Épületek/Lakóépület

Szálloda és Irodaház – BudaPart DOWNTOWN

1/8

BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI

?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
?>
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
1/8

BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI

 Szálloda és Irodaház – BudaPart DOWNTOWN
Épületek/Lakóépület

Szálloda és Irodaház – BudaPart DOWNTOWN

2021.07.15. 08:06

Projektinfó

Szerzők:
Tima Zoltán

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Tima Zoltán, Közti Zrt., ADEPT

Vélemények:
2

Budapart BOG jelű irodaház és szálloda

URL:
KÖZTI Zrt.

Tervezés éve:
2019-2021

Építés éve:
2021-2023

Bruttó szintterület:
29 938 m2

Stáblista

Vezető tervező: Tima Zoltán

Projektvezető építész: Tölgyesi Kaplony

Építész munkatárs: Márk Péter, Kazi Zsolt, Szikora Nóra

Szakági tervező (szakág, név, cég, elérhetőség):

Tartószerkezetek: Pohl Ákos Ceos Kft.

Mélyépítés: Manninger Marcell Kokopelli Kft.

Épületgépészet: Csöppenszky Gábor Agorex Kft.

Elektromos-erősáram: Máramarosi András Közti Zrt.

Elektromos-gyengeáram: Ritzl András Közti Zrt.

Épületszerkezetek: Reisch Richárd FRT Raszter Építésziroda Kft.

Akusztika: Csott Róbert ’95 Apszis Bt.

Akadálymentesítés: Ruttkay-Miklián Ágota ESP’ 63-67 Építésziroda Kft.

Konyhatechnológia: Kauser Tibor Liget Építész és Mérnöki Iroda

Tűzvédelem: Szöllősi Levente Fire-med Bt.

Tájépítészet: Mohácsi Sándor S73 Kft.

Garázstechnológia: Freiler László Froad Kft.

Budapest XI. kerületében, a Kopaszi-gát közelében, a KÖZTI tervei szerint épül fel a BudaPart DOWNTOWN, melyben a Radisson szállodalánc új épülete, illetve egy irodaház is helyet kap. A két egymástól teljesen elválasztható, mégis egységes képet mutató épületből álló együttes várhatóan 2023-ra készül el. 

A tervezési helyszín Budapest XI. kerületében található, az 54 hektárnyi területű BudaParton (melynek része a Kopaszi-gát is), a Dombóvári úton. A BOG jelű építési területen a fejlesztő BudaPart DOWNTOWN néven egy szálloda és irodaház épületegyüttest kívánt kialakítani. A teljes terület Masterplanjét a dán ADEPT építészirodával közösen készítették el, amely alapján ezen a területen egy belső udvaros, keretes beépítésű épület kialakítását javasolták. A beruházó részéről időközben felmerült az igény, hogy az épületegyüttes két egymástól teljesen elválasztható épületrészre bontható legyen, így az épület tömegformálása a Masterplanhoz képest jelentős mértékben változott. A dupla belmagasságú földszinti „platón" két, egymásba forduló L alakú, lapostetős tömeg áll. A telek nyugati oldalában található a szálloda alacsonyabb magasságú épülete, amivel szemben áll az irodaház karakteres, 3,40 méterrel magasabb tömege. A magasságkülönbség egyrészt a másfajta funkciók miatt adódó eltérő szintmagasságokból, illetve a különböző szintszámból ered. A hotel épülete ugyanis 7 emeletes, 3,30 méteres szintmagassággal, míg az iroda 8 szintes, 3,80 méteres emeletmagassággal.

Az épület működéséhez szükséges gépkocsik elhelyezése a terepszint alatti két szintes mélygarázsban, illetve a földszint és a galéria szint egy részén biztosított. A parkoló épületrészenként önálló egységként alakították ki, így a földszinti megközelítésük külön-külön is biztosított. A parkolószintek közötti összeköttetést az irodarészben található kétirányú rámpa, illetve a szálloda parkolójában található 2 db autólift biztosítja. A hotel garázsszintjein összesen 127 db, míg az irodaház esetében 177 db parkolóállás kialakítására van lehetőség. A parkolóhelyek mellett raktárak, illetve gépész és elektromos üzemi helyiségek kaptak helyet a garázsban.

BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
2/8
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI

A Radisson Hotel Budapest BudaPart szállodaépület belső funkcionális rendszere racionálisan tiszta és átlátható: az L alakú alaprajzi forma mindkét szárában egy-egy lépcsőház, illetve a szárak metszéspontjában található, három felvonót tartalmazó liftblokk biztosítja a vendégszobák megfelelő megközelítését. A földszint nyugati oldalának a városnegyed „bevásárlóutcája" felé eső részén található a hotel főbejárata. A déli oldalon, a sétálóutcára néző homlokzattal kapott helyet az étterem, így ennek a megfelelő önálló megközelítése is biztosított. A publikus terek és a Dombóvári út melletti parkolórész közötti belső területen találhatók az épület működéséhez szükséges kiszolgáló helyiségek (konyhaüzem, raktárak, személyzeti helyiségek). Az előcsarnokból egy egykarú lépcsővel közelíthető meg a galéria szinten található konferencia részleg. A részlegben a két részre osztható, 150 fő befogadására alkalmas nagyterem mellett két tárgyaló, és a működéshez szükséges ruhatár, illetve WC-blokk kapott még helyet. A nagyterem előtereként szolgáló kiállítótér üvegfalakkal kapcsolódik a földszinti, dupla belmagasságú szálloda lobbyhoz, illetve étteremhez, ezáltal biztosított számára a megfelelő természetes megvilágítás. Az előadóterem a szálloda belső udvara alá kerül, így lehetőség nyílik nagyobb belmagasságú tér kialakítására. Az általános szállodai emeleteken szintenként 33 db szoba található. Az alaprajzi formából és a szigorú szobaraszterből adódóan a nagyobb superior szobák az értékesebb sarkokon helyezhetők el. Az L alak hosszabbik szárában, az irodaházra néző részen kapott helyet a szálloda működéséhez szükséges szobaasszonyi helyiség, illetve a hozzá kapcsolódó gazdasági lift. A 6 db szállodai szinten összesen 198 db vendégszoba helyezhető el, amelyből 174 db a standard szoba, 24 db pedig a superior. A hetedik emeleten az L alak déli oldali szárában található a közel 170 négyzetméter alapterületű skybar, amelyhez déli oldalról nagyméretű (180 m2-es) tetőterasz kapcsolódik.

BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
3/8
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI

Az irodaházban a függőleges közlekedést az L alaprajzi forma súlypontjában elhelyezkedő mag biztosítja. Ebben a lépcsőház mellett négy darab felvonó található, amelyek között egy nagyobb teherlift is található. A földszinten a két garázskapu között helyezkedik el az irodaház főbejárata. A közlekedő blokk telepítésének köszönhetően az általános irodaszinteken a tervezési programnak megfelelően biztosított a négy bérleményi terület kialakítása. Az alkalmazandó 8,10, illetve 5,40 méteres szerkezeti raszter biztosítja a 2,70, illetve a 4,05 méter széles cellás irodák kialakításának a lehetőségét. A 7 irodaszinten összesen közel 8000 m2 nettó alapterületen 28 db bérlemény kialakítására van lehetőség.

Az építészeti koncepció lényeges része a letisztult, logikus és átlátható szerkesztés. A földszint nagyobb belmagasságú tömegének homlokzatán élesen elválik egymástól a két eltérő funkció: a közönségforgalmi területek előtt körbefutó függönyfallal szemben erős kontrasztban áll a parkoló területek szinte teljesen tömör homlokzata. A felépítmények tömegeinek formálása is hasonló elvek mentén történik. A különböző funkciójú épületrészek más-más karakterrel rendelkeznek: az ismétlődő több kisebb helyiséget tartalmazó szállodaépület homlokzata tömörebb, kevesebb nyílással, míg a nagyobb terekkel rendelkező irodaház homlokzata nyitottabb képet mutat a sűrűbb, kétszint magas nyílásosztásnak köszönhetően.

BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
5/8
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI

A hotel épületénél alapelv, hogy a közel azonos méretű szobák azonos méretű homlokzati nyílászárókat kapnak. Ez alól csupán a sarkokon található superior szobák képeznek kivételt, de ott is csak az ablakok darabszáma jelenti a különbséget. A 67,5 cm-es alapraszterben úgy helyezkednek el a 67,5 cm széles nyitható ablakok, a melléjük sorolt 135 cm-es fix üvegezésű elemmel együtt, hogy az ablaksávok között egy adott homlokzati szakaszon azonos tömör sávok legyenek. A hat emeleten végigmenő szigorú rendet oldja a skybar szintjének homlokzata, ahol a szomszédos ablakok összefogásával nagyobb lukak alakulnak ki a tömör felületekben. Az irodaház esetében a cellás irodaosztást szem előtt tartva a homlokzati struktúrát szintén 67,5 cm-es raszterben alakították ki . A szimpla (67,5 cm) és a dupla (135 cm) szélességű ablakok között 67,5, illetve 135 cm széles tömör sávok úgy helyezkednek el, hogy a cellás irodaosztás esetén a válaszfalak mindig tömör sávba essenek. A katonás rendet lazítja, hogy a két szint összefogásával létrejövő ablaksávok kiosztása kétszintenként minimálisan változik. A tömör faltestek mindkét épületrész esetében előregyártott beton szendvicspanel falszerkezetként készültek, biztosítva ezzel a kapcsolatot a két eltérő funkciójú épülettömeg között. A hotel épületénél ennek a külső kérge vöröses színű, míg az irodaháznál natúr, világos szürke színű beton.

BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI
8/8
BudaPart DOWNTOWN. Forrás: KÖZTI

A szálloda hetedik emeletén a skybar terasz mögötti dupla belmagasságú térben, illetve a skybar zárófödéme felett alakították ki a nyitott gépudvart, amelyben a 7. emeleti homlokzatnak, illetve az attól finoman visszahúzott, kétszint magas könnyűszerkezetes falaknak köszönhetően takart helyzetben helyezkednek el az épület működéséhez szükséges gépészeti berendezések. Az irodaház esetén szintén hasonló módon kerültek telepítésre a gépek, azzal a különbséggel, hogy itt tisztán egyetlen szinten, a 8. emeleten található a nyitott gépudvar.

Az 1. emeleti zöldtető a szálloda belső udvaránál nem járható félintenzív zöldtető. Ezzel szemben az irodaháznál viszont intenzív, járható kialakítást kap. Itt a tervezett zöld a széleken alacsonyabb fenntartású cserjékből és évelőkből áll, középen pedig intenzív fenntartási igényű növényzet borítja a fák fogadására kialakított mikrodomborzatot.

Szerk.: Paár Eszter Szilvia

Vélemények (2)
Reki
2021.07.15.
17:10

Semmi fantázia nincs ezekben a tervekben. Nézzék meg Hamburgot, emberközpontú, fantáziadús modern épületek épültek az utóbbi években.

Pákozdi
2021.07.15.
09:58

Az utóbbi néhány hét közzétett tervei alapján javaslom bevezetni a Közti-kocka fogalmát.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk