgazda és Irimiás Balázs építész doktorandusz, projektvezető

Vélemények (5)
tewe
2008.10.09.
11:09

Óriás mobilszoborral a fél világon keresztül - Földes András (index.hu) a helyszínen járt.

beton
2008.06.02.
12:49

ne haragudjatok, de ebben a formában ez inkább bántó, mint részemről támogatható ötlet.

haramija
2008.06.04.
04:16

@beton: nem haragszunk, de irhatnal nehany sort arrol, mi az ami megbantott.

beton
2008.06.04.
11:38

@beton: ez így egy üzleti vállalkozás, ami talán még nem akkora gond, mert ebből van jópár, de a téglákon szerepeltetett név, meglehetősen visszássá teszi a visszaépült kunyhó karakterét. ennek az expedíciónak mondjuk a visegrádi építőtáborok szellemiségéhez szinte semmilyen köze sincs.

haramija
2008.06.05.
06:30

@beton: Egy ilyen rovid leirasbol elismerem, hogy nem lehet teljes reszletesseggel megismerni a projektet, de amig a reszletek nem vilagosak, talan korai egy ennyire markans velemenyalkotas.

Az uzleti vallalkozasrol annyit, hogy a kiutazok maguknak fizetik a repjegyet es a teljes utazasi koltseget, ingyen dolgoznak a helyszinen 2 honapon at, es szukseg eseten anyagilag is hozzajarulnak a projekt sikerehez. Az osszegyult penz nehezen beszerezheto alapanyagok vasarlasara, szallitasara, munkasok berlesere es nelkulozhetetlen szakertok kiutaztatasara forditodik. Egy ilyen uzleti vallalkozasban szivesen fel tudunk ajanlani reszesedest barkinek, akit befektetoi szempontbol ez erdekel.

Keszul az uj honlap, remeljuk azon joval reszletesebb infokat talalsz majd. Termeszetesen a teglakra irt nevek csak a tamogatok tudataban maradnak meg, beepites utan nem latszanak. Ugyanez a helyzet a gerendakkal is, beepites utan nem latszanak a faragasok rajtuk, es a szerkezetuket sem gyengitik. Ezek mindossze gesztusertekuek.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.