Épületek/Középület

A fák fölé emelkedni – „égi lépcső” a vestfoldi erdőben

1/12

Forest Stair - Helyszín

?>
Forest Stair - Helyszín
?>
Forest Stair - Légifotó
?>
Forest Stair - Metszetek
?>
Forest Stair - Modellképek
?>
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
?>
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
?>
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
?>
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
?>
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
?>
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
?>
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
?>
1/12

Forest Stair - Helyszín

A fák fölé emelkedni – „égi lépcső” a vestfoldi erdőben
Épületek/Középület

A fák fölé emelkedni – „égi lépcső” a vestfoldi erdőben

2012.05.23. 12:01

Projektinfó

Földrajzi hely:
Norvégia, Stokke

Építészek, alkotók:
Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach

Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész újabb munkája készült el a Stokke melletti Sti For Øye Szoborpark sétaútja mentén. A terület legmagasabb pontjára helyezett és az erdő szintje fölé emelt filigrán, „égbe vezető" kilátó-lépcső a panoráma mellett maga is különleges látványt nyújt – külön öröm, hogy az objektum tervezésében Béres Attila is közreműködött.

2001-ben hozták létre Norvégiában a Sti For Øye Szoborparkot, amely az Oslo-tól délre elterülő Vestfold tölgyerdőben, Stokke település mellett található. Norvégia őshonos faállománya jellemző a helyszínre, ahol Európa nyolc országából származó 12 művész alkotásai állnak a mintegy 2 km hosszú sétaút mentén, amelynek koncepcióját Rainer Stange tájépítész professzor dolgozta ki. A legmagasabb pontra Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész és munkatársai – Béres Attila és Ken Beheim-Schwarzbach – egy különleges, acél-fa anyagú kilátóhelyet terveztek, ahonnan keleti irányban a Slottsfjellet, a tønsbergi erődítmény romjait rejtő magaslat tárul fel, rajta az 1888-ban épített emlék-toronnyal. Az alapgondolatot egy olyan, az erdő szintje felé emelt kilátópont létrehozása adta, amely egyébként elérhetetlen lenne a látogatók számára.

 

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach
Fotó: Bent René Synnevåg

A tervezés folyamán húszféle különböző ötlet született, amelyek közül – egy „építészeti evolúció" során, ahogyan Saunders nevezte – csak a legéletképesebb „maradhatott életben" és valósulhatott meg. Az elkészült objektum különleges látványt nyújt: a négytonnányi rozsdás Corten-acél külső láthatóan erős kontrasztot képez a tájjal, a látogatók számára viszont a belső felületek faburkolata meglepően meleg, otthonos környezetet teremt, visszatükrözve az erdő hangulatát. Az üveg mellvéd a szerkezet könnyedségét hangsúlyozza, az installáció maga pedig egy vertikális elemet formáz, amely az ide érkezőt a látóhatáron elterülő erdő fölé emeli.

Todd Saunders ezt a formát egy egyszerű jelnek nevezi a tájban, egy olyan lépcsőnek, ami sehová sem vezet, csupán azon az egyszerű elven működik, hogy a nézőpontot néhány méterrel a levegőbe emeli. A magányos lépcső szürreális megjelenésével egy régóta elhagyatott rom emlékét idézheti fel, amelynek utolsó maradványai még mindig léteznek ebben a távoli erdőben.

 

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach
Fotó: Bent René Synnevåg 

Az építészek minden tájhoz kötődő projektjéhez hasonlóan - legyen az lakó-, képzőművészeti, vagy kereskedelmi funkciójú - intenzíven, alaposan felmérték és megvizsgálták a helyszínt, amely egy 25 cm-es pontosságú felületi térképet eredményezett. „Abszurd dolognak tűnhet elhelyezni egy lépcsőt az erdőben, de egy sík vidéken szükség van némi vertikalitásra; így fontos volt, hogy az objektum jól olvasható legyen a környezetében" - nyilatkozta Saunders új munkája kapcsán. Az elkészült szerkezetet helikopterrel szállították a helyszínre. A részletes felmérésnek köszönhetően egyetlen fát sem kellett kivágni az égbe vezető lépcső elhelyezéséhez. A kilátópont - távolabbról szemlélve - betagozódik környezetébe, annak egy elemévé, a művészeti park egyedüli funkcionális objektumává válik.

fordította: Garai Péter



Építész tervező(k): Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach
Tervezés éve: 2009-2010
Kivitelezés éve: 2011
Bruttó szintterület: 30 m2
Helyszín: Sti For Øye Sculpture Park, Stokke, Norvégia
Generáltervező: Saunders Architecture – Bergen, Norvégia 
Építtető: Stokke Önkormányzata, Sti For Øye Sculptural Park
Acélszerkezet-tervezés és építés: Terje Johannessen, Christian Larsson, Helge Thorsen - Jotne Mekaniske Verksteder AS
Tájépítészet: Rainer Stange - Dronninga Landskap
Generálkivitelező: Timber AS, Anders Frøstrup
Fotók: Bent René Synnevåg

 

Forest Stair - Helyszín
1/12
Forest Stair - Helyszín

Forest Stair - Légifotó
2/12
Forest Stair - Légifotó

Forest Stair - Metszetek
3/12
Forest Stair - Metszetek

Forest Stair - Modellképek
4/12
Forest Stair - Modellképek

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
5/12
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
6/12
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
7/12
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
8/12
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
9/12
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
10/12
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg
11/12
Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach, Fotó: Bent René Synnevåg

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk