Nézőpontok/Kritika

Volt költők társasága

1/1

?>
1/1

Volt költők társasága
Nézőpontok/Kritika

Volt költők társasága

2015.06.12. 08:10

Cikkinfó

Szerzők:
Pákozdi Imre

Földrajzi hely:
Magyarország

Vélemények:
6

Dosszié:

Magyarországon újabban a milliárdos presztízsberuházásokat alanyi költők irányítják. A Milánói Expo magyar pavilonjáét Szőcs Géza, a Budai Várét L. Simon László. Ahová nem jut alanyi költő – például a Városliget felforgatását jelentő Liget Budapest projektre – ott filozófust engednek a kormányrúdhoz tolakodni, még ha közgazdász diplomával is: Baán Lászlót. Pákozdi Imre írása. 

A milánói pavilon-beruházás botrányos végeredménye (a költségek jelentős túllépése az építési program megcsonkításával és egy némely részletében építészetileg tragikomikus épület létrehozásával) előre vetíti a Liget Budapest és a Budai Vár kudarcát. Ezek legfelső irányításában ugyanis pontosan annyira hozzá nem értő emberek vezényelnek, amennyire Szőcs Géza nem értett sem az építészeti minőség megítéléséhez, sem a projektmenedzsmenthez.

A Budai Vár kormánybiztosa és Baán László ugyanúgy nem rendelkezik semmiféle szakirányú végzettséggel – építész vagy városépítész, netán településtervező vagy múzeológusi diplomával – ahogy híján van ezeknek Szőcs Géza is. A tét viszont nagyságrendekkel nagyobb, akár pénzben, akár térben, akár időben. A Vár és a Liget esetében nem a fél éves kiállítás lebontásra kerülő pavilonjáról van szó, hanem egyfelől Európa első, immáron kétszáz éves, beállt közparkjának szétdúlásáról, másfelől a Budai Vár kétszáz évre előre meghatározó átalakításáról. A költségvetés pedig nem kétmilliárd (helyett hírek szerint öt ...), hanem több száz milliárd forint a Várban és 140 – 175 – 300 milliárd a Városligetben – nem lehet pontosan tudni, elvégre informacioszabadsag.hu uralkodik.

Egyrészt elengedhetetlennek látom a vizsgálatot és adott esetben a felelősségre vonást - Szőcs Géza miniszteri biztos felelősségre vonását - a milánói pavilon körül, a pályáztatás utáni fázistól az átadásig történtekért. Másrészt nagyon fontosnak gondolom az előttünk álló másik két projekt pályamódosítását. A Városligetet épületbontásokkal, útszűkítésekkel, az átmenő autóforgalom megszüntetésével és a lebetonozott Dózsa György út menti sáv visszaadásával rendbe kell hozni - de semmit nem szabad a parkba építeni.

A hiányzó múzeumokat létező belvárosi épületekben vagy hasznosításra váró, rozsdaövezeti területeken kell létrehozni. Emellett voksolnak a várostervező szakemberek, a volt főépítészek, a városvédők és az építészek jelentős része, nem beszélve a Liget használóiról. A Budai Várpalota és környezete hauszmanni visszaépítése a szakemberek szerint illuzórikus, amint az kiderült a legutóbbi, a Miniszterelnökség által máj. 13-14-ére, a Várbazárba szervezett konferencián is. Lovarda, udvarlaki őrség épülete, volt Hadügyminisztérium, volt Külügyminisztérium, volt Teleki palota – mindahány elavult, sőt, esetenként létrehozásakor is hibásan telepített épület.

Amit a Vár déli részén tenni lehet és kell, kétségkívül jelentős beavatkozás; de hogy mi a teendő, bízzuk azokra az építészekre, régészekre és történészekre, akiknek van elképzelésük a Szent György tér nyugati térfalának környezetbe illeszkedő megépítéséről és a palota további kulturális és turisztikai hasznosításáról. Bízzuk a hozzáértőkre a dolgot! A költők pedig énekeljék az ő dicsőségüket, miközben a filozófusok ingassák kétkedőn busa fejüket – mit bánom én, de ne vágjanak elébe a tervezni és cselekedni valóban illetékes szakemberek terveinek és cselekedeteinek.


Pákozdi ImreVélemények (6)
mzsblogger
2015.06.15.
06:26

Igazából nem tudom hová írjam a hozzászólásomat a sok Ligettel foglalkozó írás közül, de mai hír: az egész cirkusz kezdődik elölről, ugyanis az illetékesek rájöttek: kicsik a VÉSZ-ben kijelölt építési területek, no pláne problémás a Közlekedési Múzeum 65 méteres kupolája, újra kéne gondolni a parkolóhelyek számát, az Állatkert sem fogja tudni pótolni a vidámparki területen kivágott fákat, kéne még egy Regnum Marianum emlékhely is, ha már megígérték egy (állítólag) civil szervezetnek. Úgyhogy lehet a térképeket újrarajzoni.

http://infoszab.budapest.hu:8080/akl/tva/Tir.aspx?scope=bizottsag&sessionid=6696&agendaitemid=89068

zim
2015.06.15.
12:32

@mzsblogger: Fantasztikus:((( Kiderült, hogy mégiscsak több felvonulási terület kell. Mégiscsak kell hely a lehajtóknak. Mégiscsak szét lesz dúlva minden...

Meg az is kiderült, hogy egy sajtcetli bármilyen helyi építési szabályzat.

Pákozdi Imre
2015.06.15.
13:25

@zim: Gondolom, a Pákh Imrétől frissen einstandolt Munkácsy-képnek, a Golgotának kell a többlet kiállítóhely. Engedelmükkel - a portfolio.hu nyomán - idézem Lázár Jánost: "A miniszter szerint a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a képet nem lehet kivinni Magyarországról. Ezzel a barátságos lépéssel szerették volna meggyőzni Pákh Imrét, zsarolni nem hagyja magát a kormány." (http://m.portfolio.hu/befektetes/mutargy/ki_zsarol_kit_a_golgota-ugyben.3.215404.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201506 )

Haussmann
2015.06.12.
12:12

Írja ezt a nemzet minden építészeti, urbanisztikai, közgazdasági és összes egyéb fel nem sorolt ügyekben leghozzáértőbb villamosmérnöke...

Pákozdi Imre
2015.06.12.
13:01

@Haussmann: Érdemi válasz, köszönöm. Ráadásul gyáván névtelen - méltó az általam bírált jelenséghez.

Garay Klára
2015.06.16.
03:53

@Haussmann: Valóban igaza van. Számos esetben fordul elő, hogy nem szakemberek hoznak létre csodákat, tesznek felfedezéseket. Ezek a Zseniális meglátások. L Simon, Baán és társaik pedig a saját nagyszerűségükbe vetett hit és tévedhetetlenségük nimbusza mögül végeznek óriási pusztítást a városban. Törvények megerőszakolásával, körültekintés és előre látás nélkül, szakemberek óvó figyelmeztetése ellenére. Mert megtehetik. Az általuk hozott törvénysértő jogszabályokkal kipárnázva. Felháborító.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk