Épülettervek/Középület

Beltéri műtárgy megalkotása a BME kollégiumi rekonstrukciójához kapcsolódva - pályázati eredmény

1/4

?>
?>
?>
?>
1/4

Beltéri műtárgy megalkotása a BME kollégiumi rekonstrukciójához kapcsolódva - pályázati eredmény
Épülettervek/Középület

Beltéri műtárgy megalkotása a BME kollégiumi rekonstrukciójához kapcsolódva - pályázati eredmény

2007.08.01. 07:09

Nyertese: Fóti Lázár - Varga György - Bálványos Levente (Carrot csoport): "Sófal" c. alkotása

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kollégiumi rekonstrukciójához kapcsolódva, beltéri műtárgy megalkotására - a Magyar Universitas Program keretén belül - kiírt képző- és iparművészeti pályázat eredménye.

A Kortárs Művészeti Zsűri döntése alapján a KKIP-0009/2007. számú pályázat - melyre 22 érvényes pályamű érkezett - eredményes volt.

Nyertese: Fóti Lázár - Varga György - Bálványos Levente (Carrot csoport): "Sófal" c. alkotása

3/4

4/4


Sófal - Nagy relief
Csoportunk a helyszíni bejárások élménye alapján egy nagyméretű sófal relieffel pályázik. Szándékaink szerint a letisztult és nagyvonalú belső tér formai megoldásaihoz kapcsolódó munkát dolgoztunk ki.

Az aula hangsúlyos főfala elé helyezett 4, 20 x 4, 20 méter nagyságú szabályos objektum (a sófal) egyszerre reflektál a padló kőburkolatának színére, és a délre nyíló üvegfalon keresztül az állandóan változó fényre. A sótömbök fényérzékeny és a fényt részben áteresztő anyaga – az egyszerű forma ellenére – szüntelenül megújuló fényminőséget kínál a térben időző számára. Elgondolásunk szerint a közintézmények terében való kellemes időzés lehetősége legalább annyira megszívlelendő szempont, mint a reprezentációra való törekvés.

Nappal a sófal természetes fényre reagál, sötétedés után hátulról rejtett világítást kap. A sófal az építés után összecsiszolt, egy a síkot közelítő felszínt kap. A relief mintázata nem szemből, a felszíni megmunkálásból adódik, hanem a hátfalon befúrt különböző mélységű rasztermintázat által adott: az anyag fényáteresztési tulajdonságát kihasználva jelenik meg.

Nem utolsósorban munkánk, a sófal, egy nagy egészséges relief, melynek hatását (állítólag) szakirodalmi leírások is igazolják.

A nyertes pályamű méltatása:

Fóti Lázár, Bálványos Levente és Varga György (Carrot csoport)
Sófal
Hasított sótömb, plexi, krómacél
420 x 420 x 75 cm

A pályázók – nagy érzékenységgel – olyan alkotás tervét nyújtották be a pályázatra, mely láthatóan az adott helyre született, de egyúttal anyagából eredően, vagyis „ásványi" természetességénél fogva tág szimbólum-értékkel rendelkezik, és ugyanakkor kapcsolódik az élő szervezetekhez, hozzánk emberekhez is – mint sófal.

A vékony kőzetek fényáteresztő képessége jól használható effektus, aminek régi hagyományai vannak és amit manapság is az építészek és belsőépítészek-szobrászok nem egyszer sikerrel alkalmaznak. A legújabb kori építészetben eléggé ismert példa az egyesült államokbéli SOM Skidmore, Owings & Merril építésziroda által tervezett Beinecke Library – könyvtár és kézirattár – épülete a Yale Egyetemen, New Havenben (1960–1963). A nagy négyzetes rácsból szerkesztett homlokzati fal tábláit vékonyra fűrészelt kőlapokból építették, melyeken át sejtelmes fény szűrődik be napközben.

A Kármán Tódor Kollégium előcsarnokában csak részben van szó hasonló hatásról, a 4,2x4,2 méteres sófal napközben a csarnok nagy üvegfala által erőteljes természetes megvilágítást kap. Este viszont a fal, a mögé tervezett világítással már valami hasonlót mutat. A sófal kristályos kőzetén átderengő fény hatásos világítással teszi barátságossá a csarnokot. A fal hátoldalát a pályázók egyenletes kiosztású térbeli mintázattal – hengeres furatokkal – látták el. Ez a nyugodt ritmusú raszter harmonizál a csarnok tiszta, egyszerű térformáival.

A nappal és az éjszaka e határozott megkülönböztetése, tehát a hangsúlyos látvány-változás mellett a sófal önmagában hordozza az állandóságot vagy örökkévalóságot is, mint kőanyag.

A só biológiai és élettani fontosságát szintén említendőnek tartjuk a pályamű értékeinek felsorolásában. A terem díszítésére állítandó Sófal talán még ahhoz is hozzájárulhat majd, hogy kellemes közérzetet biztosító légállapot uralkodjon a helyiségben.


További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):

Albert Ádám: "K.T.2007"

Bálványos Levente: "Fekete reliefek"

Bodóczky Antal - Sebestyén Ferenc - Ernst Suss: "Inventor Ludens"

Bojti Márton: "Reflexió"

Csordás Zoltán: "A végtelenről és a távlatról"

Dalos Viktória: "Dunapart"

Dienes Attila: "Fúriák tánca"

El-Hassan Róza: A „Fali tárgy" és „A türelmetlen kertész" párbeszéde

Győri Zsolt - Horváth Csaba: "Paralell"

Helényi Tibor - Gálócsi Ágnes: "Egy forma progressziója"

Horváth Csaba: "Inkorrekt mechanizmusok"

Köves Éva: "Kerékpárok"

Mátrai István - Antal László: "Nomen oblige (a név(adó)) kötelez"

Nagy Barbara: "Fény-képek"

Nagy Roland: "A cédrusfa két arca"

Orgoványi Gábor - Selmeczi Zsuzsanna - Pokorádi Árpád: "Kármán Tódor kérdez, a négy őselem válaszol"

Vágó Szilvia - Csirke Orsolya - Mészáros Anna - Sütő Erika - Turcsányi Judit - Zakar József: "Kép-gép"

Záborszky Gábor: "Pantha rhei 2007"

Vélemények (8)
hallgato83
2007.10.02.
15:07

Tisztelt Elbiráló Bizottság és Minden Érdeklődő!

Én a Kármán Tódor Kollégium lakója vagyok! Itt laktam a felújítás előtt is két évigé s a felújítás után is visszaköltöztem.  Így kicsit otthonomnak is érzem a "kolit". Más lett nagyon minden pozitívumával és sajnos negatívumával is de ez a kollégiumi életet érinti nem az épületet, így ezt nem ecsetelem. Amiről beszélni szeretnék, az a művészeti alkotás melyet az épület díszeként kívánnak elhelyezni az aulában. Nyilván elfogultnak és nem-hozzáértőnek fognak titulálni, de azért olvassák végig. Úgy érzem Kármán neve is szerepet játszik minden a kolival kapcsolatos dologban. Így nem tartom helyén valónak egy olyan műtárgy kihelyezését, mely Kármán személyével munkásságával egyáltalán nem foglalkozik. Félre értés ne essék, nem akarom megbántani a sófal alkotóit, de nem egy pályázat alkalmasabb lenne erre a pályázatra. Szerény véleményem szerint a K.T.2007, Nomen Oblige, Inventor Ludens, pályázatok sokkal célirányosabb pályaművek. Különösen a Nomen Oblige pályázat felel meg leginkább a kiirt feltételeknek. De lehet rosszul értelmeztem a kiírást, ha így van kérem javítsanak ki! Más oldalról pedig jó lenne ha ilyen döntésekben nagyobb szava lehetne azoknak akik mindennap nézni fogják a műtárgyat. Nincsenek illúzióim, nagyjából már sejtem, hogy működik a világ ezért nem várok soakt eme kis hozzászólástól. Ha mégis hasznos lenne, csak örülök! Köszönöm a vélemény nyílvánítás lehetőségét a honlap szerkesztőinek! Tisztelettel: Zoltán, egy "Kármán lakó"

mB
2007.10.03.
07:59

@hallgato83: "Nincsenek illúzióim, nagyjából már sejtem, hogy működik a világ ezért nem várok sokat eme kis hozzászólástól."

Nagy baj lenne (ahogy persze sokszor nagy baj is), ha egy pályázat esetében mód lenne annak eredményhirdetése UTÁN, a pálya széléről bekiabálva módosítani az ott meghozott eredményt. Ennek persze semmi köze a pályamunka minőségéhez - csupán a dolgok normális menetéhez, a dolog tisztaságához. Egy pályázat egyik leglényegesebb tulajdonsága a nyilvánosság, s a z ilyen módon kialakítható párbeszéd, vita lehetősége. A pályázaton persze nem kötelező résztvenni, de aki nem vesz részt, aki a döntés ELŐTT nem él a véleményalkotás jogával, az ezzel lemond arról, hogy a véleménye érvényesüljön a folyamatban. Ilyenformán viszont felettébb visszatetsző UTÓLAG reklamálni egy "nekem nem tetsző" döntés miatt. Tudjuk persze, hogy sok esetben "hogy működik a világ", de ezt ilyen módon, fennhangon követelni (azaz a jogszerű, törvényes döntést megkérdőjelezni)... legalábbis furcsa.

(Hozzászólásom természetesen sem a győztes pályamunka, sem a többi pályázatminőségét nem kívánja értékelni)

csoszka
2007.10.03.
08:17

@mB: magyarul: POFA BE!

:(

rokon
2007.10.03.
08:41

@csoszka: T. csoszka,

sto éto?

csoszka
2007.10.03.
13:12

@rokon: Zoltán, egy "Kármán lakó" leírta ide a véleményét. A végén még meg is köszönte, hogy lehetőséget ad az Építészfórum erre.

Ezután kapott egy kioktató, leszúró reagálást, hogy mégis hogy képzeli, hogy neki nem tetszik a nyertes!

?Te parece normal?

mB
2007.10.03.
19:56

@csoszka: Szia csoszka!

1.) nem CSAK annyit írt, hogy neki nem tetszik a nyertes; 2.) senki nem oktatta ki, nem szúrta le - leírtam a dolog tiszta menetét. 3.) kétszer is hangsúlyoztam, hogy a nyertes minőségét szóba sem hozom.

Ezek utén viszont nagyon érdekelne a Te véleményed. Mi a teendő egy érvényes, lefutott pályázat UTÁN, ha az valakinek "nem tetszik"?

mB

ezer kartács
2007.10.04.
19:12

@mB: az a "teendő", hogy bárki elmondhatja a véleményét, pláne mégoly kultúrált formában, mint azt a koleszos hozzászóló tette. ha valakinek bármi nem tetszik (lefutott pályázat, megépült ház, leírt szó, stb.), akkor azt bármikor kimondhatja - így tett a hozzászólónk is. itt valamit félreértettél, mB.

trai
2007.08.12.
21:35

Kedves nyertesek! Gratulálok, és mosolyogva emlékezem arra, hogy ha nem invitállak benneteket a Schönerz kollégium bejárását követően át a Kármán helyszínének megtekintésére, talán el sem indultok a pályázaton... és így az én esélyem is másként alakult volna Ha jól belegondolok talán még "nyomravezetési" jutalék is járna részemre... Sok sikert a megvalósításhoz: Egy pályatársatok.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk