Nézőpontok/Vélemény

Vár - Város - Városliget

1/1

?>
1/1

Vár - Város - Városliget
Nézőpontok/Vélemény

Vár - Város - Városliget

2015.06.05. 12:38

Cikkinfó

Szerzők:
Körmendy Imre

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
1

Dosszié:

Gondolatok a Városligettel és a Várral foglalkozó konferenciák, valamint az epiteszforum.hu-n és másutt zajló véleménycserével kapcsolatban. Körmendy Imre írása. 

Az MTA-ban megrendezésre kerülő MUT szervezte „Mindent a maga helyén" c. konferencia szervezése kapcsán többek felvetették, hogy immár nem nemet kell mondani, hanem igeneket: nem tovább vitatni a Múzeumliget koncepciót, s annak elemeit (vagy éppen a Vár fejlesztését), hanem javasolni megvalósítható, kedvezőbb ötleteket.

A Vár fejlesztéséről szóló kétnapos konferencián – legalábbis az erről szóló beszámolóban – az MMA elnöke egyenesen menetrendszerűen fellépő destrukcióról és nihilizmusról beszélt, s az Építészfórum - Zöldi Anna által írt - remek összegzése az MTA-ban rendezett napról is – felrúgva az előadások sorrendjét - Zoboki Gábor szavait idézi, amelyek szerint "ha eredményt akarunk elérni, „nem"-ek helyett „igen"-ekkel kell küzdeni". S örömünkre a cikkíró kiemeli, hogy ezen a napon nagyon sok igen hangzott el.

Mindezzel csupán egyetlen bajom van, jelesen egy alapvető kérdés nem hagy nyugodni: amikor igenekről és nemekről, állításról és tagadásról, támogatásról és ellenzésről gondolkodunk, ezekről beszélünk, akkor vajon mire gondolunk? Mit támogatunk, és mit ellenzünk? S az igenlés minek a támogatása, s az ellenzés minek a támogatása? (Nem sajtóhiba és nem elírás, sőt a mondat két ellenzéssel ugyanúgy megállja a helyét; ha valaki nem értené, kérem, olvasson tovább!)

Megítélésem szerint a Múzeumliget egész koncepciója nem állítás, hanem tagadás: nemet mond ugyanis a város (és az ország) kiegyensúlyozott, harmonikus, egészséges, mértéktartó fejlesztésére; nemet mond a több mint kétszáz éves közpark megőrzésére; tagadja a VI., a VII. és a XIV. kerület (hogy csak a legközelebbieket említsem) lakosságának jogát a természet-közeli környezetben való léthez, semmibe veszi a történeti értékű közpark megőrzésének jogos igényét; nemet mond a város többi részének, pl. más nagy parkoknak a megújítására és sok meglévő értékes épület felújítására (amikor ide akar koncentrálni sok fejlesztést). A Közlekedési Múzeum száz éve épült kupolájának újbóli felépítésének tervével valójában nemet mond az Iparművészeti Múzeum Lechner féle kupolájának felújítására, és az épület méltó befejezésére. Hasonlóképp a Vár újbóli funkcióváltása és a meglévő intézmények – Nemzeti Galéria és Széchenyi Könyvtár – új épületekbe költöztetése nemet mond az ország gazdasági felemelkedésére (felesleges pénzköltésével), a múzeumi és a könyvtári hálózat fejlesztésére (mert minden pénz ezekre folyik el).

S a másik oldalt szemlélve: aki nemet mond ezekre a fejlesztésekre, az valójában igent mond egy átgondolt, fenntartható fejlesztésre; aki ellenzi ezeket a presztízsberuházásokat, az a jövőre mond igent (mert a mostani beruházási koncentráció a későbbiekben a fenntartásban, üzemeltetésben, felújításban ugyanúgy drasztikus koncentrációt fog jelenteni), igent mond egy kiegyensúlyozottabb országra. A Várba tervezett kormányzati fejlesztésekre – ha mindenképpen szükség lenne ezekre - rendelkezésre áll a Szent György tér egész nyugati térfala, s a Hadtestparancsnokság csonkjának továbbépítési lehetősége, a Dísz tér foghíj-telke meg a Helyőrségi templom hűlt helye, továbbá az Erdélyi bástya feltárandó területe.

Tovább lépve, aki a „kivéve a gyevi bírót" jellegű törvényalkotásra, a kétharmad mindenre feljogosító hatalmára igen mond, aki a településfejlesztés és a településrendezés tervezését, a kormányzati döntések előkészítését teljes titokban végezteti, az valójában nemet mond a társadalmi tervezésre, az egyeztetésre, végső soron a társadalmi békére. Aki igent mond a minden hétre jutó gigantikus fejlesztési ötletekre, az igazán nemet mond a vidék felemelkedési esélyére, a nyugodt építő, megtartó munkára.

Egy szóval én vigyáznék az „igenek" és a „nemek" és az ezekből következő ítéletek kimondásával, az emberek egyszerű osztályozásával. S óva intenék minden felelős beosztásban lévő embert attól, hogy hajbókolókkal, mindig helyeslőkkel, a nagyobbnál is nagyobbakat mondókkal vegyék körül magukat. Ne lássanak ellenséget az eltérő véleményt megfogalmazókban (még a zsigerből mindenre nemet mondókban sem, mert figyelmeztethetnek a dolgok alaposabb előkészítésére, megfontolására), hanem egy csodálatos lehetőséget arra, hogy elmélyülten gondolhassuk végig közös dolgainkat, hogy több szempontot mérlegelhessünk, s ezáltal helyes/ebb döntéseket hozhassunk.


Körmendy Imre
Vélemények (1)
Garay Klára
2015.06.06.
03:55

Köszönjük! Ez a lényeg!Erről beszélünk évek óta, csak nem ilyen összeszedettem.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk