Közélet, hírek

Wood Like – a szakképzés szolgálatában

1/3

Wood Like a Construmán

Wood Like a Construmán
Wood Like a Construmán
Wood Like a Construmán
Wood Like a Construmán
1/3

Wood Like a Construmán

Wood Like – a szakképzés szolgálatában
Közélet, hírek

Wood Like – a szakképzés szolgálatában

2017.04.04. 09:00

Cikkinfó

Szerzők:
Rubóczki Erzsébet

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
Wood Like

A Bútorszövetség a tavaly széles ágazati összefogással elindított Wood Like brandet 2017-ben aktuális tartalommal töltötte meg, és az április 5-én nyíló Construma kiemelt témájának, a szakképzés népszerűsítésének szolgálatába állította.

A fa- és bútoripari szakmák vonzóvá tétele érdekében a Wood Like logó égisze alatt látványos installáció és workshopok várják elsősorban a pályaválasztás előtt állókat és a szüleiket, illetve mindazokat, akiket vonz a fával való munka szépsége.

A szakképzett munkaerő hiánya évtizedes probléma a fa- és bútoripar területén, és mára égetővé vált. A bútorgyártásban mindig is lesz olyan, nagy szaktudást igénylő munkafolyamat, amelyet nem lehet automatizálni, vagyis amely csak hagyományos manufakturális módszerrel, kézi munkával oldható meg. Az asztalos-, kárpitos- és varrómesterséget magas szinten művelő szakemberek kiöregedtek, nyugdíjba mennek, az utánpótlás nem megfelelő mértékű. A fiatalok körében annak ellenére nem népszerűek a faipari szakmák, hogy ezek kimondottan jól jövedelmeznek, és változatos szakmai kihívásokat kínálnak. Ezek nem szalagmunkák, sok örömet nyújtanak, és a szó legnemesebb értelmében igazi hivatássá tudnak válni.


Wood Like a Construmán
2/3
Wood Like a Construmán
Akit valaha megérintett a fával való kétkezi munka szépsége, az egy életre megszereti ezt a matériát. A Wood Like stand látványos workshopjain középiskolások tartanak folyamatos szakmai bemutatókat, így vonzva be a szemlélődő közönséget a műhelyek és a kétkezi alkotás világába. Az érdeklődők bekapcsolódhatnak a konkrét munkába, és alkotásaikat haza is vihetik. A szintén folyamatos, WordSkills bemutatókon a nemzetközi sikereket elért diákok szaktudásából kapunk ízelítőt. A szakma fiatal sztárjai show-elemekkel gazdagítják a Wood Like stand által kínált interaktív élményeket. Mindemellett a fővárosi szakközépiskolák és szakiskolák vizsgamunkáit is megcsodálhatja a nagyközönség egy minitárlat keretében. Az iskolák tanárai és diákjai megszólíthatók a standon, szívesen mesélnek konkrét tapasztalataikról és a fához fűződő szenvedélyükről.

Főszervező: Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség)

Együttműködő partnerek: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, BKSZC Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola, BKSZC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma, SKILL, Hungexpo – Construma OtthonDesign, Halasi Rita Mária

Szakmai partner: Nyír-Demoniczh Zrt.

Helyszín: G pavilon, Foyer

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk