Nézőpontok/Kritika

Az FBI nyomoz

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Az FBI nyomoz
Nézőpontok/Kritika

Az FBI nyomoz

2017.01.16. 14:30

Építőipar, energetika, Stachybotrys chartarum, hőhíd, az FBI Magyarországon - csak néhány címszó Kulcsár Attila komolytalannak álcázott, de nagyon is komoly témával foglalkozó tárcájából. 

Az FBI ügynök inkognitóban van. Ilyenkor busszal utazik. Nemzetközi segélyegyezmény keretében nyomoz most Magyarországon. Bredt ügynök a felderítetlen bűnügyek specialistája. A kapitányságon Kruták nyomozót jelölték ki hozzá társnak. Ahogy megkapják a koordinátákat a New York-i központból, leszállnak a Lengyel utca sarkán. Bredt gallérjába mikrofon van beépítve.

− Itt vagyok a tetthelyen, már látom a második emeletet, két négyzetméteres felületen leomlott a vakolat. Borzalmas látvány, óriási hőhíd.
Kruták nyomozó a helyi Parancsnokságról elmondja a legfontosabbakat, amit eddig sikerült kideríteni:
− A városnak ezen a részén a hetvenes években épültek a társasházak, a helyben szokásos módon: téglából, panelból. Felületkezelés, alap- és fedővakolat.
− Most közlik a fülembe az adatokat, hogy itt az éves középhőmérséklet 11 Celsius fok, de télen előfordulnak 18 fokos hidegek is, nyáron meg 32 fok sem ritka, ezért hőszigetelni kell a falakat. Itt meg nem készült ebből semmi. A betonkoszorú és a gerendák átérnek a falon, látszanak a zsaludeszkák erezetei.
− Szabvány is van rá. A beton szerkezetek külső oldalán, most már 20 cm kellene − tájékoztatja az amerikait a magyar kolléga.
− Bemegyünk − döntött Bredt ügynök − azonnal, nem várjuk meg az erősítést.
− Kinyitni, itt az FBI! − kopogtattak be erőteljesen a második emeleti lakásba. Egy diákféle ember nyitott nekik ajtót, óvatosan, résnyire, de nem volt kecmec, benyomták.
− Kezeket a falhoz, szét a lábakat! Kruták, olvassa fel a jogait! −Jogában áll hallgatni...
A diák majdnem bepisilt ijedtében, és nyöszörögve mondta, hogy ő itt csak egy albérlő, és nem tud semmit, a tulajdonosok Pestre költöztek. A fiúból nem lehetett semmit kiszedni: ki volt az építtető, ki kivitelezte, ki volt a műszaki ellenőr... Benyomultak a kisszobába, ahol a külső fal leomlott. Egy kétajtós ruhásszekrény takarta el belülről a homlokzati falat. Bredt ügynök az állólámpát pajszernak használva egy rántással leborította a sifont a szőnyegre. Hatalmas robajjal dőlt el.
− Mutasd magad, te rohadék! − ordította az ügynök lihegve, és valóban, a szekrény háta mögött megbújva, a padlótól a plafonig több évtizedes fekete penészgomba borította falat.
− És azt mondja, hogy maga erről nem tudott? Nem érzett semmit, maga szerencsétlen? Ez egy sorozatgyilkos, maga lett volna a következő áldozata!
A fiú szabadkozott, hogy ez nem is az ő szobája. Évek óta üresen áll az egész lakás. Nagybátyjáék a lányuknak vették, hogy amíg a főiskolába jár, ne kelljen albérletet fizetni. De felköltöztek már régen Pestre. A lakás eladhatatlan, most meg ő lakik itt egy fél éve, de csak a kisszobát használja.
− Költözzön rokonokhoz, fiam, mert életveszélyben van itt, de ne hagyja el a várost! Ezen a számon kereshet, ha rosszabbra fordulna az állapota − hagyták békén végül a fiút a nyomozók.
Bredt ügynök egy kis tartályba levegőmintát vett a szobából, lekapart a falról egy kis penészdarabkát egy zacskóba, és távoztak.
Kruták nyomozó másnap elment a Lakásszövetkezetbe, ahol a nyilvántartásból kiderült, hogy a Lengyel utcai házat 1972-ben építtették, kivitelezője a Kővári Építőipari Szövetkezet volt, műszaki ellenőre a Sóvári és Vidéke KTSZ. A tulajdonos, Kovács Géza, évekkel ezelőtt meghalt. Az örökösök − vagy négyen vannak − nem lakják a lakást, de a közös költségeket sem fizetik. A Cégbíróság szerint a Kővári-féle cég, valamint a Sóvári és Vidéke már évek óta nem létezik. A nyomozás zsákutcába került.

Pedig az FBI laborból másnapra megérkeztek az eredmények: "A feltételezett elkövető neve: Stachybotrys chartarum, magyarul: mérgező fekete penész. Ennek a spórái voltak a légtérben is."
"Ha a fűtött helyiségnek nincs szellőzése és a falak lehűlhetnek, megindul a penészedés. Kezdetben csak nyálkahártya irritációt, idült köhögést indít el, de később asztmát, tüdővérzést, végül halállal végződő tüdőgyulladást okoz."− írja a jelentés.

Másnap kihallgatták a ház lakóit. Mindenki nyugdíjas volt már, és köpött valamennyi. Bevallották, hogy az első lakó tíz éve meghalt abban a lakásban, valami száraz betegség vitte el. Azóta albérlők lakják, akik állandóan buliznak, a feljelentések hatására zárt ablakok mögött, hogy ki ne hallatsszon a dáridójuk. De ez minden. Hogy ki volt a vasszerelő anno, aki kihagyta a nikecellt a zsaluzatból, ki volt a betonozó, amelyik beleöntötte a deszkák közé a betont így, és ki volt a harmadik tettestárs, aki az egészet bevakolta, senki nem tudja. Minden adat megsemmisült az állambiztonsági levéltárban a rendszerváltás káoszában. Ki volt az építésvezető, műszaki ellenőr – nincs adat. Az egyetlen gyenge támpont egy újságcikk, hogy a Vörös Hajnal Brigád felajánlásaként kész kellett lenni a háznak május elsejére. De hogy kik voltak a tagjai? Hetvenöt évre titkosítva van minden brigádnapló.
Bredt ügynök pszichológiai segítséget kért a központból, hogy kiderítse milyen motivációi lehetnek az ilyen bűncselekményeknek. Strindberger doktor másnapra megküldte munkahipotézisét, a bűncselekmény profilját.

"Az egyik tábla nikecell a rakodáskor eltörik. Emiatt nem jut a ház ezen végén a zsaluzatba hőszigetelés, és a munkaidő vége előtt egy órával megérkezik a beton. Gyorsan be kell dolgozni, mert másnapra megköt.
−Te, itt nincs is nikecell! − szól az egyik melós.
− Ki nem szarja le! – mordul rá a másik−, nyomjad már azt az anyagot!
A betonszivattyú csövét csak vezetni kellett a vasak között. Az állványtól a földről nem látszik, hogy nincs ott a hőszigetelő sáv, az ellenőr egy sörmeccsen rúgást kapott a térdére, nem tud aznap felmászni az állásra. A vakoláskor egy tanuló szerencsétlenkedik a falvégen, mert nem ragadt a habarcs. A mester csak káromkodik, hogy megint ideb…tak egy csomó fakezűt, és közben meg itt a határidő.
− Gúzold már meg egy kicsit a fanglival, fiam, ne totojázz!− szól rá a művezető. − Te meg kopaszkám, simítsd el ott a habarcsot azzal a kartecsnivel, mert elalszol már megint!"

Mert ilyen egy bűntény természetrajza, eddig egy halottról tudunk, de többen szenvednek légzőszervi betegségekben, a kór terjed, a gyanúsítottak és az áldozatok szabadlábon lélegeznek. Ki jól, ki rosszabban. Bredt ügynök, az FBI minden kriminológiai segítségével is csak azt tudta kinyomozni, hogy a vétkes fanglit a Derecskei Kéziszerszám Művekben gyártották, a falazó kartecsnit pedig a Felső-Tisza-vidéki Fafeldolgozó GMK-ban 1963-ban. Vagyis Kennedy elnök meggyilkolásának évében. De ennek az ügynek ahhoz, nincs semmi köze.

Kulcsár Attila

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk