Design/Belsőépítészet

Andrássy Palota megújulása a régi értékek visszaállításával

1/6

Aula, földszint. Forrás: Capstone

?>
Aula, földszint. Forrás: Capstone
?>
Aula. Forrás: Capstone
?>
Recepció. Forrás: Capstone
?>
Lift. Forrás. Capstone
?>
Stukkó mennyezet. Forrás: Capstone
?>
Aula. Forrás: Capstone
1/6

Aula, földszint. Forrás: Capstone

Andrássy Palota megújulása a régi értékek visszaállításával
Design/Belsőépítészet

Andrássy Palota megújulása a régi értékek visszaállításával

2022.06.13. 13:54

Cikkinfó

Támogatott tartalom

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Cég, szervezet:
Capstone

A CPI Hungary 2020-ban hirdetett tender pályázatot az Andrássy Palota és a hozzá kapcsolódó Paulay szárny újragondolására, a műemlék által képviselt értékek megőrzésével és tiszteletben tartásával.

Az Andrássy Palota épületegyüttes különleges építészeti értéket képvisel. A világörökségi területen álló műemléki épület és a kortárs design együttélése adja a ház egyedi esszenciáját. A felújítási program célja, hogy az épületegyüttes különleges építészeti értékeinek megőrzése mellett, az épületet új funkciókkal lássa el – elegáns és modern közösségi területeket hozzanak létre.

A háznak történelmi jelentősége van, így elég sok információ állt rendelkezésre az anyaggyűjtéshez.
Első lépésben kulcsszavakat vázoltunk fel, hogy segítsenek vizualizáni a koncepciót:

●    Brüll Alfréd - MÚSZ, magyar úszószövetség alapítója
●    Eklektikus boltívek
●    A víz lágysága
●    Elegancia
●    Likvid, mozgásban lévő geometria
●    Összeköttetések vízszintesen és vertikálisan
●    Vízesés
●    Belső udvar -lélek-
●    Privát lounge
●    Eredeti értékek visszaállítása

A lehetőségekhez képest a legjobb végeredmény elérése érdekében arra jutottunk, hogy nem elég csupán a ház tömegét figyelembe venni, mert az épület részletgazdagsága az, ami a teljes koncepció alapjául szolgálhat.

Stukkó mennyezet. Forrás: Capstone
5/6
Stukkó mennyezet. Forrás: Capstone

A határidő és a komplexitás miatt azt a megoldást választottuk, hogy a teljes műemléki részről 3D scant készítsünk és abból dolgozunk tovább.
Korábbi tapasztalat alapján az elejétől tudtuk, hogy a pontfelhő alapú feldolgozás olyan mennyiségű adattal jár, mely a koncepcióalkotáshoz túlzottan erőforrás igényes és lassítaná a folyamatot.

A cél az volt, hogy a felületek részletei is érvényesüljenek az épület tömegével együtt. A megoldást az jelentette, hogy a scannelés adataiból a textúrákat alkalmaztuk a vizualizációhoz “bump" és “displacement" formájában, elkerülve a túlzott fájlméretet és a lassú feldolgozási időt.

Recepció. Forrás: Capstone
3/6
Recepció. Forrás: Capstone

ELŐTÉR
Csak a feltétlenül szükséges változtatásokat javasoltuk.

A tér közepére kívánta a szemünk a csillárt, ami nem próbál versenyezni a műemléki részletekkel, ezért döntöttünk egy drótvázas egyedi megoldás mellett.
A jobb oldali ajtókat fallal zártuk le, benne kazettás osztások biztosítják az illeszkedést a térbe. Így alakul ki egy várakozó terület, ahol a belső architektúra részleteit is van időnk megcsodálni.

A személyzet könnyebben rálát a fontos belépési pontokra, illetve a pult, a megérkező vendégek útját nem fogja keresztezni, ahogy végighaladnak az impozáns térben.

Lift. Forrás. Capstone
4/6
Lift. Forrás. Capstone

LIFTELŐTÉR
A liftelőtér leváló csupaszságát öltözteti fel az épület megjelenéséhez igazodó új, hófehér boltozat, mely formálásával kiemeli a lifteket és elrejti az elektromos szekrényeket. A liftek falain szélfogó arany hatású burkolat ismétlődik, mely a liftek belsejében is folytatódik.

Aula. Forrás: Capstone
2/6
Aula. Forrás: Capstone

Belső Udvar

Az elsődleges cél egy olyan közösségi tér létrehozása volt, amit a bérlők örömmel használnak a jövőben.

Az 1992 után történt átalakításban a teljes pinceszintet átalakították, legjelentősebb változás a belső udvar alatti térrész teljes kibontása és felfelé történő megnyitása volt. Ez a beavatkozás az épület történeti térszerkezetét súlyosan károsította, elsősorban azáltal, hogy reprezentatív tereket nyitott össze a ház alárendeltebb részeivel. Felmerült a tervezés során, hogy állítsuk vissza a pinceszinti tér lefedését, viszont ez tűzvédelmi szempontból több megoldandó problémát vetett fel. Ezért úgy döntöttünk, hogy a pinceszinti alárendelt területeket igyekszünk a ház többi részéhez illeszkedő színvonalra emelni. Így a teret egyben látva, az összkép egységes legyen és látványban a pinceszint ne szakadjon le a felsőbb reprezentatív homlokzati részekről.

Aula. Forrás: Capstone
6/6
Aula. Forrás: Capstone

Az ingatlan dokumentációi sajnos hiányosak voltak, így az épületre vonatkozó értékleltárt újra el kellett készíteni. Ebben, és a tervezés folyamán a műemléki kérdésekben Dr. Mezős Tamás (Mezős tanár úr) volt a segítségünkre.  

A Ház másfél év alatt majdnem teljesen megtelt bérlőkkel. A közös területek után most a bérleményi tervezések alkalmával szintről- szintre ismerjük meg a ház legapróbb részleteit, érdekességeit, sokszor rácsodálkozva izgalmas furcsaságaira.


 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk