Épületek/Középület

A megvakított ház, avagy Medici és a Rektor

1/13

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

A megvakított ház, avagy Medici és a Rektor
Épületek/Középület

A megvakított ház, avagy Medici és a Rektor

2007.11.20. 10:07

Projektinfó

Földrajzi hely:
Gyöngyös, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hegedűs Péter, Thoma Emőke

Vélemények:
1

A Károly Róbert Főiskola főépület rekonstrukciójának és tetőszint-kialakításának generáltervezője az Egri Építész Iroda, Thoma Emőke építész.A könyvtár építész tervezője: Hegedűs Péter (MATESZ)

2007. november 8-án a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola könyvtárához közeledve földbe gyökerezett lábbal érzékeltem; csoda történt! A homlokzat már hónapokkal korábban összeállított üvegfalában elszórtan megjelenő narancsos-terrakotta színű betétek helyén a világosszürke bordákhoz hasonló betéteket látok, mintha a kitörött üvegeket ideiglenesen farostlemezzel pótolták volna! Mindezt az 1970-es években épült főiskola megújult főépülete ünnepélyes átadása alkalmából a rektor parancsára, akinek nem tetszett a szín, és letapétáztatta! A kivitelező BAUCONT pedig ezt szó nélkül végrehajtotta.
És ezt én terveztem! Illetve nem tervezte senki, csak építette, legalábbis az ünnepélyes megnyitó-beszédek szerint.
Megállt az idő – és az ész!

 

1/13

2/13

3/13

13/13

4/13

5/13

6/13

 

Egyébként az 1.250 m2-es főiskolai könyvtár részben a meglévő főépület alatt-, részben egy új, négyzet alaprajzú, pince + földszintes bővítményben helyezkedik el úgy, hogy az alsó pinceszint a földszinttel egy nagy, kör alakú födémnyílással összekapcsolódik, melyet körül ülhet a könyvtárlátogató diákság. A nyílás fölötti felülvilágító a természetes fényt a pinceszintre is sugározza, így ott is teljes értékű könyvtári funkciók alakíthatók ki. A könyvtárépület nyitottságot, átláthatóságot, részvételre csábítást sugároz.

 

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

 

A Károly Róbert Főiskola főépület rekonstrukciójának és tetőszint-kialakításának generáltervezője az Egri Építész Iroda, Thoma Emőke építész.

Statikus: Styaszny Sándor
Gépész: Holló István
Elektromos: Bozsó Ferenc
A könyvtár építész tervezője: Hegedűs Péter (MATESZ)

szöveg: Hegedűs Péter
képek: Egri Építész Iroda

Vélemények (1)
andis
2007.11.20.
10:55

Tényleg megáll az ész. A rektor legyen rektor, az építész meg építész. A hecc kedvéért cserébe egy hétre átadnám a rektori széket az építésznek. Mit hozna ki?

Hazánkan mindenki ért az építészethez, akár még egy rektor is...

Hova tartunk?

Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk