Épülettervek/Középület

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN Architects megvételt nyert terve

1/12

tervezett barlangfürdő - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

?>
tervezett barlangfürdő - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
gyerekmedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
kalandmedence, lassú folyó - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Víztorony felőli nézet - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Madártávlati kép - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
új öltöző és kiszolgáló blokk - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
új strandmedence és lombkorona sétány - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Versenymedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
1/12

tervezett barlangfürdő - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN Architects megvételt nyert terve
Épülettervek/Középület

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN Architects megvételt nyert terve

2015.09.04. 12:33

Projektinfó

"Aquaticum strandfürdő fejlesztése" nyílt építészeti ötletpályázat

URL:
LEN Architects

Tervezés éve:
2015

Stáblista

vezető tervező: Román László
építész munkatársak: Kóczán Veronika, Uzsák Henrietta, Pőcze László

A Román László által vezetett LEN Architects ötletterve a meglévő zöldterületeket és az eredeti épületet is megőrzi és ügyesen továbbfejleszti. Az elképzelés szerint a ligetszerű víziparkon végigkanyarog egy lombkorona sétány, ahonnan nézve a házak helyett maga a feltáruló táj a fő látványosság.

Részlet a műleírásból

Építészeti koncepció

Az új debreceni strandfürdő építészeti koncepciója a terület és a csatlakozó környezet meglévő, értékes természeti adottságaira épít és ezt erősítve kíván egy ligetszerű vízi parkot létrehozni, a meglévő értékes faállomány megtartásával. A strand meghatározó alapeleme az egybefüggő nagy medence, mely különböző részekre osztásával és a terepviszonyok kihasználásával változatos élményfürdő jön létre. Az épületek és kiszolgáló elemek másodlagos szerephez jutnak, cél, hogy a megvalósuló "mesterséges táj" mint tájépítészeti elem legyen a fő motívum.

A nagy medence kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy a lehető legtöbb fa megmaradhasson, hiszen hosszú évek kellenek, mire egy árnyékot adó faállomány kifejlődik. A koncepció másik alapeleme volt a megtartott medencék integrálása az új medence hálózatba. A másodlagos építészeti elem a területen végigkanyargó "lombkorona sétány" mely újszerű nézőpontot ad a medencevilágra és egyben az egyes területi egységeket is összekapcsolja. A strand felett ellebegő járda elvonuló, pihenő, közlekedő és látványelem egyben, mely a lombkoronák szintjén járva kitekintést enged a Nagyerdő egy részébe, bekapcsolva azt a strand területébe.tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
9/12
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

A meglévő természeti értékeken túl fontosnak tartottuk a meglévő, építészetileg értékes épületállomány megtartását és beemelését az új beépítésbe. Így a területet körbehatároló, kiszolgáló épületek motívuma a meglévő karakteres kabinsorból épül fel, aminek nagy részét megtartjuk és használjuk, megőrizve egy megszokott identitást. Megtartjuk a jó állapotú fedett nyitott térként működő „gomba épületet", melynek pillérei között egy meditatív barlangfürdőt hozunk létre.

Koncepciónkban megalkotott épített környezet azokat a természetben fellelhető elemeket stilizálja az építészet eszközeivel, melyek a területről hiányoznak: folyók, sziklafalak, barlangok, szigetek, hidak, magaslatok.

Környezeti kapcsolat

A strandfürdő két bejáraton keresztül közelíthető meg. Keleti irányból villamossal és gyalogosan, valamint a közeli Nagyerdei stadion mélygarázsát használva autóval is. A villamossínek áthelyezését nem tartjuk szükségesnek. A jelenlegi sétányt elzárnánk az autós forgalom elől és beléptető pontok segítségével, csak engedéllyel biztosítanánk az autós megközelítést (áruszállítás). A nyugati – nemzeti park – felőli bejárat gyalogosan, kerékpárral, illetve a körúton parkolva autóval is elérhető.

A terület méretei impozánsak, mégis a legtávolabbi pontban parkolva is 300 m-en belül gyalogosan eljuthatunk a bejáratig. Kerékpáros parkolókat a szükséges számban mindkét bejáratnál létesítettünk, de lehetőség van a területen belül őrzött kerékpárparkoló kialakítására is. Főként a meglévő és kialakult úthálózathoz csatlakozunk, jelentősebb átalakítást csak a főbejárat előtti szakaszon végeztünk. A villamossínek füvesítése és a főbejárat előtti burkolat átkötése kijelöli és lehetővé teszi a biztonságos gyalogos közlekedést. A villamos megálló áthelyezését indokoltnak tartjuk a főbejárat elé, ezáltal a Nagyerdei stadion bejáratához is közelebb kerül. Árufeltöltés a főbejáraton keresztül lehetséges, a belső nehézgépjárművel járható utak menyiségét a szükséges minimumra csökkentettük. A vendéglátó egységek árufeltöltése, mind kívülről, mind belülről megoldható.


tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
10/12
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
A tervezett létesítmény funkcionális működése

A központi nagy medence a meglévő medencék hasznosításával a területet négy „szigetre" osztja. Az egyes szigetek eltérő célközönségnek szólnak, de az átjárás köztük biztosított. A nagy medence körút szerűen körbejárható gyalogosan, valamint feltöltés és karbantartás céljából is. A körben futó épület észrevétlenül, a terület meg nem osztva szolgálja ki az egyes funkciókat.

A négy sziget

Egészség sziget 

Ide került a három gyógymedence. A körülhatároló épületrészben a szaunák, masszázs szobák kaptak helyet. A szigetet egy fürdőeszközzel (úszógumi) használható „lassú folyó" nevű sodrómedence veszi körül.

Relax sziget

A sziget központi eleme a „gomba épület" mely alatt tea és koktélbárt alakítottunk ki, feltöltése az azonos szinten csatlakozó terepről megoldható. A „gomba épület" alatt a felszíntől elzártan a strandmedencéből megközelíthetően egy barlang medence kapott helyet. A szigetet a hidroforház felől pezsgőmedence határolja. A szigetről feljuthatunk a lomkorona sétányra, illetve közvetlenül bejuthatunk a 4000 m2-es strandmedencébe. A hidroforház, illetve a földalatti termálvíztárolók tetejére került egy közös használatú napozó terasz. A hidroforházhoz kapcsolódóan egy új medence gépházat alakítottunk ki, vegyszertárolási lehetőséggel. Mind a hidroforház, mind a medence gépház nehéz gépjárművel megközelíthetőek.

Kalandsziget

A sziget a felújított hullámmedencét öleli körül és ide telepítettük a központi csúszdát, mely mind önálló lépcsőről, mind a lombkorona sétányról megközelíthető. A hullámmedence elavult gépházát és motorját elbontottuk és egy új, korszerű, föld alá telepített medence gépházat alakítottunk ki, mely egyben a csatlakozó medencék gépészetének is helyet ad. Az óriás csúszda az utolsó szakaszt föld alatt teszi meg, hogy aztán a strandmedencébe torkoljon. A kalandsziget és a terület északi részén a sportpályákhoz kapcsolódik.kalandmedence, lassú folyó - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
3/12
kalandmedence, lassú folyó - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
Sport sziget

Fő eleme a felújított (versenyre nem használt) régi versenymedence, mely az úszni vágyóknak biztosít kikapcsolódási és sportolási lehetőséget. A sodrófolyó két ága veszi körül, keletről a gyermekmedencéhez kapcsolódik.

Gyermeksziget

A legkisebbek játékosan és biztonságosan kerülhetnek kapcsolatba a vízzel. Mind az Egészség, Sport és Relax szigetről egyaránt rálátunk, de mivel a nagymedence közepén helyezkedik el a kalandszigethez is közel van. A fölötte elhaladó (alacsonyabb magasságú) lombkorona sétányról zavartalanul felügyelhetők a gyerekek.

Strandmedence

A 4000 m2-es egyterű medence a terület terepviszonyaiból adódóan mintegy 2m-rel a többi medence vízszintje alatt van. Az így kialakuló magas partfal alkalmas vízimaszófal, vízesések, masszázs zuhatagok elhelyezésére, ezeken kívül árnyékot ad a medence egy részére és a barlangfürdő is innen közelíthető meg.

A strandfürdő két bejáratot kapott. A központi főbejárat a mediterrán élményfürdő bejáratához kapcsolódik és részben közös aulát hoz létre vele. Az új közös aulában alakítottuk ki a 4 pénztárblokk ide mind a termálfürdő, mind a strandfürdő vendégei érkezhetnek és külön beléptető rendszer használatával az egyes területekre juthatnak. Többféle kombináció kialakításával akár az egész terület bejárható, beléptető kapukon keresztül. A magasra emelt új bejárati épület nagyrészt egy tető, mely formailag a körbefutó épülettömegből transzformálódik bejárati tetővé. A fürdő, a strand és a hotel gazdasági feltöltése is innen történik.

A másik bejárat a nemzeti park felől nyitja meg a strandfürdőt. A bejárat előtti vízi játszótér közterületen van, így belépőjegy nélkül is használható, de természetesen a strandlátogatók is használhatják. Ezzel ellentétben áll az ide kikanyarodó lombkorona sétány mely csak a fürdő területéről használható. A körbefutó kiszolgáló épületben erre a részre vendéglátó egység került, mely a park felé is ki tud szolgálni.

A strand területén egy másik vendéglátó egység is elhelyezkedik, mely a sportpályákhoz kapcsolódik, és a Nagyerdei stadion felőli sétányra is ki tud települni. Árufeltöltésük kívülről és belülről egyaránt megoldható.új öltöző és kiszolgáló blokk - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
6/12
új öltöző és kiszolgáló blokk - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve 

Tervezett fürdőtechnológiai elemek és attrakciók 

Az egészségszigeten három gyógymedencét, a sport szigeten versenymedencét, a lassú folyót, ugrótornyokat (2db) helyeztünk el. A relax szigeten relax medence, strandmedence, ezen kívül Barlang medence, wellness bár, és napozóterasz kapott helyet. A strandmedencéhez kapcsolódóan terveztünk vízimaszófalat, zuhatagot, barlangmedencét, vízalatti szigetet, fás napozószigetet, közvetlen csúszdát a lombkorona sétányról, masszázsfalakat, élményfürdő elemeket.

A kalandszigeten hullámmedence és óriás csúszda, továbbá a sport és a kalandszigetet megkerülő sodrófolyó kapott helyet. A gyermekszigeten a gyermekmedence mellett elhelyezéstünk fásított szigetet (meglévő fák), épített szigetet, lankás parttal, csúszdákat, vízi fúvókákat.gyerekmedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
2/12
gyerekmedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

A teljes területen végigkanyargó elemelt lombkorona sétány teljes hossza: 630 m, legmagasabb pontja: 11,5 m.A medencék és a szigetekre bevezető hidak előtt lábmosó van. A szükséges számú zuhanyzó biztosított. 

Valamennyi medence gépészete a két központi gépészeti térből elérhető és karbantartható. Mindkettő megközelíthető gépjárművel is.

A főbejárati központi terébe került a „Kacsás-kút", mint régi új arculati elem. A meglévő négy szobrot az újonnan kialakuló szigetek bejárataihoz helyezzük el.


Gazdaságosság, fenntarthatóság

A komplexum szezonon kívüli működtetését annak részleges üzemeltetésével, illetve a terület parkként való használatával képzeljük el. A kora őszi, akár téli időszakban az Egészségsziget és a hozzátartozó szaunák hideg időben is élvezhetőek. A lombkorona sétány megnyitása egész évben látványos attrakció lehet. Elérhető mindkettő a nemzeti park felőli bejárattól.

A strandfürdő medencéinek nyári hőségben is kellemes klímát biztosít a meglévő faállomány. A területre számolt medence vízfelület értelmes arányban van a rendelkezésre álló terület nagyságával, összesen 10263 m2. A szükséges pihenő terület a kizárólag gyalogos sétányokat és a napozóteraszt is figyelembe véve: 32109 m2 az előírt 29212 m2-hez képest, tehát megfelelő. A nemzeti parkban lévő zöldfelületet is beszámítva ez a szám: 37438 m2.

A medencék kialakításánál fagyálló öntött, simított és impregnált beton medence testtel számoltunk, mely olcsóbban kivitelezhető és fenntartható mint a hagyományos csempézett. A körbefutó kiszolgáló épületsor egyszerű gesztussal teszi védetté a területet és egyben a lehatárolásra is választ ad. A helyenkénti transzparens megnyitások oldják a terület zártságát és kellő belátást biztosítanak.

LEN Architects


Madártávlati kép - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
5/12
Madártávlati kép - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk