építészet : környezet : innováció

Visszaforgató üzem, Winterthur

Építészek: oos - Andreas Derrer, Christoph Kellenberger, Lukas Bosshard, Severin Boser
Maag Recycling - Visszaforgató üzem, Winterthur
oos építészek – Andreas Derrer, Christoph Kellenberger, Lukas Bosshard, Severin Boser, Joanna Radzimska
fotó: architekturbild
fotó: architekturbild

fotó: architekturbild
fotó: architekturbild


Vásárlás megfordítva

Svájci építészek egy üzem megalkotásával kiterjesztették a visszaforgatási ügyfélforgalmat és programot. Winterthur városában egy olyan üzemet hoztak létre, amely bárki számára láthatóan dolgozza fel a kommunális hulladékot újrahasznosítható komponensekre. A Maag Recycling cég 60 éve foglalkozik ipari újrahasznosítással, és most a zürichi oos építész céggel együttműködve valósították meg az új üzemet, melynek kiindulása az volt, mintha befednének egy udvart, ahol gyűjtik a szemetet. Mindez azonban egybefonódott az építészek körültekintő, összetett munkájával, amit a Maag-gal közösen alakítottak ki: a csupasz betonépületben teljesen átlátható a szemétfeldolgozási folyamat, miközben az épület tetejére parkolót és parkot terveztek.

A 6410 m2 összalapterületű létesítmény egyaránt rendelkezésére áll kereskedelmi, önkormányzati és magán ügyfeleknek. Egymás mellé helyezett zárt és nyílt terekből áll, melyek hol köz-, hol személyes funkciót elégítenek ki. A járható tető a telek végében, a fedett újrahasznosító tér mögött, egy korábban is meglévő földpadkához kapcsolódik, és elvezet egy meglévő hídhoz, mely vasúti kocsikhoz ível át. A déli oldalon van a vissza-udvar, ahova magánszemélyek mehetnek „fordított vásárlásra”, bejuttatni nem használt javaikat a feldolgozó rendszerbe. Autóiktól lapos rakterű taligán vihetik be a cuccot, amit „visszaadnak” a feliratozott konténerekbe téve a különféle anyagokat.

Nehezebb dolgokra (autógumi, beton és más építési törmelék, bútor stb.) a súly alapján kell fizetni. A betontető másik végénél kukásautókról pakolnak át nagyobb mennyiségű szemetet, amit a  Maag üzemi rendszerével válogatnak és szállítanak el.

A nyugati oldalon egy lakótömb van a szomszédban, ezért ide hangfogó átlátszó üvegfalat építettek. A tetőparkoló – az ötödik homlokzat – közel 100 fizetős helyet ad, amiket a környékbeli lakók és munkába érkezők használnak. A tető világoszöld, vízálló felületére nagy jeleket, betúűket fesettek, ahogy az épület falaira is. Külső acél-lépcsőn érhető el a tető alacsonyabban fekvő része, ami egy kis oázis az itt dolgozóknak és Winterthur polgárainak.

Nina Rappaport írása nyomán
(Architecture Magazine, New York)

fotó: architekturbild


Az oos specialistaként működik várostervezés, építészet és belsőépítészet terén – fejlesztésben, tervezésben és megvalósításban. Kapcsolatban áll és támogat intézményi és magán klienseket befektetési forgatókönyvek kifejlesztéséhez koncepcionális tanulmányokkal, próba-tervekkel és megtérülési modellekkel. Az oos garantálja a gazdaságilag következetes eredményt és a magas építészeti minőséget.

oos
Andreas Derrer, Christoph Kellenberger, Lukas Bosshard, Severin Boser

Zürich

vélemény írásához jelentkezzen be »