Programok

A Gyűszűnyi erdő lakói. A TAB kiállítása

2019.09.06. 08:52

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Bécs

Építészek, alkotók:
TAB Arbeitsgruppe

Cég, szervezet:
MAGAZIN

A TAB munkakollektíva kiállítása a bécsi MAGAZIN építészeti galériában címében az 1993-as animációs sorozatot idézi, amelyben az erdő lakói elhagyni kényszerülnek otthonukat.

A népszerű brit-francia animációs sorozat (eredeti címén The Animals of Farthing Wood) már 1993-ban felhívta a figyelmet az emberi tevékenység okozta, gyorsuló változásra. A történetben az élőhelyüket elhagyni kényszerülő állatok egy távoli, érintetlen paradicsom ígéretének indulnak útnak, komoly veszélyeket vállalva. A TAB egyértelmű párhuzamot von napjainkkal. Miközben újabb trendeket és techológiákat követün, megpecsételjük saját sorsunkat itt a Földön, és megoldás helyett inkább a menekülés útját kutatjuk – legyen az akár egy távoli galaxis. 

Az ember meghatározó alakítójává vált világunknak az antropocén korával. Fontos eredményekként ünnepeljük az új terek és épületek létrejöttét, és a legritkábban mérlegeljük ezek valós hatását, amely esetenként csak évtizedek múltán válik nyilvánvalóvá. Település-léptékű, tájpusztító szerverfarmokat építünk; a képernyőn megjelenítjük az érzelmeinket, de a valósággal elveszítjük a kapcsolatot; a határ a fizikai és a digitális valóság között lassan elmosódik. Egyre okosabbak a lakásaink – de milyen intelligencia ez valójában?

A bécsi TAB kollektíva, azaz Philippe Jans, Therese Leick, Charles Rauchs és Wilhelm Scheruebl kiállítása, az Als die Tiere den Wand verließen installációk és történetek segítségével dolgozza fel mai társadalmunk fontos témáit. Ezekben az ember a közeli jövő meséinek szereplőjeként jelenik meg, és ebben a közeli jövőben már szembesülnünk kell mai döntéseink következményeivel is.

 

Als die Tiere den Wand verließen

A TAB (Philippe Jans, Therese Leick, Charles Rauchs & Wilhelm Scherübl) kiállítása

MAGAZIN. Kortárs építészeti kiállítóhely
Weyringergasse 27/i, 1040 Bécs, Ausztria

Megnyitó: 2019. szeptember 13. 19:00
A kiállítás nyitva tart: 2019. szeptember 14. – október 18., szombatonként 15-18 óra között és egyeztetés szerint

Kép © Verein für zeitgenössische Architektur 2019

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk