Programok

15 év tranzit - magyarországi kortárs építészet 1989-2004

2005.12.07. 23:00

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Kolozsvár, Románia

Az epiteszforum.hu kiállítása a kolozsvári Tranzitházban.

Orosz Enikő és Pásztor Erika Katalina videóinstallációja
építészeti kurátorok: Koncz Ágnes és Vargha Mihály

A kiállítást megnyitja: Dana Vais építészkritikus, Magyari-Vincze Enikő antropológus és Eugen Panescu építész

Időpont: 2005. december 12., hétfő, 19 óra

Megtekinthető: december 21-ig, minden nap 12-21 óra között.

Tranzitház, 400027 Kolozsvár, Str. Baritiu Nr. 16.
tranzithouse.ro

Mindenkit szeretettel várunk a megnyitóra.

További információ: tranzit.epiteszforum.hu

A projekt támogatói: Hungarofest Kht., az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH), a Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatala, a Magyar Iparművészeti Egyetem, a Magyar Építész Kamara, az "Az építés fejlődéséért" Alapítvány és a Budapesti Építész Kamara

A kiállítás hazai és nemzetközi helyszíneken való bemutatását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) támogatja.

Ez a kiállítás nem csak videóinstalláció, nem csak építészeti kiállítás, s nem csak egy videófilm építészekről, hanem - reményeink szerint - mindezek hely-specifikus összessége. Leülhetünk és nézhetjük, mint egy filmet, de körbe is sétálhatunk a hatalmas fluoreszkáló képek és vetületeik által alkotott térben.
S ha valaki elfáradt a szubjektív kameramozgástól, a kiállításhoz tartozó magyar, angol és német nyelvű internetes honlapon helyben is böngészhet az elmúlt tizenöt évben megvalósult tizenhárom magyarországi építészeti projekt között.

Mivel az építészeket személyesen is be akartuk mutatni, nemcsak "termékeiket", mindenkinek ugyanazt az egyszerűnek tűnő kérdést tettük fel: hogyan érzed magad ebben a világban? Bár a beszélgetések során mindig máshová lyukadtunk ki, szó volt családról, gyerekekről, s arról is, hogy ki hány órát dolgozik naponta. A hetven perces program alatt megszólaló mind a huszonhét embernek közös mániája van, az építészet. Mindenkit ugyanabban a kissé elidegenítő hatású totálban, abszolút középre komponálva ábrázoltunk, ezzel is kihangsúlyozva a mű "felmérés" jellegét, hiszen koncepciónk része volt a kvalitatív közönségkutatás- és mérés szabályai szerint elkészített mélyinterjú sorozat.
A kiválasztásban az építészeti kurátorok a létrehozott építészeti minőségen túl szem előtt tartottak egyszerű mintavételezési szabályokat is. Nőket, fiatal építészeket, valamint kisebb építészeti projekteket is bemutatunk, hogy a kiállítás a magyarországi építészet reprezentatív mintájaként - ne csak építészeti szempontból - legyen érdekes.

Két mini dv kamerát rögzítettünk egy régi bukósisakra (kiskőrösi szabvány, kilencszázhetvenötből), s egyszerre indítva a kamerákat, amatőr látogatóként kívül-belül körbesétáltunk az épületekben. A kamerák rögzítették a körbenézés bizonytalanságát és véletlenszerűségét. A két kamera képét kockapontosan összevágtuk, s az eredmény egy nem tökéletesen egymáshoz illeszkedő, elektronikus mozgóképek által kiterjesztett tér lett.

Projektünk tudatosan alacsony költségvetésű, ami nem csak azért fontos számunkra, mert adófizetői pénzek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani.
A minimum költség - maximum tartalom elvének következetes alkalmazása egyfajta reflexió a nagy, költséges, profit- és szenzációéhes médiabizniszre. Média-kalózokként mindent magunk csináltunk, nagy hangsúlyt fektetve a tartalom (az üzenet) egyszerű továbbíthatóságára. Alternatív közvetítő csatornát létrehozva egy másfajta P2P (person to person, személyek közötti) hálózatot alkotva fogjuk 2005-ben ezt a nagyszerű emberi és építészeti teljesítményeket regisztráló "felmérést" Európa több nagyvárosában bemutatni.

Pásztor Erika Katalina
epiteszforum.hu

tranzit.epiteszforum.hu

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk