Közélet, hírek

Agora Budapest - épül az új városközpont

1/1

Agora Budapest - építész: Make Architects, Finta Stúdió

Hirdetés
?>
Agora Budapest - építész: Make Architects, Finta Stúdió
1/1

Agora Budapest - építész: Make Architects, Finta Stúdió

Agora Budapest - épül az új városközpont
Közélet, hírek

Agora Budapest - épül az új városközpont

2017.03.09. 15:13

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Szabó Tamás János, Florian Frotscher

Cég, szervezet:
HB Reavis

Zöldfelületekkel, közösségi terekkel - az ókori athéni agorát felfrissítve -, prémium kategóriás irodákkal [és egyelőre 90 métert nem meghaladó toronyházzal] jön a HB Reavis új projektje, az Agora Budapest. A Make Architects és a Finta Studió koncepciója alapján megvalósuló emberközpontú és egészségtudatos irodafejlesztés a város szerves és élő része lesz. 

Elindult a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport nagyszabású beruházása, az Agora Budapest. Az első épület – az Agora HUB – hétfőn kapta meg az építési engedélyt, így a kivitelezés még a héten megkezdődik a Róbert Károly körút és a Váci úti irodafolyosó kereszteződésében. Az új városközpont építésének gondolata azonban már évek óta "lóg a levegőben", a forgalmas kereszteződés, a helyszín szinte követeli a modern központot, egy olyan agórát, amely nemcsak vonza, de maradásra is bírja az embereket. A fejlesztés a fenntartható, kortárs építészeti megoldások mellett zöldfelületekkel és közösségi terekkel is szépíti majd a várost. A megvalósuló óriás-beruházás építése csaknem 6 000 embernek ad munkát a következő évek során. A tervek szerint a 2023-ra elkészülő világszínvonalú épületekben 12 000 ember dolgozhat majd. 

Budapest egyik legizgalmasabb modern épületegyüttese van születőben az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Váci úti irodafolyosó és a Róbert Károly körút találkozásánál. Florian Frotscher szavaival élve inkább megtörték a tömeget és "épület családot" terveztek, mintsem egy félelmet keltő, egybefüggő monstrumot. A HB Reavis olyan neves külföldi és magyar tervezők bevonásával dolgozik, mint a számos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett londoni székhelyű MAKE Architects, vagy az ikonikus épületeket tervező hazai FINTA Stúdió.

Öt tervezett irodaépületével és tágas közösségi tereivel az Agora Budapest fontos szerepet játszik majd a fővárosi irodapiac megújulásában. A több fázisban megvalósuló 136 000 m2 bérbeadható területű épületegyüttes prémium kategóriás, modern irodákat, illetve üzlethelyiségeket foglal majd magába. A mélygarázsban 2170 parkolóhelyet hoznak létre, amely a HB Reavis épületekben megszokott elektromos töltőpontokat is biztosít. Szintén tradicionális már a HB Reavis fejlesztéseiben, hogy a biciklivel közlekedőkre is gondolnak: felújítják és összekötik a környező bicikli utakat, emellett kerékpártárolót és zuhanyzókat is kialakítanak az épületekben.

"A tervezés során a HB Reavis kiemelt célja volt, hogy a most épülő ikonikus épületegyüttes jól illeszkedjen a városi szövetbe, tisztelje Budapest hagyományait, ugyanakkor modern építészeti értéket adjon a fővárosnak. Ennél is fontosabb cél azonban, hogy egy olyan emberközpontú fejlesztést hozzunk létre, ahol az emberek kellemes környezetben dolgozhatnak, és tölthetik a szabad idejüket. Kiemelt szempont volt, hogy barátságos, szerethető köztereket hozzunk létre, amelyeket a hétvégén is nyitva tartó üzletek, éttermek, és közösségi programok töltenek meg élettel." – mondta Radnóty Zoltán a HB Reavis magyarországi cégcsoportjának vezetője.

"Az épületegyüttest úgy álmodtuk meg, hogy a város szerves és élő részévé váljon." – hangsúlyozta Florian Frotscher a londoni MAKE Arhictects partnere, az Agora Budapest koncepciójának tervezője. "Az épületek anyaghasználata időtálló és modern, de merít a gazdag magyar építészeti hagyományokból is [inspiráció volt többek között az Iparművészeti Múzeum Zsolnay-féle kerámiából készült tetőfedése - a szerk.] A beépítési koncepció és a közterületek legideálisabb tervezéséhez helyi tanulmányokat és nemzetközi tapasztalatokat vettünk alapul." – tette hozzá Florian Frotscher. 


Agora Budapest - építész: Make Architects, Finta Stúdió
1/1
Agora Budapest - építész: Make Architects, Finta Stúdió

 

Napi igényekre szabott szolgáltatások, zöld közösségi terek, megújuló környezet


A projekt egyik sajátossága, hogy az irodaépületek alsó két szintjén közel 11 000 m2-nyi kiskereskedelmi egységet alakítanak ki, ahol 40 üzletben változatos szolgáltatások kapnak helyet. Az épületegyüttes első fázisában már több mint 6 000 m2 üzlethelyiség épül meg, ahol a trendi éttermek, kávézók mellett számos napi szükségletet kielégítő szolgáltatást, így többek között fodrászatot, tisztítót, virágüzletet, drogériát és a well-being jegyében edzőtermet is terveznek.

A projekt részeként 15 teniszpálya méretének megfelelő zöld felületet terveznek, amelyet fasorok, bokrok és füves sétányok díszítenek. Az épületegyüttes központi részén egy "kiülős teret", agórát alakítanak ki, amellyel egy új nyüzsgő találkozópont jön létre a város életében.

A projekt tervezése során a fejlesztés közvetlen környezetének teljes megújítására is nagy hangsúlyt fektettek. Szabó Tamás János DLA, a FINTA Stúdió vezető tervezője elmondta: "A kivitelezés alatt átépítik az Árboc és az Esztergomi utcát, emellett az Esztergomi és az Árboc, illetve az Esztergomi és Róbert Károly körút kereszteződésénél új közlekedési csomópontokat alakítanak ki. Felújítják és akadálymentesítik a metrókijáratot, és az épületegyüttesben egy új, csökkentett forgalmú Volánbusz-pályaudvar is helyet kap. A környezet szépítése érdekében megújítják a meglévő zöld felületeket, emellett új fasorokat ültetnek a projekt mentén." A 2017-2023-as ütemezett építés alatt a terület folyamatos publikus használatbavételét tervezik, hiszen az építési területekre jellemző hatalmas fekete hálóval borított lezárt területek helyett átmeneti zöldfelületeket hoznak majd létre. 
 

A sokszínű Agora Hub – a találkozóhely

A ma kezdődött építkezést az Esztergomi és az Árboc utca kereszteződésében megépülő 34 500 m2-es bérbeadható területű, 8 emeletes Agora Hubbal kezdik, amely mintegy 3 500 embernek biztosít munkahelyet csak 10 percre a belvárostól. Az első építési ütem várhatóan 2018 végére készül el.
Az Agora Hub, 4 500 m2-es szintjeivel Budapest egyik legnagyobb egybefüggő irodaterületet kínáló épülete lesz, amely elsősorban a hazai és nemzetközi nagyvállalatok számára jelenthet vonzerőt. Az épületben helyet kap egy 2 500 m2-es co-working iroda is, amelyet a HB Reavis csoportszinten erre szakosodott leányvállalata, a HUBHUB fog üzemeltetni.

Az irodaházban 4240 m2-en üzlethelyiségeket létesítenek, ahol egy étterem és több kávézó, élelmiszerbolt, valamint drogéria és egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnak. A bérlők és a külső vendégek számára egyaránt elérhető lesz egy 900 m2-es edzőterem, illetve a vendégeket kiszolgáló egészséges ételeket kínáló "vitaminbár" is.

Az európai irodapiac egyik vezető szereplőjeként a HB Reavis stratégiai szinten elkötelezett az innováció és a fenntartható megoldások alkalmazása iránt. Az Agora Budapest első épületében a tervek szerint olyan emberközpontú újítások kapnak majd helyet, mint az integrált és intelligens beléptető- és liftvezérlő rendszer, mikro-lokáció alapú tájékoztató rendszer, projekt mobil applikációk vagy az adaptív parkoló szervezés. Az innovatív megoldások kiválasztásánál fontos szempont volt a bérlők és a környéken élők igényeinek felmérése, melynek érdekében a vállalat piackutatást is készítetett.

A fenntarthatóság és a well-being jegyében a projektet BREEAM Outstanding és WELL Platinum minősítésre tervezik, amely utóbbi méri, minősíti és figyeli az épített környezet azon jellemzőit, amelyek hatással vannak az emberi egészségre és közérzetre.
 

 

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.