Pályázatok/Magyar

Visegrádi Négyek Családi Házai 2016

1/1

1/1

Visegrádi Négyek Családi Házai 2016
Pályázatok/Magyar

Visegrádi Négyek Családi Házai 2016

2016.10.19. 07:12

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

A Visegrádi Négyek Családi Házai vándorkiállítás az Európai Unión belül a politikai analógia mintájára egy erős Közép-Európai szakmai együttműködés kerete. A V4 társult országai - Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország - együttműködésével országonként 4-4 épületet mutatnak be, így képet adva a V4 országok családiház építészetének aktuális szellemi és fizikai állapotáról. A pályázat beadási határideje október 25.

A pályázat kiírója: 
A Magyar Építőművészek Szövetsége


A pályázat célja:

A Magyar Építőművészek Szövetsége 2008 óta minden évben megrendezi a Visegrádi Négyek Családi Házai vándorkiállítást, mely az Európai Unión belül a politikai analógia mintájára egy erős Közép-Európai szakmai együttműködés kerete. A V4 társult országai Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Lengyelország. Megítélésünk szerint a magyar építész társadalom érdeke, hogy a régió azonos múltú, történelmű és kultúrájú országainak építészeti teljesítményeivel rendre összemérje magát, szellemi teljesítményét, hogy evvel folyamatosan napra kész visszajelzést kapjon aktuális állapotáról.

A most pályázott program tehát a IX. ciklus. A kiállítás a MÉSZ, a Lengyel Építész Szövetség (SARP) a Szlovák Építészek Szövetsége (SAS) és a Cseh Műszaki Egyetem Építészkara együttműködése segítségével, országonként 4-4 épületet mutat be, így képet adva a V4 országok családiház építészetének aktuális szellemi és fizikai állapotáról. A pályázat eredményeképpen létrejövő vándorkiállítást a MÉSZ az érintett országok építész szervezeteinek együttműködésével megfelelően meghirdetett körülmények között, teljes szakmai nyilvánossággal bemutatja Budapesten, Prágában, Krakkóban, Kassán és Pozsonyban. A vándorkiállítás anyagából katalógus készül.


A
pályázat formája: 
Egyfordulós, nyílt, online pályázat. Nevezési díj nincs.


A részvétel feltételei, beküldhető pályaművek száma: 
A pályázaton egy pályázó legfeljebb egy épülettel (családi házzal) pályázhat, amelynek használatbavétele 2015. április 15. és 2016. július 30. között megtörtént


A pályázatból való kizárás: 
A Bíráló Bizottság köteles kizárni mindazokat, akik a pályázati feltételeknek nem tesznek eleget, illetve nem felelnek meg.


A pályázat ütemezése

 • Kérdések határideje: 2016. szeptember 18.
 • Kérdésekre adott válaszok határideje: 2016. szeptember 25.
 • Pályaművek beadásának határideje: 2016. október 25. 24:00
 • Eredményhirdetés, kiállítás megnyitó: 2016. november 7.
 • A pályázatot bemutató kiállítás: 2016. november 7-15


A pályázat díjazása:
A Bíráló Bizottság az általa legmagasabbra értékelt 4 alkotásból összeállítja a Visegrádi Négyek Családi Házai 2016 kiállítás magyar anyagát.

A Bíráló Bizottság:

 • Krizsán András DLA építész, a MÉSZ elnöke
 • Nagy Csaba építész, a MÉSZ elnökségi tagja
 • Kovács Csaba építész, a MÉSZ elnökségi tagja


A Bíráló Bizottság munkája, eredményhirdetés:
A Bizottság munkája nem nyilvános. Az eredmények kihirdetésére a budapesti kiállítás megnyitóján kerül sor, amelyek időpontjáról a pályázók elektronikus úton, előzetesen is értesítést kapnak. Az időpont megjelenik a MÉSZ honlapján.
A budapesti kiállítás helyszíne: Magyar Építőművészek Szövetsége Székháza, Kós Károly terem, 1088 Budapest, VIII. ker., Ötpacsirta utca 2.

A pályázati dokumentáció és a nevezési lap beszerzése, regisztráció:
A pályázaton kitöltött online regisztrációval lehet részt venni.

 

Egy pályázó egy épülettel pályázhat. A regisztrációval a pályázó elfogadja a pályázati feltételeket, és ezzel elismeri, hogy a beküldött épület és képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek. A regisztrációkor a nevezési lap kitöltése után minden pályázó megkapja a saját, automatikusan generált alfanumerikus kódját, amely a feltöltött anyaga azonosítására szolgál.

Beadandó munkarészek, formai és technikai követelmények:

 1. Az épület neve magyar és angol nyelven
 2. Az épület helyszíne
 3. A tervező(k) neve
 4. Arckép a tervező(k)ről
 5. Az épület terveinek képei tovább feldolgozásra, nyomtatásra alkalmas felbontásban, fekete fehér színben, rendezett szerzői joggal:
  - Helyszínrajz / kertterv (1:500 részletezéssel)
  - Jellemző szintek alaprajzai (1:200 részletezéssel)
  - Metszet (1:200 részletezéssel)
  - Jellemző homlokzatok és/vagy utcakép (1:200 részletezéssel)
 6. Az épület fotói (legfeljebb 6 db) tovább feldolgozásra, nyomtatásra alkalmas felbontásban, rendezett szerzői joggal


A pályázati anyagok benyújtása:

A pályázati anyagok fogadása egy központi szerveren történik, ahová a pályázók a nevezési lap kitöltése, illetve az előzetes regisztráció után tölthetik fel file-jaikat. A regisztráció és a feltöltés ezen az oldalon végezhető el:

Ide kerül a MÉSZ rendszergazda által generált link

A feltöltő oldalon minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A feltöltött képek, annak a pályázó általi lezárásáig és beküldéséig módosíthatóak, ám a pályázó által lezárt pályázatok felnyitására nincs mód. A regisztráció alkalmával minden pályázó egy automatikusan generált alfanumerikus kódot kap, amelyet a továbbiakban az általa feltöltött fájlok neve tartalmaz.

A kérdéseket a pályázók a pályázati felületen tehetik fel, és azokra választ is a felületen keresztül kapnak. Figyelem! A leadási határidő előtt, az utolsó napokban a feltöltés lelassulhat, ezért kérünk minden pályázót, hogy a feltöltést minél hamarabb kezdjék meg.

Szerzői jogok:

A díjazottak hozzájárulnak ahhoz, hogy fényképeiket a kiírók a kiállításon bemutassák. A pályázó lemond a pályamű kiírók általi felhasználásával kapcsolatos díjigényéről, valamint díjigény nélkül engedélyezi, hogy a kiírók a Bíráló Bizottság tagok részére, zárt internetes oldalon keresztül a pályázataikat megküldjék.

A pályázat résztvevői a pályaművek beküldésével elfogadják a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárulnak, hogy a kiírók a kiállításon, a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos online és print publikációkban, illetve az ezeket népszerűsítő reklámkampány során képeiket – a készítő nevének minden esetben való feltüntetésével egyidejűleg – ám térítésmentesen használják, valamint azokat a pályázat archívumában megőrizzék.

A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy személyes adataikat (név, cím, telefonszám, e-mail cím) a kiírók a pályázat időtartama alatt, valamint az azt követő 1 évig kezeljék. A személyes adatok kezelése célhoz kötött, (azok harmadik személyek számára át nem adhatóak), valamint megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.

Kiírónak jogában áll közzétenni a pályázat beadandó munkarészeit.
A pályázó a pályázat benyújtásával kifejezetten kijelenti, elismeri és szavatolja, hogy az általa beküldött épület saját tervezésű alkotás, a róla készített felvétel semmilyen szerzői jogot, védjegyet, erkölcsi jogot, magán/kiadói vagy egyéb szellemi jogot nem sért bármely szervezet vagy személy kapcsán, valamint hogy semmilyen harmadik félnek nincs jogi követelése a pályamű kapcsán.


Krizsán AndrásDLA
elnök
Magyar Építőművészek Szövetsége

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk