építészet : környezet : innováció

Zöldtetős családi ház Pécsett

A természetből kiszakított részt csupán kicsit átértékelve, átfogalmazva, viszont a természeti közeget - mint a hely szellemét legerősebben meghatározó részt - kiemelten kezelve olyan házat létrehozni, mely mindennek megfogalmazott eleme, "visszaadás" a természet számára… ez a cél.
Építész tervező: Keller Ferenc - Építész Stúdió Kft.
Helyszín

A tervezett beépítés helye a Mecsekoldal déli lejtője. A Bárány út és a Székely Bertalan út által határolt terület enyhén beékelődik a hegyoldal viszonylag összefüggő zöldfelületébe. A telek dél-keleti irányban lejt, a lejtés irányában szép kilátás nyílik az alattunk elterülő városra. Növényzete a korábbi földmunkák és támfalépítések után nem számottevő, cserje-bokor alig található, egy–két, kiöregedett, értéktelen fa van csak a telken.

A közvetlen környezet három oldalról beépített, északi és keleti oldalról sorházakkal, nyugati és északnyugati irányból családi házakkal. A délre fekvő telek, még beépítetlen. (volt)


Beépítés
A tájolásból és lejtésből adódóan az épület a telek északi oldalára került, így viszonylag nagyobb összefüggő terület maradt a kert számára. Az „U” alakú kompozíció, egy védett (intím) belső udvart keretez, amely késő tavasztól kora őszig hűvös, árnyékos átriumként tud működni. Maga az épület felvállaltan a domboldal, a terep részeként kíván megjelenni. A természetből kiszakított részt csupán kicsit átértékelve, átfogalmazva, viszont a természeti közeget - mint a hely szellemét legerősebben meghatározó részt - kiemelten kezelve olyan házat létrehozni, mely mindennek megfogalmazott eleme, "visszaadás" a természet számára... ez a cél.

 

déli homlokzat részlet
déli homlokzat


Architektúra
A „terepalakulat”, mint szubjektív vízió, legerőteljesebben a tömegformálásban érhető tetten. Az északi telekhatáron, kihasználva a meglévő többméteres szintkülönbséget, mintegy a szomszédos (magasabban fekvő) terepszint folytatását képezi a tördelt felületű „tető”, s ez alá épül be a ház. A környezettel való azonosulás természetesen nem lehet didaktikus, csak bizonyos karakterjegyek ismerhetők fel, amelyek segítségével a vízióból „anyagi” lesz. Ezek közül a zöldtető könnyen értelmezhető utalás. A külső falak burkolatánál használt, élére állított (kant) bontott tégla - elemmérete, felülete, változatossága által - igyekszik elkerülni a túlságosan művi, steril, „újszerű” megjelenést.

 

emelet, nyugati oldal
fszt, fürdő ablak
zöldtető északról
zöldtető
északi udvar
északi udvar

Építési engedélyezési terv: 2003. május
Kiviteli terv: 2004. február
Befejezés: 2006. január

Építész tervező: Keller Ferenc - Építész Stúdió Kft.
Építész munkatárs: Várkonyi Andrea - Építész Stúdió Kft.
Belsőépítészet: Resszer Mária
Statika: Hernád Attila - Tihanyi Halmos és Tsa
Gépészet: Oltvai András, Oltvai Tamás - Oltvai Gépész Stúdió
Elektromos: Oláh Andor - Ovill Kft.

szöveg: Keller Ferenc;
fotók: Polgár Attila és Batár Zsolt

vélemény írásához jelentkezzen be »