építészet : környezet : innováció

Ybl-díj 2001

Díjazottak: Istvánfi Gyula, Pazár Béla, Sáros László, U. Nagy Gábor, Zambó Terézia

Március 12-én a MÉSZ székházában osztották ki a 2001. évi Ybl Miklós-díjakat. Az építész szakma legrangosabb kitüntetését öten vehették át:
Istvánfi Gyula professzor, a BME Építészmérnöki kar Építészettörténeti és Műemléki tanszékének tanszékvezető tanára, négy évtizedes oktatói, kutatói és kiemelkedő értékmegőrző műemléki tevékenységéért;

Istvánfi Gyula: Teendőink és lehetőségeink falvaink arculatmegőrzésével kapcsolatban (Architectura Hungariae)

"2000 év építészete Magyarországon, a magyar építészet ezer éve" – az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék millenniumi makettkiállítása (Építészfórum)
Mókus az időkerékben - Építészkari tanszékvezetők véleménye a Nemzeti Színházról (A Jövő Mérnöke)


Millenniumi Emlékmű, Hősök tere, helyreállítási terv részlete

 

Pazár Béla építész, egyéni, visszafogott, tiszta építészeti formálásáért amit oktatói és közéleti tevékenységében is érvényesít;

Adeptus Kft. székháza, Miskolc

Sáros László építész, karakteres, markáns, ugyanakkor érzékeny építészeti formálásáért és főépítészi tevékenységéért;

Piac, Vác
Sáros és Társa: a Barackfa utcai kétlakásos társasház (Szegő György, Balkon)
U. Nagy Gábor építész és erkölcsi értelemben is tiszta, a környezetre érzékenyen reagáló, hagyománytisztelő építészeti tevékenységéért;

A "Modern építészeti beavatkozás vidéki környezetben" nemzetközi pályázaton kiemelt dicséretben részesült U. Nagy Gábor építész saját háza Őriszentpéteren.
Gyöngyössy Péter: Harmóniában lenni a tájjal - Az őrségi és vendvidéki táj jellegzetes építészetét meg kell őrizni Beszélgetés U. Nagy Gábor építésszel arról, hogy megvédhetők-e az őrségi apró települések a városiasodás nyomulásától (Vas Népe)

Zambó Terézia várostervező építész, mintaértékű, az építészeti környezetet érzékenyen kezelő városrendezési tevékenységéért.

Piac tömb beépítési terv, Nagykanizsa

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

vélemény írásához jelentkezzen be »