Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

1/11

nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila

?>
nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila
?>
nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila
?>
alaprajzok / Tarnóczky Tamás Attila
?>
nézőtéri karzat / Tarnóczky Tamás Attila
?>
nézőtér a színpad felől / Tarnóczky Tamás Attila
?>
info-tér / Tarnóczky Tamás Attila
?>
foyer / Tarnóczky Tamás Attila
?>
parkoló / Tarnóczky Tamás Attila
?>
látványterv / Tarnóczky Tamás Attila
?>
látványterv / Tarnóczky Tamás Attila
?>
főhomlokzat / Tarnóczky Tamás Attila
1/11

nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat
Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

2008.12.05. 13:18

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Tarnóczky Tamás Attila

Letölthető dokumentumok:

3 millió forintos III. díjban részesült az Építészkohó Kft. pályaműve; tervező: Tarnóczky Tamás Attila

3 millió forintos III. díjban részesült az Építészkohó Kft. pályaműve.
tervező: Tarnóczky Tamás Attila

17. bírálati sorszámú pályamű

 

nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila
1/11
nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila

nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila
2/11
nézőtér / Tarnóczky Tamás Attila

alaprajzok / Tarnóczky Tamás Attila
3/11
alaprajzok / Tarnóczky Tamás Attila

nézőtéri karzat / Tarnóczky Tamás Attila
4/11
nézőtéri karzat / Tarnóczky Tamás Attila

nézőtér a színpad felől / Tarnóczky Tamás Attila
5/11
nézőtér a színpad felől / Tarnóczky Tamás Attila

info-tér / Tarnóczky Tamás Attila
6/11
info-tér / Tarnóczky Tamás Attila

foyer / Tarnóczky Tamás Attila
7/11
foyer / Tarnóczky Tamás Attila

parkoló / Tarnóczky Tamás Attila
8/11
parkoló / Tarnóczky Tamás Attila

látványterv / Tarnóczky Tamás Attila
9/11
látványterv / Tarnóczky Tamás Attila

főhomlokzat / Tarnóczky Tamás Attila
11/11
főhomlokzat / Tarnóczky Tamás Attila

látványterv / Tarnóczky Tamás Attila
10/11
látványterv / Tarnóczky Tamás Attila


 


Részletes bírálat

Építészeti minőség
A rendezvényterem megtartása mellett markánsan új épületet hoz létre. Érzékenyen strukturált zárt, finom, fegyelmezett tömeg, szoborszerű. Plasztika, melyben nincs didakszis, önmaga formáján belül maradó. Nem telepszik rá környezetére, nem terjeszkedik önmaga terén túl. Fegyelmezetten, szervesen strukturálódik a város szövetébe. Karjával (a gyalogos rámpa, kiállítótér és étterem) csak keveset ölel magához a térből. A kar kinyúlik alig észrevehetően, magasan a park lombjai közé a másik irányba is (magas sétány a lombkorona szinten). E törékeny karok érzékennyé, élővé teszik a zárt, fegyelmezett tömböt. Zártsága szerényen csak annyira nyílik meg, mennyire az a valós kapcsolatokhoz szükséges. Tartózkodó, nyitottságával, ruhátlanságával, belső tartalmával nem hivalkodik, azzal környezetét nem terheli. Az épület külső kapcsolatai konkrétak és funkcionálisak. Az étterem, kiállító terem és rámpa karéjában, színház által magához ölelt térben a belváros korzója folytatódik. A főbejárat terét, a foyer-t, az étteremet és a szabadtéri színpaddá alakítható oldalszínpadot nyitja e tér irányában.
A pályázati mű emblematikus épületet a város színházépületét szimbolizálni képes építészeti gondolatot fogalmaz meg.

Városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés minősége
A beépítést a Szelestey – Honvéd utcai tömbök folytatásaként értelmezi. A meglévő Sportház tömeg mellé térfalat egységesen képez. A fő funkciók bejáratának kijelölése a tér (városi fórum) kapcsolatának szempontjából bizonytalan. A város felé a gyalogos közlekedési főiránnyal a terv nem foglalkozik. A városi fórum és park kapcsolatot jól oldja meg. A Park előirányozott átépítése nehezen indokolható.
A pályamű jól használja ki a környező városszövet gyalogos és személygépkocsis  forgalmi kapcsolódási lehetőségeit. Érdekes, egyedi megoldást tartalmaz a park és a színház épületek együttesének gyalogos kapcsolatára. Az étterem gazdasági kiszolgálása jól megoldott a garázs szinten. Hibás koncepció viszont a színház gazdasági bejárat kialakítása, ahol a díszletszállítás a tervezett formában főforgalmi útról nem megoldható.
A pályázó figyelembe veszi a Petőfi S. u. – Szelestey L. u. tervezett körforgalmi csomópontját. A mélygarázsban biztosított parkolók száma 150 szgk. A buszparkolók a műszaki leírás szerint a Markusovszky utcában biztosítottak.
A mélygarázs kétsávos kijáratának és a Március 15. tér forgalmának, Deák F. u-i csomópont forgalomtechnikai kialakítása tovább vizsgálandó. (Pl. eltérő burkolattal nagyforgalmú kapubejáróként való kialakítás, továbbhaladási irányok szabályozása, stb.)
Vizsgálandó továbbá a Deák F. u. – Markusovszky u. csomópontja kapacitás és forgalombiztonság tekintetében is. Nagyrendezvény esetén torlódást eredményezhet


A funkcionális kialakítás, funkcionális igények kielégítésének minősége
A pályázó a Sportház előcsarnokát elbontja, az új színház a megmaradó fő tömeg homlokzatát folytatja. Funkcionális kialakítása nagyvonalú, előcsarnoka a foyer terekkel (az utóbbi nagy belmagassággal) elegáns megoldást képez. Elrendezése tömör, ugyanakkor egyszerű, és magától értetődő. Szellemes, ahogy a nagy Sportház fő tömegébe belopja az öltözőket. A felső két szinten a TV stúdió jól egészíti ki a zsinórpadlást.
A színháztechnikai és az akusztikai megoldások átgondoltak. Az oldalszínpad megnyitása a Március 15. tér felé jó és használható gondolat. A rendezvényterem kiszolgálása elkülönül a színház épületétől. A TV stúdió szeparált megközelítése és teherszállítása nem optimális megoldás. A főtömeg nagy kubusaitól elszakított utcai étterem átmenetet képez a jelenlegi beépítéshez, de a színházi egységhez nem kapcsolódik megfelelően. A rendezvényterem kiszolgálása elkülönül a színház épületétől.

Az épület kulturális tartalma, kulturális üzenetének ereje
A pályamű a színház és rendezvényterem mellett egy harmadik épületben helyezi el a kiegészítő, kulturális és szolgáltató funkciók egy részét. Az épületeket összekötő, a tér szintjétől emelt rámpával és a befelé néző tömbökkel egy új több funkciós agora, kulturális közterület jön létre. A térre nyíló oldalszínpad szabadtéri színpadként használható, sokoldalúvá téve a tér funkcióját. A megoldással nem a hagyományos városi tengely szerveződik újra, hanem e tengely útjai egy kulturális területbe futnak be. A különálló épület szolgáltatásainak a főépületben is meg kell jelenni.
A rendezvény és színházterem funkciói letisztultak. Erőssége a stúdió színpad teljes értékű színház térként történt kezelése. A rendezvényház megtartott épület tömbjét sok más pályaművel ellentétben nem rejti el az új architektúrában, hanem az új épülettömb hangsúlyos, értékes elemeként megtartja.

Gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, üzemeltetés, ütemezhető időbeli megvalósíthatóság
Az épület-együttes összterülete 20 ezer m2 alatt marad, így a pályaművek közt általános méretű. A pályázó gondosan kerüli a felesleges tereket, túl nagy fesztávokat és mély pincéket. Így gazdaságos és megvalósítható épületet javasol. A kőburkolásra tett javaslat rokonszenves, de konstruktív partnerséget igényel.
A ház üzemeltetése is ígéretes. Gépészeti rendszereiben az eltérő funkciókat (színház, rendezvényterem, étterem stb.) önálló, esetenként több részre osztott ellátással biztosítja, ami gazdaságos üzemeltetést eredményez. Földhő hasznosítással további megtakarítás lehetséges. Esővíz hasznosítást is javasol a locsoláshoz, a zöldfelület gondozásához. Gépészeti berendezések elhelyezése biztosított.

Az építés ütemezésére érdekes, több lépésből álló javaslatot tesz, amelyben az első étterem kiállítótér szerkezetkész felépítése. Ez valószínűleg együtt valósul meg a színházépítéssel, de valóban megelőzheti a Sportház átépítését.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk