Egyéb cikkek

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

1/11

Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem

?>
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem
?>
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem
?>
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem
?>
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem, bejárati kapu
?>
garázs lehajtó
?>
játszóház
?>
tető
?>
tető
?>
Informatórium
?>
táncterem
?>
1/11

Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem

Egyéb cikkek

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

2009.02.27. 10:15

"A telek kivételesen furcsa helyzete tömegalakítás szempontjából is nagy kihívást jelent. Olyan épületet akartunk létrehozni, amely kiáll önmagáért, képviseli a kortárs építészetet." Az MCXVI Építészműteremnek a szegedi "Agóra PÓLUS" pályázaton költségtérítésre érdemesnek tartott, majd kizárt pályaműve.

Költségtérítésben részesült volna az 1. sz. pályamű
pályázó: MCXVI Építészműterem Kft,
építész vezető tervező: Szokolyai Gábor
építész munkatársak: Weichinger Mónika, Kormányos Anna, Bajusz Csaba
Renderelés: Szokolyai Gábor, Kovács Dénes, Mechle Balázs
Épületgépészet: Kolarovszki László, Gróza Zoltán - Körös Consult Kft.

 

Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem
1/11
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem

Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem
2/11
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem

Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem
3/11
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem

Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem, bejárati kapu
4/11
Agóra Szeged Pólus - MCXVI Építészműterem, bejárati kapu

garázs lehajtó
5/11
garázs lehajtó

játszóház
6/11
játszóház

tető
7/11
tető

tető
8/11
tető

Informatórium
9/11
Informatórium

táncterem
10/11
táncterem

 

 


Részletes bírálat

A tervezési területet a felszínen, közterület jelleggel kialakított passzázzsal vágja át a terület nyugati oldalát. Ez a telek alakjából adódó megoldás a lehetséges verziók egyike, bár a gyalogos passzázs lakóházak hátsókerítései és nívótlan melléképületei mellett halad el, ami az új épület szinte teljesen zárt rézlemezzel burkolt felületeivel jelentős kontrasztot képez. A passzázs a Kálvária  sugárút felőli oldalon – ott ahol a szolgalmi út az épülethez ér – agorává teresedik. A teret finoman lezáró elemekkel (kerékpártároló, üzlet, pavilon) egy ott tartózkodásra alkalmas vonzó hellyé alakítja. A Kálvária sugárúti bejáratot növényarchitektúrával gazdagító javaslata szimpatikus, ugyanakkor a Gogol utcai kapcsolat városépítészetileg kezeletlenül marad. A Jósika utcai öbölben a privát területekkel való viszonya elhibázott, így a telekrendezés nem oldható meg. A tervezett épület túllő a célon. Túlzott célkitűzése a kvázi földszintesség, amit építészeti elképzelései miatt még ott is felülvilágítókkal kell párosítson, ahol ezt a homlokzatok közelsége  - másként szerkesztett épületben – nem igényelné. Az ezzel járó anyaghasználat és főleg a részletképzés irreális. A földszintes elrendezés miatt jelentkező terjengősség a közlekedési célú területekben (aula típusú terek) magas költségszintet eredményez, különös tekintettel az épület drága anyagaira és magas épületgépészeti igényszintjére.

A tervkoncepció a tömbbelső három oldalról történő megközelíthetőségét jól használja ki. Egy- egy bejárat az elkülönült működési egységek elkülönített megközelíthetőségét is lehetővé teszi. Az intézmény alapvető küldetését, az Agora megvalósulását a földszinti aula és az előadóterem egymás mellett történő elhelyezése biztosítja. Fontos lenne annak a megoldása, hogy az épületben  ne csak mesterséges szellőztetés működjön. Az épületrészek megfelelő zöldterületekkel vannak körbevéve.

Használhatóság szempontjából az épület kedvező benyomást, hatást nyújt.

A gépészeti műszaki leírás részletes, a műszaki megoldások megfelelnek a pályázat kiírásának.

A tervet a Bíráló Bizottság költségtérítésre tartotta érdemesnek.


Részlet a 2009. február 10-ei jegyzőkönyvből:

az 1. számú pályamű:
- nem tartalmazza a tervpályázati kiírás feltételeinek elfogadásáról szóló nyilatkozatot,
- nem tartalmaz nyilatkozatot a kizáró okok fenn nem állásáról,
- nem tartalmazza a teljeskörű tervezői jogosultságok igazolását,
- nem tartalmaz felelősségbiztosítási kötvényt vagy szándéknyilatkozatot a felelősségbiztosítás megkötésére.

Ezért a pályázat a tervpályázati kiírás III.1.) pontjának értelmében kizárása kerül.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk