építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

XIII. kerületi térfal megújítására vonatkozó ingatlanfejlesztési koncepció

A Bolla és Litkey Építész Stúdió a Budapest XIII. kerület Váci út Föveny utca Agyag utca közötti térfalának megújítására vonatkozó pályázatára készített anyagának bemutatása.
A Bolla és Litkey Építész Stúdió a Budapest XIII. kerület Váci út Föveny utca Agyag utca közötti térfalának megújítására vonatkozó ingatlanfejlesztési koncepció kidolgozására kiírt pályázatára 2007 februárjában készített anyagának bemutatása.

 

Településszerkezeti viszonyok
A tervezési terület, erősen változó újuló településstruktúra része. Budapest egyik fő útvonala a Váci út. A Váci út városon belüli szerepe jelenleg egyfajta üzleti negyed, mely a rendszerváltás óta folyamatosan fejődik. A területünk ez irányú fejlődésből mostanáig kimaradt. Az üzleti negyed a Váci út mellett, ellenben szinte csak az út menti zónára korlátozódik. A belső utcák a Hungária gyűrűn kívül helyenként megtartották ipari üzemi jellegüket helyenként átalakultak új lakóterületté, mely a XIII. kerületet a legjobban fejlődő kerületté tették. A Rákos-patakon kívül a tervezési területünk zónájában a lakó, kereskedelmi, ipari, területek viszonyai a következőképpen alakulnak: Duna-part: régi ipari zóna, mely lakóterületté épül át.
Váci úti zóna: részben már kereskedelmi és iroda területté átalakult ipari területek, vegyesen régi lakóépületekkel, melyek nívója folyamatosan csökken a környezeti terhelés növekedése okán. Váci út mögötti zóna: részben megmaradt ipari területekből, részben új lakóépületekből, illetve kialakult, beállt lakóterületekből áll.
Ebbe a településszerkezeti rendszerbe a terület fejlesztési koncepciója teljesen illeszkedik. A Váci út mentén egy iroda sáv kialakítását terveztük, mögöttes zónában pedig lakó- és szálloda funkciót.


Beépítési koncepció
A beépítési koncepció a nagyobb terület beépítési jellegéhez kíván alkalmazkodni, oly módon, hogy a Váci út mellett egy egybefüggő zöldsáv készülne. A zöldsáv a járószinten teljesen átlátható, de a gondozása az irodaház felelőssége, ezáltal a penetrációja nem lehetséges. A zöldsáv fölé nyúlnának az irodatömbök melyek bütüi határoznák meg a térfalat és közöttük ún. Cour d'honneur-eket alkotó szabad területek, kertek alakulnának ki. Reflektálva a Váci út felszakadozó térfalára, ami a Rákospatak felüljárója után jellemzi a Váci út beépítését.


A Váci út felől markáns építészeti karakterrel megjelenő irodaház sor épülne, közutakkal és gyalogospasszázzsal megbontva. Az irodaházak mögötti közterületi sávot (Bence utca) teljesen a gyalogos és kerékpáros forgalomnak adnánk át, mint közparkot, játszóterekkel zöldfelületekkel, szökőkutakkal. Ez lenne a kialakuló beépítés szíve. A gépkocsi forgalom a keresztutcákon folyna úgy, mint jelenleg. A parkolás az épületek alatt a keresztutcákról feltárva készülne. A beépítés a közterületi sáv után alacsonyabb intenzitású lakó funkcióvá válna, földszinteken üzletsorral. A lakóterületek három részre tagolódnak: az északi tömbben szállás jellegű épületek és egy szálloda kapna helyet, a középső és déli tömbben pedig lakások épülnének. E két lakótömb között folytatódna a közpark „folyam” egészen a Madarász Viktor utcáig.

 

 

Építészeti megjelenés
A területre jellemzően, az új innovatív építészeti eszközöket használtuk az épületek megjelenésében, megformálásában. A Váci út mentén egy újszerű közterülettel összefüggő épületrendszert terveztünk, ahol az építészeti karaktert az egyedi árnyékoló szerkezettel ellátott, kétrétegű homlokzatú ~27 m magas „tornyok” vonulata adja. A közterületről pedig egy lejtős zöldfelület egészíti ki a járda burkolt felületét.


A zártsorú beépítés vízióját a felszín felett ~4m-el induló 27 m magasságig futó az utca síkjában lemetszett „tornyok” adják. Az utcai metszék minden elemnél 14 m széles, melyből a jobb szélen 2 m-es takart felületet alakítottunk ki, így egy ilyen lap aránya 12:23 ami az aranymetszésnek megfelelő arány. Hat ilyen torony egységes metszéke látszik az összesen 260m-es Váci úti fronton. A tornyok között a mélygarázsok felett olyan zöldtetőt terveztünk, melyen nagy lombkoronájú fák is megélhetnek. Így az irodaházak telkén egy a közterületet is előnyösen befolyásoló magántulajdonú zöldfelület jön létre. Ez azért fontos, mert a közterület rendben tartása mindig gondot okoz, viszont a magántulajdonosok könnyebben ellenőrzik a saját területüket. Ez a zöldfelület egy nyersbeton támfalban ér véget, ahonnan az irodaház saját kertje kezdődik. A tornyok felülete kétrétegü árnyékolt üveghomlokzat, melynek karakterét az árnyékoló felület változatossága adja. A Bence utcai épülettömeg lezárja a tornyok közötti teresedést.


A Bence utca vonalán kialakított közparkot a Váci út felől egybefüggő hővédő üvegezésű ~19 m magas irodaház vonulat övezi. A másik oldalról szintén ~19 m magas sávos homlokzatburkolatú lukasztott architektúrájú lakóházak övezik. A két épülettípus karakterkülönbségeiből adódó feszültséget, a lakóházak homlokzatán, a födémszéleknél végigfutó markáns sötét sávok és az irodaépületek hasonlóan markáns födémsávjainak azonossága oldja.
Az épületek közötti terület koncepcióját úgy alakítottuk ki, hogy az egészet felosztottuk azonos méretű egységekre. Ezeket az egységeket pedig teljesen egy burkolattípussal fedtük le. A burkolattípusokat pedig egy arányrendszerből kiszámolva százalékosan elosztottuk. Így kialakult 40 % burkolt felület, 35 % zöldfelület, 5 % vízfelület 20 % faburkolatú pihenő-játszó felület. És egy meglehetően markáns közterület. (Az ötletet a nomad spanyol építészirodától vettük)
Az épületek földszintjére szolgáltató tereket terveztünk, így a Bence utca és az azt keresztező gyalogostengely a terület főutcájává válik, kávézókkal üzletekkel, éttermekkel, bankokkal, stb. A Váci útra merőleges utcák a jelenlegi funkciójukat látják el, a szabályozásból eredően szélesebb levegősebb légtéraránnyal és a fejlesztés után új burkolattal.

 

 

Közterületi koncepció
A Váci út mentén a közút geometriája megmaradna, a járda kibővülne egy rendben tartott zöldsávval. Így az utca téraránya fellazulna és nem csak a gépjárműforgalom kiszolgálására lenne hívatott. Ez a zöldfelület reflektálna a Rákospatak menti zöldfelületre, csökkentené a por és zajterhelést, üde látványt nyújtana az erre haladóknak. A déli irodatömbön áthaladó gyalogospasszázs itt szintén megjelenne.
A jelenleg félig lezárt Bence utca vonalán autómentes közterületi sávot terveznénk a Bence utcát folytatva az újonnan kialakított Agyag utcáig, kiegészítve a lakótömbök közötti területtel és a gyalogos passzázzsal. Ez a közterület egy városi élettér az itt dolgozó és lakó emberek számára, különböző zónákkal: játszótér, kutyasétáltató, pihenőhely, kávézó- és éttermi teraszok.(egyedileg tervezve „landart” eszközökkel)

Telepítendő funkciók

  • Iroda és szolgáltató területek: (összesen ~47.000 m2 területen) a Váci út mentén elterülő teleksávban épülnének
  • Szálloda és bérelhető szállásépületek területe: (összesen ~21.000 m2 területen) a Váci út menti irodasáv mögött elterülő teleksávban a nyomda helyén épülnének. A Fiastyúk utca és az új közterületi parksáv sarkán külön telken épülne egy szálloda, melynek a mélygarázsát a Fiastyúk utcára terhelnénk. A szállodában a környéket is kiszolgáló wellness központ, uszoda, és sportpályák épülnének. A Fiastyúk utca és az Agyag utca között épülne a szálloda telkén kívüli területre egy egybefüggő bérlakásokat, apartmanokat tartalmazó lakóépület, melynek a mélygarázsát a Madarász Viktor utcára terhelnénk.
  • Lakóterületek: (összesen ~38.000 m2 területen) a Váci út menti irodasáv mögött elterülő teleksávban az üzem helyén épülnének


Megbízó: Royalinvestment
Tervező: Bolla és Litkey Építész Stúdió
Építész: Litkey Csaba

vélemény írásához jelentkezzen be »