építészet : környezet : innováció

Vitorlások versenyével ünnepelték Ybl Miklós születésének 200. évfordulóját

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a mára hagyományosnak számító Építész Regattát a Balatonon. Szeptember 12-14. között a Balatonlellétől Keszthelyig tartó versenyen a hazai építésztársadalom szereplői képviseltették magukat. A regattát a KÉSZ Csoport fő támogatásával az Ybl Egyesület szervezte.

Az első balatoni vitorlásegyletet Esterházy Mihály alapította, ennek klubházát Hauszmann Alajos építész tervezte több mint 100 évvel ezelőtt, a vitorlázás ezért is áll ilyen közel az építészekhez. A VII. Építész Regatta nemcsak ennek a hagyománynak állított emléket, a résztvevők az Ybl bicentenárium keretein belül a leghíresebb magyar építész születésének 200. évfordulójára is emlékeztek.

A versenyre benevezett több mint egy tucat hajó, összesen 56 főnyi legénységével szombaton reggel 9 órakor futott ki a balatonlellei Bavaria Yachtclub kikötőjéből. A befutó a keszthelyi Phoenix kikötőben volt, ahová késő délutánra az összes hajó megérkezett. A versenyen részt vett a Balaton legrégebbi vitorlása is, a Kishamis. A hajó 1896-ban épült Michael Ratsay tervei alapján a balatonfüredi hajógyárban a Széchenyi család megrendelésére.

7. Építész Regatta

Az esti díjkiosztó gálán Keszthely alpolgármestere köszöntötte a versenyzőket. A díjátadó előtt Kálmán Ernő az Építész Regatta alapítója köszöntötte a megjelenteket, beszédében az építész társadalom összefogását és a verseny összetartó erejét emelte ki. A VII. Építész regattán Yardstick I. kategóriában az Orpheus, Yardstick II.-ben a Dolce Vita, míg Yardstick III.-ban a Tramini legénysége haladt át leghamarabb a célon. Az abszolút kategória győztese szintén az Orpheus lett.

7. Építész Regatta

A VII. Építész Regatta résztvevői az Ybl bicentenárium keretein belül a legnagyobb hatású magyar építész, Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára is emlékeztek. A KÉSZ Csoport főtámogatásával megvalósuló rendezvény kiemelkedő közösségépítő erővel bír az építész-szakma képviselőinek körében. A következő regattáig további információt az www.epiteszregatta.hu, az Ybl bicentenáriumi emlékévről a www.ybl2014.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »