Technológia

Augsburg: gyermekotthon speciális igényekre

1/7

Forrás: Prefa

?>
Forrás: Prefa
?>
Forrás: Prefa
?>
Forrás: Prefa
?>
Forrás: Prefa
?>
Forrás: Prefa
?>
Forrás: Prefa
?>
Forrás: Prefa
1/7

Forrás: Prefa

Augsburg: gyermekotthon speciális igényekre
Technológia

Augsburg: gyermekotthon speciális igényekre

2022.06.22. 13:59

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Augsburg, Németország

Építészek, alkotók:
Sigrid Müller-Welt , Dominique Dinies , UTA Architekten und Stadtplaner

Cég, szervezet:
Prefa

Termék, technológia:
homlokzatfedés, tetőfedés

Augsburg elegáns külvárosában, a Kuhsee közelében épült a St. Johannes Alapítvány megbízásából az a praktikus, családias, a kisvárosi környezetbe olvadó gyermekotthon, amelynek lakói speciális gondoskodást igénylő gyermekek.

A Sigrid Müller-Welt és Dominique Dinies tervezőpáros, a Stuttgartban működő iroda tulajdonosai és vezető tervezői számára, a gyermekotthon tervezése a második megbízatás volt azonos megrendelőtől, amelynek hátterében ezúttal a gyermekotthon egyik vezetőjének személyes indíttatása állt. A fehér homlokzattal, meredek tetővel a környék kisvárosias léptékébe tökéletesen illeszkedő, mégis minőségi megjelenésével mégis abból kiemelkedő épület jelenleg 24 speciális törődést igénylő gyermek számára biztosít otthont.

A mexikói és bécsi tapasztalatokkal is rendelkező páros Stuttgart szívében működő irodája jelenleg 10 munkatársat foglalkoztat. Tervezői alapelveik közé tartozik a kreativitás, a fenntarthatóság és az esztétika. Az augsburgi intézmény tervezésekor pedig mindhárom alapelvnek érvényesülnie kellett.

Forrás: Prefa
2/7
Forrás: Prefa

Részletek az igényekhez igazítva

A tervezők munkájának a szigorú helyi előírások és az épület funkciója egyaránt keretet szabott. Az utcafronton az épület két szintjét és a hátsó telek egyszintes épületét átjáró köti össze. A két lebontásra szánt épülettel átvett telekre ugyanis különböző előírások vonatkoztak. A tervezők bár a meglévő épületek teljes bontása mellett döntöttek, mégis igyekeztek a hely szelleme és az épülettel szembeni igények alapján, a szűkre szabott költségvetés ellenére is olyan épületet létrehozni, amelyre, - ahogy ők mondják- „akár 50 év múlva is jó lehet ránézni".

Az épület látványát a fehér homlokzat és a Prefalz P.10 cinkszürke alumínium borítás határozza meg. Az akár alacsony hőfokon is könnyen formálható, 100%-ban újrahasznosítható Prefalz, változatos és kreatív felhasználási lehetőséget kínál bármilyen tetőszerkezet esetén, akár a homlokzaton is. A sokoldalúan alkalmazható, 19 standard színben, sima és stukkó felülettel, minden rendszertartozékkal elérhető nagy teherbírású anyag hosszú élettartama alatt nem rozsdásodik.

Forrás: Prefa
5/7
Forrás: Prefa

Az épületet a tetőn túl az ablakok, és az azokra került különleges spaletták teszik jellegzetessé. „Az ablakok az utcát, mint kirakatot közvetítik a bentlakók felé, az árnyékolókon átjutó aranyló fény pedig különleges hangulatot teremt odabent." – magyarázza Müller-Welt. Az ablakok elhelyezését is az épület funkciójához igazították: olyan magasságban szabdalják a homlokzatot, hogy a gyerekek számára is biztonságos és kerekesszékesek számára is kényelmes kilátást biztosítanak.  A választott anyagok, a látszóbeton és a fa egyszerre sugároznak otthonosságot, melegséget és visszafogottságot, amit jól kiemel a tető alumínium burkolata.

Forrás: Prefa
3/7
Forrás: Prefa

Kreativitás, fenntarthatóság és esztétika

A szigorú építési szabályok okozta kihívások és a megrendelő speciális igényeinek kielégítése mellett az alkotóknak a tervezés és a megvalósítás alatt meg kellett küzdeni a szűkös büdzsével is. „Az intézmény funkciója, a szociális gondoskodás, ami nem állhat ellentétben a minőségi elvárásokkal." – mondja Dinies - „De az alacsony költségvetés viszont sok tekintetben kreativitásra kényszeríti az embert".

Hely: Augsburg, Németország
Építészet: UTA Architekten und Stadtplaner
Kivitelezés: Holzbau Wohlhüter
Tetőtípus: Prefalz P.10 cinkszürke

PREFA Magyarország | PREFA

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk