/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Programok

AMI 20x20

1/1

Hirdetés
?>
1/1

AMI 20x20
Programok

AMI 20x20

2014.09.05. 07:36

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Esemény kezdete:
2014.09.12. 16:30
Esemény vége:
2014.09.28. 16:00

Idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a soproni Alkalmazott Művészeti Intézet. Ennek örömére kéthetes eseménysorozattal jelentkezünk a FUGA-ban, melynek ugyanúgy része lesz majd egykori és jelenlegi hallgatóink bemutatkozása, mint a felolvasóestek, konferenciák és koncertek. 

Húsz év hosszú idő, sok minden történt ez alatt, ami elmesélhető lehetne, de most inkább a minket foglalkoztató kérdéseket tennénk fel. Például hogy milyen eszközökkel lehet tanítani a Z generációt? Mi a szakma válasza a design demokratizálására? Írhat-e novellát formatervező? Mi a designer szerepe? Mi fér, és mi nem fér bele húsz évbe? És egyáltalán mi a helyzet nyugaton? Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

AMI

Programsorozat

– szeptember 12. –
18:30, VitAMIn: Z-Generáció, konferencia + AMI20x20 megnyitó

Lankadó figyelem, az internet fetisizálása, a direkt levezetések felé mutatott közönyösség, egy fészbuk-bejegyzésnél hosszabb szöveget fogadó értelmezési tanácstalanság. Csak néhány, a Z-generációt leíró mítoszok közül, amelyek azonban így is kritikus pozícióba helyezik a művészeti- és műszaki oktatás képviselőit. Hogyan reagáljon a tekintélyelven is megöröklött tudáshalmaz képviselője a kritikus visszajelzésekre? Mit kezdjen a konzulens a kánon átadhatatlanságába ütközve? Hogyan viszonyuljunk az alapértékeket firtató, tabudöntögető kérdésekhez? És egyáltalán: hogyan tanítsuk a Z-generációt? A 20 éves az AMI eseménysorozat keretin belül rendezett konferencia eltérő művészeti- és tudományterületek képviselőivel keresi a választ a fenti kérdésekre.

  • Cseh András - Győr, építészet, tervezéskonzultáció
  • Kovács Péter - DEBRECEN MK, építészet, tervezés-konzultáció
  • Pataky Rita - BME, épületszerkezettan, előadás, tervezés-konzultáció
  • Smiló Dávid - AMI, építészhallgató
  • Sólymos Sándor - MKE, építészettörténet
  • Tamás Pál - MTA szociológus
  • Tari Annamária - pszichológus
  • Tasnádi József - MOME, médiaművészet, tervezéskonzultáció
  • Levezető elnök: Wesselényi-Garay Andor

A konferencia egyúttal megnyitója az eseménysorozatnak, illetve az AMI20x20 Mozaiknak, mely a FUGA nagytermében helyet foglaló hatalmas mozaik-portré, ami magába foglal, egy 20cm x 20cm-s munkát, minden AMI-ban diplomázott hallgatótól. A Mozaik bővül, egészen a Finisszázsig.

– szeptember 15. –
18:30, AMindenségITT felolvasóest

Az AMI tanulóinak és tanárainak irodalmi & zenei munkássága köré szerveződő felolvasóest. Célja, hogy feltárja azt az egyedi nézőpontot, amivel az irodalomhoz viszonyulnak az alapvetően vizuális beállítottságú, a kultúra tárgy– és kép alkotás területén dolgozó művészek. Mindenkit szeretettel várunk!

Munkáit felolvassa:
Wesselényi-Garay Andor
Gilicze Gergő diafilmjét előadja Molnár Rebeka
Sipos Máté, felolvassa novelláit
Édes Piroska verseit felolvassa Csepella Olivér
Csepella Olivér
verseit felolvassa Édes Piroska

Az eseményen zenél:
Édes Piroska, cselló
Gáhy Kornél, szaxofon
Rabie Lili, ének

– szeptember 16. & 25. –
18:30, EzKi?: Hallgatói & Oktatói előadások

Polefkó Ottó, Formatervező öregdiák
Koros Péter,Formatervező öregdiák
Ollé Gellér, Formatervező hallgató
Szécsi Judit Olga, Grafikus öregdiák
Halisten stúdió, Grafikus öregdiákok
Soltra E. Tamás, Szobrász, éremművész

szept 25.

Rajkó Krisztina, Formatervező hallgató
Nyilas Kálmán, Formatervező öregdiák
Juhos Lehel, Formatervező öregdiák
Gross András, Terebesi Tóbiás/Medence csoport, Építész öregdiák
Horváth Gergő + Nagy Róbert, Grafikus öregdiák + Oktató
Nagy Kincső, Grafikus öregdiák

– szeptember 19. –
18:30, VitAMIn: DesignDemo, konferencia

A tervező eszközök használata sosem volt ennyire egyszerű, mint most. Bárki, aki az alapszintet valamivel meghaladó informatikai ismeretekkel rendelkezik, képes kezelni a legtöbb tervezőprogramot. Az olyan utóbbi években született web alapú szoftverek, mint a Canva, végképp elgördítették az akadályokat az oktatásban nem részesült, amatőr tervezők elől. „Bárki" lehet grafikus-formatervező-építész. Hasonló mindez a fényképezésben a digitális gépek elterjedése nyomán végbement folyamathoz. Ez pedig a szakmában dolgozókat nem csak anyagi síkon érinti.

Konferenciánkon a szakma ilyen irányú alakulására keressük a válaszokat. Mi a feladata az egyetemi képzésnek, milyen választ adhat a tervezés demokratizálódására? Feladata-e a tervezőnek, hogy akár a közakarattal szembenállva ízlést formáljon? Egyáltalán, képes-e rá? Vagy az így létrejövő vizualitást elfogadhatjuk-e folklórnak?

Kőfaragó Gyula - grafikus
Göde András – építész/MOME
Koós Pál – formatervező/MOME
Auth Attila - grafikus/MKE
Sipos Máté - grafikus/AMI,MOME
Juhász Gergő - grafikus/MKE

  • Levezető elnök: Wesselényi-Garay Andor

– szeptember 22. –
18:30, AMIHangSzer / Ember-Természet-Konstrukció, kiállítás és beszámoló
Megnyitja: Juhász Kristóf, színházcsináló ember

Az ember természeti konstrukció. A jelenkori tér, ember konstruálta természet. Konstrukció, az ember pajzsa természettel szemben. Az ember nem a természet, hanem a konstrukció része. A konstruált természet idegen az embertől. A természet nem konstrukció, hanem embertelen környezet. Az ember konstrukció, nem természet. Az emberi természet konstruál.

Témánk az ember és életterének viszonya – legyen utóbbi természetes, vagy mesterséges. Célunk, hogy feltárjuk azokat a harmóniákat, ellentéteket, amik jellemzik az egyén és környezetének kapcsolatát, vagy épp a kapcsolat hiányát.

Kérdésünk, hogy az ember-e a szörny, ami szembenáll a természettel, vagy a természet maga az örök, végső Ellenség? Az ember természeti lény-e, ha igen, miért épít magának saját, konstruált környezetet, ha nem, miért érzi magát mégis feszültnek, neurotikusnak mesterséges tereiben? Miért vágyunk vissza az ősállapotba, miközben „odakint" minden túlélésre termett és moralitás nélkül küzd – akár a kárunkra – az életben maradásért? Mi a szerepünk ebben a „történetben?"

A kiállításon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a soproni Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói vesznek részt!

– Szeptember 27. –
19:00, Finisszázs

Zenés est, melynek keretében lezárjuk a hónapot és elindulunk a harmadik X felé. Ennek keretében az egyetem hallgatói zenélnek, illetve egy audiovizuális, interaktív installációval zárják a hetet.

Részletek és esetleges programváltozások a FUGA honlapján és facebook oldalán elérhetők.

Kamarai tagok programonként 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2014/84

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.