építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

"Vilius ir Partneriai" - bemutatjuk a litván építészirodát



A tíz évvel ezelőtt alapított építésziroda mára az egyik legelismertebb építészcsoport Litvániában.

A tíz évvel ezelőtt Kaunasban (Litvánia) alapított "Vilius ir Partneriai" építésziroda mára az egyik legelismertebb építészcsoport Litvániában. Az épület- és belsőépítészeti tervezés során egyaránt a megbízások alapos elemzésére figyelnek, a legjobb építészeti megoldás fellelése érdekében. Az iroda az épület célját tartja szem előtt, tekintettel a fejlesztési környezetre és a helyi építészeti hagyományokra. A Vilius ir Partneriai építészei forma és szín viszonyára, és a mobil részletek tervezésére is nagy hangsúlyt fektet. A szerkezetek tisztán jelenítik meg a strukturális fogalmakat, nem egyszer játékos design-elemek formájában.

Az Achema Vállalat irodaháza, Vilnius, Litvánia, 2003
Tervezők: Vilius Adomavicius, Vida Vysniauskiene, Darius Ciuta

A pályázat célja a legjobb építészeti-urbanisztikai megoldás megtalálása volt a komplex - nyugodt és zöld, földrajzilag kiegyensúlyozott, történeti értékű alacsony házakból álló - Žverynas városrészben. A tervezők a hely komplexitására tekintettel, olyan épületet kívántak létrehozni, amely nem dominál környezetében. A négyemeletes épület tömör fém- és üvegkonstrukció, melynek homlokzatát világoszöld fa-grafikával díszített üveg borítja, így az épület nagy kapacitása beleoldódik a térbe. A felső emelet az udvar felé elcsúsztatott.

Achema irodaház
Achema irodaház
Achema irodaház
Achema irodaház

Ökoöltözők az Azuolynas Sportközpontban, Kaunas, Litvánia, 2004
Tervezők: Darius Ciuta, Vilius Adomavicius

Az épület elhelyezkedése a funkciót, mobilitását, évszakos ideiglenességét hangsúlyozza. A bejárat két teniszpálya között helyezkedik el. Az épületet a fogadóhelyiség osztja férfi- és női részlegre.
Anyagok:
szerkezet: acél
külső dekoráció: cin
belső dekoráció: gipsz/kerámia
nyílászárók: üveg/műanyag

Ökoöltözők

Villa a Kalviai tónál, Kalviai, 2002
Tervezők: Vilius Adomavicius, Vida Vysniauskiene

Az építészeti szerkezet megtervezését a hely festői látványa és a természeti környezet határozták meg. A villa egy négyszemélyes család számára készült. A villa térelosztása hosszúkás, két egyemeletes teret köt össze. A tóra néző nappali foglalja el a villa kiszélesedő részét, míg a hálószoba, a fürdőszoba és a gyerekszobák, a hall és a garázs a hosszított, keskenyebb részen vannak. A nappali a családi élet központja, innen lehet a többi szobába jutni. A tervezők hagyományos litván építési anyagok mellett döntöttek.

Villa a Kalviai tónál
Villa a Kalviai tónál
Villa a Kalviai tónál
Villa a Kalviai tónál

Sportközpont, Azuolynas Park, Kaunas, Litvánia, 2003
Tervezők: Vilius Adomavicius, Vida Vysniauskiene, Darius Ciuta

A sport- és egészségügyi központ Kaunas egyik legszebb parkjában, teniszpályák közelében, keskeny, 100 m hosszú területen helyezkedik el. Az üvegezett épület fémlábakon áll, így 6.300m3 "lebeg" a levegőben, anélkül, hogy elnyomná a park panorámáját. A "lebegő" emeleten aerobic és body-building termek, fürdők és msszázsfürdők, orvosi szolgálati szobák, bár és adminisztratív helyiségek kapnak helyet. Az épület belseje is az épület szerkezetét és technológiai jellegét hangsúlyozza. A dekoráció egyszerű, de tartós, a természetes fa dominálja. Kétféle fény világítja meg a belső tereket: erős nappali fény a sporttevékenységek területén és intim fények a bárban.

Sportközpont
Sportközpont
Sportközpont

VV Ház, Panevezys, Litvánia, 2004
Tervezők: Vilius Adomavicius, Vida Vysniauskiene

A ház egy mindaddig hagyományos típusú házban élő család számára készült, akik úgy döntöttek, hogy javítanak lakhelyük és környezetük színvonalán. Az épülettel kapcsolatos elképzelés a meglévő helyi adottságokhoz való alkalmazkodásra, de a létező struktúra reformjára épül. A ház mesterségesen emelkedik a föld szintje fölé, hogy a belső és külső környezet közötti vizuális kapcsolatot megteremtse. A ház három részből áll: nappali, pihenő- és háztartási részekből. Az első két részt hall köti össze, a kiemelkedő teraszos részt természetes fény világítja meg. A nappali rész világos függönyökkel választható el a konyhától és az étkezőtől. A "háztartási terek" - szauna, úszómedence, hobbyszoba és más funkcionális helyiségek - az épület legalacsonyabb részén helyezkednek el. Az egész épületet fadekoráció, a homlokzatokat üveg borítja, ez teremti meg az összhangot az épület belseje és a környezet között.

VV ház
VV ház
VV ház
 

vélemény írásához jelentkezzen be »