Épületek/Középület

Az otthonosság igénye mentén - idősek otthona az Alacskai úton

1/27

Pince

?>
Pince
?>
Földszint
?>
Emelet
?>
Demens udvar, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Előcsarnok, fotó: Tóth Máté
?>
Étkező, fotó: Tóth Máté
?>
Foglalkoztató, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Főhomlokzat, fotó: Tóth Máté
?>
Főhomlokzat, fotó: Tóth Máté
?>
Főhomlokzat, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Főhomlokzat, fotó: Tóth Máté
?>
Főhomlokzat, fotó: Tóth Máté
?>
Főhomlokzat, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Kert, fotó: Tóth Máté
?>
Kert, fotó: Tóth Máté
?>
Kert, fotó: Tóth Máté
?>
, fotó: Tóth Máté
?>
Kert, fotó: Tóth Máté
?>
Lépcső, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Lépcső, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Patio, fotó: Tóth Máté
?>
Patio, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Patio, fotó: Tóth Máté
?>
Patio, fotó: Szigethy Barnabás
?>
Patio, fotó: Tóth Máté
?>
Társalgó, fotó: Tóth Máté
?>
Társalgó, fotó: Tóth Máté
1/27

Pince

Az otthonosság igénye mentén - idősek otthona az Alacskai úton
Épületek/Középület

Az otthonosság igénye mentén - idősek otthona az Alacskai úton

2014.07.16. 13:38
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kühn Péter

Vélemények:
2

130 férőhelyes idősek otthona, Bp. XVIII., Alacskai út 22.

Tervezés éve:
2008

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
4574 m2

Stáblista

vezető tervezők: Kühn Péter, Szigethy Barnabás
építész munkatársak: Dobos Zsolt, Pirchala Katalin, Vízi Attila
tartószerkezet: Facskó Gergely - Artrad Kft.
épületgépészet: Szlovák Krisztián – Temesvári Kft.
erősáram / gyengeáram: Kovács Lászlóné Homonnai Zsuzsanna - Interháztech Kft.
konyha és mosodatechnológia: Palainé Straub Ágnes - Szigmavill kft.
kert: Hlatky Katalin 
tűzvédelem: Fenyvesi Zsolt – F.S.Z. Tűzvédelem Bt.
külső közmű: Kovács Péter – Progterv Bt.
útterv: Frikker Gizella
generáltervező: Stummer és Kühn Építészek kft. Kismaros
megbízó: Budapest Fővárosi Önkormányzata Beruházási Ügyosztály, Kondorosi György, Packi Tamás, Király Péter, Vértesaljai Beáta
intézményvezető: Dikter Tiborné
generálkivitelező: Progress B90 Zrt. Budapest, Bozi Tamás, Bánkúti Dániel
műszaki ellenőr: BMSK Zrt. - Türkné Tóth Beáta

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Vitán felül áll a megbízói és tervezői gondolat, hogy az idős és beteg emberek lakhelyéül szolgáló intézmény, ne csak nevében legyen otthonos, de hangulatában is. Kühn Péter, Szigethy Barnabás és munkatársaik ennek fényében tervezték meg a dél-pesti épületet.

Előzmények

A Fővárosi Önkormányzat 2007 őszén három tervpályázatot folytatott le különböző helyszíneken idősotthonok tervezésére. Irodánk a Dózsa György úti otthon elköltöztetésére kiszemelt XVIII. kerületi Alacskai úti helyszínre pályázott. Munkánk a 35 benyújtott pályázat közül a zsűri egyértelmű döntése alapján I. díjat nyert. A tervezési feladatok megrendelésére meghívásos közbeszerzési eljárás keretében 2008. júniusában került sor. A beruházást a főváros önerőből biztosította. Nehézséget jelentett, hogy már több éve eldöntött fix, inflációt nem követő költségkeretre kellett terveznünk.  Az építési engedélyt év végén benyújtottuk, mely 2009. március végén lett jogerős.

A kiviteli terveket abban a tudatban készítettük, hogy az a törvény szerint tervellenőrzésre kötelezett volt. Ez a tény még feszesebbé és átgondoltabbá tette a munkát, főként a szakágak tervezés közbeni ellenőrzését és összehangolását illetően. Habár a tervellenőrzéssel kapcsolatos rendeletet a kiviteli tervek leadása előtt egy hónappal módosították (gyakorlatilag megszüntették) így tervünk „kikerült alóla" , a Főváros mégis jónak látta annak lefolytatását, mely során a feltárt apróbb hiányosságokat javítottuk.
A kivitelezői közbeszerzés már javában a válság alatt zajlott, a fellebbezések miatt több körben. Ennek elhúzódása miatt csak 2010. augusztusában került sor a tervezői művezetési feladatok közbeszereztetésére (!), majd annak megrendelésére. A kivitelezés 2011. márciusában kezdődött és 2012. májusában fejeződött be.

Földszint
2/27
Földszint

Kialakítás

A 130 férőhelyes, 4550 m2 alapterületű intézmény részlegesen alápincézett, részben földszintes, részben egyemeletes lapostetős tömegben kapott helyet. Az 5530 m2-es saroktelekre a maximális 50%-os beépíthetőséget kihasználtuk, az épületet az előkerti építési vonalakra telepítettük, így az utcák felől nem volt szükség külön kerítés építésére. Ennek köszönhetően alkalmunk nyílt az Alacskai úti főhomlokzat előtt a vonatkozó rendelet szerint kötelezően biztosítandó személygépkocsik számának telken belüli elhelyezésére, továbbá a Ganz Ábrahám utca felőli füvesített sávban alkalmi, főleg rendezvények esetén szükséges tartalék leálló helyek biztosítására.

A szervezés középpontja egy tágas, átlátható belső kert. Ide néznek a földszinten és az emeleten elhelyezkedő ún. gondozási és ápolási egységek szobái. A gondozási egységben laknak az önellátásra képes lakók, 25 db kétszemélyes szobában, az ápolási egységben az ágyhoz kötött lakók, alapvetően négyágyas szobákban. Az összes szoba keleti vagy déli tájolású és mindhez tartozik földszinti terasz vagy nagy alapterületű erkély, ahová kitolhatók a szobából az ágyban fekvő betegek is. A szobák nyílászáróinak üvegezése napvédő, ezen túl a földszinti szobákat az emeleti erkélyek, az emeleti szobákat karos napellenzők árnyékolják.

Patio, fotó: Tóth Máté
25/27
Patio, fotó: Tóth Máté

A 30 fős demens egység a földszinten található, a többi lakószárnytól elkülönülten, a keleti oldalkertre szervezett, önálló, zárt, labirintusszerűen kialakított kerttel, mely a beltéri közlekedővel kiegészülve az itt élőkre jellemző, folyamatosan ismételt körsétát, az ún „bolyongás"-t lehetővé teszi. A szakaszosan oldalvilágított belső közlekedőkről 8 db faburkolatú patio nyílik.
A nagyméretű előcsarnok és a hozzá kapcsolódó, vele összenyitható, szintén nagyméretű étkező belső rendezvények tartására is alkalmas. Az emeleti beépítetlen területeken intenzív zöld, illetve pergolás terasztetőket és fedett-nyitott teraszokat terveztünk.

A kiszolgáló funkciók (konyha, mosoda) a pincében kaptak helyet, angolaknás megvilágítással és gépi szellőzéssel. A 300 adagos főzőkonyha külső kiszállítást is végez, a mosoda 350 kg/nap kapacitású.

Otthonosság

Már a tervpályázati tervezés során az otthonosság kialakítása volt az egyik fő célunk, mint később kiderült, ez egybeesett az intézmény szándékaival: az idősek otthona „otthon"-szerűségét igyekeztünk minél jobban kidomborítani a „kórház" illetve „intézmény" jelleggel szemben.

Előcsarnok, fotó: Tóth Máté
5/27
Előcsarnok, fotó: Tóth Máté

Ennek formai eszközei a folyosók közösségi térként kezelése, a patiok alkalmazása, a foglalkoztatók közlekedővel történő összenyithatósága, a lépcsőházi térben kialakított üldögélő téröböl, stb. Faanyagú külső nyílászárókat, akácia (juhar) színű belső ajtókat és beépített bútorokat, fa anyagú bel- és kültéri fogódzókat, korlátokat, telifa járófelületeket használtunk. Az egyes osztályok közös közlekedőinek különböző, meleg tónusú színezést adtunk.

Jelképszerűnek tekintjük a típus gyártmány kórházi ágysáv helyett egy általunk egyedileg tervezett, natúr lakkozású fenyőfából készült, beépített kapcsolókkal, dugaljakkal ellátott, könyvespolccal „összenövesztett" példány keresztülverekedését.

A közlekedőkben a mennyezeten szabadon szerelt gépészeti és elektromos vezetékek takarására eredetileg valódi fa-lamellás optikai álmennyezetet képzeltünk el, de sajnos a hazai tűzrendészeti előírások ezt a menekülő út-funkció miatt nem tették lehetővé és felmentést sem lehetett alóla kapni így - mivel fautánzatot nem szerettünk volna - fehér alumínium szelvények kerültek fel.

Lépcső, fotó: Szigethy Barnabás
19/27
Lépcső, fotó: Szigethy Barnabás

Az otthonosságot szolgálják a kertben elhelyezett „szaletlik", a mobil ponyvával és fix leülő helyekkel ellátott rendezvénytér, a beépített padokkal kialakított tűzrakóhely , a mészkőburkolatos díszmedence szökőkúttal, a tetőteraszokon növényzettel befuttatott pergolák. Sajnos a szűkös költségkeret miatt nem minden általunk tervezett kerti elem fért bele, így elmaradt az emeleten egy nagyméretű pergola és két „szaletli".

Otthonosság ide vagy oda, az intézmény által preferált csipkefüggöny az otthonosságból nekünk már egy kicsit sok is volt…

Szerkezetek

Monolit vasbeton sávalapok, pincefalak és födémek. A teherhordó hosszfőfalak a kedvező hővédelmi és hőtárolóképesség miatt 25 cm vastag tömör mészhomoktéglából, a belső szobák közötti elválasztó falak a kedvező akusztikai tulajdonságok miatt 15 cm vastag tömör mészhomoktéglából készültek. A külső nyílászárók lazúrozott, hossztoldott lucfenyő szerkezetek. A belső térben pvc ill. linóleum padlóburkolat. A homlokzat 10 cm vastag fehér színű hőszigetelő vakolatrendszer, a rendezett terepszinttől, lábazat nélkül kialakítva, helyenként, nyílászárókhoz kapcsolódva, élénk agyagbarna színű vakolt illetve mészkő burkolatú betétmezőkkel. Az attika és egyéb mellvéd lefedések világos színű műkő szerkezetek.

, fotó: Tóth Máté
17/27
, fotó: Tóth Máté

A főhomlokzaton helyenként mattfűrészelt mészkőburkolat is megjelenik.
A hőszigeteletlen erkélykonzolok monolit vasbeton szerkezetűek, 2.60 m kiülésűek, előregyártott hőhídmegszakítós vasalattal készültek, az alacsony monolit vasbeton mellvéd nem vesz részt a teherhordásban, hőszigeteléssel elválasztott a teherhordó falszerkezettől.

Az étkező és előcsarnok nagyfesztávú lefedése gerendaráccsal erősített vasbeton lemez. Itt a terek elsődleges megvilágítását a mezők közepébe épített felülvilágítók és egyedi fénycsöves lámpatestek adják. Mindkét esetben ugyanaz a megjelenés: hangsúlyos gipszkarton keretben edzett üveg burkolat.

Kühn Péter, Szigethy Barnabás

 

Vélemények (2)
www.kzepitesziroda.hu
2014.07.17.
09:39

Szép, kiegyensúlyozott, nyogodt, tiszta, harmónikus tereket, hangulatokat határoztak meg a tervezők. Ezt kifejezetten erősíti a kivitelezés precízsége. Gratulálok mind a tervezőknek, mind a kivitelezésben közreműködőknek!

Kovács Zoltán

Pákozdi Imre
2014.07.17.
05:32

Nagyon rendben van, szép, emberközeli, otthonos, tágas*. Az épület léptéke ideális, a belső udvar gondolata jó, a megvalósítás mintaszerű. A kültéri színezések tetszenek, a belső tereké kicsit steril. A kisebb, közösségi teraszok némelyike láttán elgondolkodunk, hogy mi is a különbség a „meghitt” és a „zárt” között: némelyik inkább zárt, mint meghitt. Még egy, szinte inkább üzemeltetési kérdés. Az öregek egyre szűkülő személyes terének egyre fontosabb eleme a növény. Mármint a saját, személyes kis virágláda vagy cserép és az abban virágzó, évelő, növekedő, sárguló kis valami. Gondolni kellene ezek elhelyezésére, még mielőtt bántó konfliktusok, torzsalkodások alakulnak ki a lépcsőfordulókba helyezett cserepek, a közösségi terek ablakainak „felvirágozása” és hasonló mozzanatok kapcsán.

* Távoli előképnek is tekinthető, jól sikerült, hasonló méretű (ám nagyon más alaprajzú és homlokzatú), legalább 40 éves épület a kispesti József Attila utcai öregek otthona, a kerttel. 

Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk