Épülettervek/Középület

Beltéri műtárgyak megalkotása a BME Schönherz Zoltán kollégiumának rekonstrukciójához kapcsolódva - pályázati eredmény

1/4

?>
?>
?>
?>
1/4

Beltéri műtárgyak megalkotása a BME Schönherz Zoltán kollégiumának rekonstrukciójához kapcsolódva - pályázati eredmény
Épülettervek/Középület

Beltéri műtárgyak megalkotása a BME Schönherz Zoltán kollégiumának rekonstrukciójához kapcsolódva - pályázati eredmény

2007.12.13. 07:59

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
14

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

A pályázat nyertese Havrán Judit "Színlétra" c. pályaműve

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Schönherz Zoltán kollégiumának rekonstrukciójához kapcsolódva - a Magyar Universitas Program keretén belül - kiírt képző- és iparművészeti pályázat eredménye.

A pályázat nyertese Havrán Judit "Színlétra" c. pályaműve

 

1/4

2/4

3/4


A nyertes pályamű méltatása

Havrán Judit
Színlétra
kb. 560 m2 19 szinten
kerámia - rozsdamentes acél - parafa


A pályamű kép- illetve térsora, „színlétrája" egyszerre művészi és építészi megoldás, amely tiszta harmóniát sugároz a szinte legegyszerűbb, ám mégis igényes eszközökkel – határozott, ám mégsem erőszakos hatásosággal. Élénk, jól eltalált színeivel, arányaival és komponáltságával minden szemlélőben kellemes benyomást tud kelteni – divatkövetés vagy technika-terror nélkül. Nem próbál koncepcionális különbséget tenni a sok emelet „folyamatában", ugyanakkor eléri a változatosságnak azt a fokát, mely az adott esetben szükséges. Jól indokolja az egyes szinteken belül kialakított téri tagolást, és megfontolásait a képsorozat is megfelelően alátámasztja.

Az anyagválasztással figyelmet fordít arra, hogy a mű jól kivitelezhető legyen és egyúttal tartós, a sűrű-használatú terekben hosszú időre megfelelő. A pályázó tervező leírása szerint – továbbá eddigi belsőépítészi tapasztalatai alapján – a kiviteli tervezés során kész minden felmerülő részletkérdés megoldására.

Összefoglalva a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karát kiszolgáló, 1000 hallgató ideiglenes otthonául szolgáló kollégiumban a „színlétra" kompozíció maradéktalanul megoldja a központi közlekedő mag elvárt dekorativitását, vizuális „élmény-tengelyre" fűzi a magas épületet.


További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):

Erdély Dániel - Erdély Simon: "Kreatív csempeburkolat"
Gergely Zoltán - Rácz Róbert: "Pozitív" és "Negatív"
Herczeg László - Varga László: "Föld-Ég-Táj információs falburkolat"
Lévay Jenő: "Delejes képek"
Mátrai István: "10 x 10 számrendszer"
Pásztor Erika Katalina - Bodóczky Antal: "HSH"
Puskás Éva - Szabó Ágnes: "Számról számra"
Szabó Zoltán - Komoróczky Tamás - Németh Zsuzsanna: "Madzsong"
Székely Annamária - Szívós Anna: "1970-07-01"
Tatár Dóra - Ónodi Mátyás: "Számmisztika"

Vélemények (14)
kemtam
2008.01.19.
12:24

Olyan kis naivak vagytok. Miért gondoljátok, hogy egy százmilliókért felújított toronyház örökön örökké a tietek maradhat? Most hogy az állam szépen kistarfirungolja, máris lehet rá keresni egy baráti vevőt. Ám mielőtt a baráti üzlet megköttetne, ki kell csicsázni a helyet a végletekig. Így aztán az is lehet, hogy ez az új belső arculat már egy új tulajdonos és egy új funkció szerint készült.

A fenti okfejtésből egy szó sem igaz. Pusztán a rossz-szándékú képzelet alantas szüleménye :)

Atesz
2008.01.19.
11:05

Kedves zsűrik és tisztelt pályaműkészítők!

Nem tudom Önök hallgatók, vagy végzett egyetemisták-e, de mindenképpen illene megfontolniuk, hogy ha elkészítenek valamit, akkor esetleg kérjék ki azoknak az embereknek a véleményét is akiknek ezt készítik. Őszintén remélem, hogy a díjnyertes pályaműből nem valósul meg semmi, mert én is kollégistatársaimmal ebben a kollégiumban fogunk lakni. Ha estleg megnéznének néhány magazint, amellyben szép házak képei vannak, onnan tudnának ihletet meríteni. Nam tudom honnan sikerült ennyi ízléstelen dolgot összehozni, de az biztos, hogyha ebből bármi is megvalósulna akkor tökéletesen sikerülne elvenni az összes ott élő egyetemi hallgató jókedvét, és garantálhatom, hogy valószínűleg, ahogy a többi hozzászoló is említette továbbra is szervezni fogunk szintfestést!

Továbbá én is csatlakozom az előttem hozzászolóhoz, aki azt mondta, hogy a maga nemében a díjnyertes pályázat a legjobb a vakok itézetében. De ennek talán még egy ovodás kisgyermek sem örülne nem beszélve több száz egyetemi hallgatóról.

sbuci
2008.01.16.
22:17

Nem hiszem el egyszerűen, hogy ezt bárki is komolyan gondolta... nem hiszem el... A GTK kolijába ez még egészen jó lenne egyébként (ha lenne nekik :D)

Zsűri! Nem a pályázatokkal van a baj, hanem a döntéssel, azaz Veletek! ;)

goerenh
2008.01.15.
23:46

Kedves Judit!

Nehéz szavakat találni, amikor az ember ilyen ****T lát.

Ön, mint felelősségteljes belsőépítész, vagy mi, nyilván utánajárt annak, hogy itt villamosmérnök és informatikus hallgatók fognak lakni, nem pedig barbik, pónik, vagy legóemberek. Továbbá ez nem óvoda, sem általános iskola, vagy napközi.

Érdekelne, hogy amikor ezt a hippi-shitet összehozta, vajon simán be volt szívva, vagy egyből meszkalint is tolt mellé... A szivárványt hova rejtette? A szemétledobó mellé, vagy a konyhába?

Én ebben a házban több, mint másfél évet húztam le, így valószínűleg jobban átérzem ennek a hulladéknak ránk gyakorolt hatását. Kíváncsi leszek, vajon ezek a csempék meddig maradnak a falakon. Ha konzultált volna az egykori főépítésszel, aki megtervezte a kollégiumot, valószínűleg eszébe se jutott volna ez a förtelmes valami.

 

Nyilván ön nagy művész, de ajánlanám, hogy ezek után mondjuk a vakok intézetében alkosson. Akkor nem fog annyira fájni.

nevermind
2008.01.13.
18:59

Bár én nem laktam a Schönherzben, azért párszor jártam már ott, és megdöbbenve látom, hogy milyen pályázati eredmények születtek. Főleg a 1970-07-01-en botránkoztam meg, de a nyertesé sem éppen valami meggyőző.

Valószínűnek tartom, hogy a pályázati kiírással körül is hibádzik valami, hiszen elég hasonlóan lehangoló alkotások születtek. Építész hallgatóként tudom, hogy azért több kreatívság szorult még a bme-s hallgatókba is (bár én nem hallottam erről a pályázatról, nem tudom, pontosan kik számára volt kiírva). Azt sem értem, hogy a színvilág miért ilyen sekélyes, olykor irritáló...az aki ilyet tervez, nem gondol át olyan szempontokat mint: vajon ő szivesen lakna ilyen helyen? Én 3 évig laktam koleszban (Bercsényi), és habár az sem egy luxusszálló:P, azért egészen lakhatóvá tettük azzal, hogy minden évben kifestettük. És komolyan mondom, ott sokkal jobb megoldások születtek, pedig csak festéket használtunk.

Hát én csak annyit tudok mondani, hogy "néha a kevesebb több". Egy ízléses, szép homogén burkolat, hivalkodó számok és iritáló kockák nélkül, sokkal megnyugtatóbb lenne. És mivel ugye nem a pályázó fog majd ott lakni (ha jól sejtem), nem ártott volna olyan ötletet felvetni, ahol a téresztétika alakításába az ott élők is jobban bele tudnak szólni. Ettől lenne igazán élhető a folyosó. Szerintem ennek az alkotásnak nem a művészről kellene szólnia, hanem az ott lakókról.

A legutóbbi tervezési feladatomnál 30 emberrel készítettünk interjút, pedig ugye az terv csak az egyetemnek készült. Itt sem ártott volna több beleélés.

raschan
2008.01.13.
19:11

@nevermind: Kedves Tervező!

 

Fél évet laktam a Schönherz Kollégiumban, és meg kell mondanom, hogy a már feljebb említett szintfestéseken a legtehetségtelenebb szint is színvonalasabb alkotást készített, mint az itt "pályázók" többsége, köztük ön is.

Tervezés közben ("egy pixel ide, egy oda", gondolom így ment) átgondolta, hogy milyen lehet majd ott lakni? Volt akár egyetlen egyszer is az épületben (az építés alatt lévő szinteken is izlésesebb volt a dekoráció, pedig még ki sem voltak festve a falak)

Remélem a zsűri is átgondolja mégegyszer a döntését.

 

Elnézést kérek mindazoktól, akiknek álmatlan éjszakát okoztam hozzászólásommal.

saffer
2008.01.13.
12:47

Kedves Judit!

Elég non-figuratív, random pixel lett ez a dizajn. Nagyon nem tetszik, és szerintem egy profitól sz*r is. Nem nagyon tudom ertékelni az olyasmit, amit én is meg tudnék csinálni, holott nem értek hozzá. Biztos hatalmas munka lehetett, igy lerakni a pixeleket. Hmmm, most milyen szinűt rakjak ide, ez legyen mondjuk zöld.. tökéletes.

lacavale
2008.01.13.
11:35

Kedves Judit!Idézem a műleírásából:"Az adott mûhöz egyedileg gyártott színes lapkerámiákból, olyan óriás faliképet terveztem, amely mind összességében mind pedig szintekre bontva kifejezi az elektromosság (többnyire leendõ mérnökök lakhelye) alkalmazásával lehetséges függõleges mozgást - emelkedést - süllyedést és szintén annak köszönhetõ, különbözõ színek formájában láthatóvá váló fényt."Namost nyilvánvalónak tűnik számomra, hogy fogalma sincs, arról hogy mi a kar lényege. Hangsúly elhiheti nekem nem a színes ledeken(lámpa) van. És mit jelent az, hogy kifejezi az elektromosság alkalmazásával lehetséges függőleges mozgást? Igen a lift mozog ez valóban az elektromosságnak köszönhető. Egyébként hogyan fejezi ki?

lacavale

willg
2008.01.12.
11:33

nem tudom, hogy a pályázók "művészek"-e vagy csak simán egyetemi hallgatók, akik max. egy zh alaposságával gondolták végig, hogy mi is a jó megoldás ? Remélhetőleg a pályájuk elején tartanak és a kreativitásuk ki fog teljesedeni, mert amit ezek a "pályamunkák" mutatnak az elég lehangoló.

Nem csak a hely szellemének totális félreértése, hanem a kreativitás teljes hiánya is elég ijesztő (egyedül talán az utolsóként felsorolt "számisztika" mutat kreativitást).

Csak bizni lehet abban, hogy a kiíró nem ezek alapján fogja kiviteleztetni a belső tereket.

willg
2008.01.12.
06:29

Csatlakozom az előttem szóló kollégistákhoz.

És pár új kérdést is felvetek:

Eddig (a felújításig) a liftköz hatalmas tűzzáró (és speciális tűzálló festékkel bevont) ajtajai majdhogynem a liftajtók széléig értek, de legalábbis a látványtervhez képest sokkal nagyobb részét takarták el a liftek melletti résznek. Jóformán eltakarták azt.

Másrészt ezek az ajtók a mágneses ajtózáró tűzvédelmi mechanizmus miatt nem voltak a falig nyithatók, jócskán belelógtak a térbe, így átformálva és csökkentve azt.

Harmadrészt ezek az ajtók szolgáltak nyitott állapotukban gyakorlatilag minden kollégiumi plakát helyéül, így általában zsúfolásig voltak ragasztva.

Remélem a művésznő utánajárt a tűzvédő ajtók felújítás utáni méreteinek és működésének, funkciójának és színének, különben félő, hogy a szándékolt kompozíciónak alig az egyharmada fog csak teljes súllyal érvényesülni, a térélmény teljesen más lesz, és a plakátokkal együtt az egész mű rombadőlhet...

mikinw
2008.01.10.
19:44

Bizonyára mindenki újat és látványosat szeretne alkotni, ezért született ez a sokféle, extravagáns terv. Azonban úgy érzem al alkotók figyelmen kívül hagyták (vagy nem is tudtak róla) azt a tényt, hogy ez egy lakószint része lesz, ahol emberek fognak járni-kelni. Azon kívül a két fal közt nincs 5 méternél nagyobb távolság, a homlokzat pedig kívülről nem átlátszó, így a "nagy egészet" senki nem fogja látni, csak a "kicsit", ami pedig az ott lakóknak igencsak zavató - esetleg idegesítő - lesz.

Hasonló pályázatoknál mindenképpen hasznos lenne, ha pályázók tájékozódnának a helyszín múltjáról és jelenéről, mert az elképzelt képek, formák és életérzés a valóságban másképp interpretálódik.

Sajnálom azt is, hogy nem kérték ki az éritettek (ti. azokat az embereket, akik ott fognak lakni) véleményét (legalább az elbírálás során).

Mindazonáltal a pályamű nem rossz, de szerintem nem pályázott helyre való.

Jakab Miklós

Zovits Ádám
2008.01.12.
01:58

@mikinw: Csatlakozom az előttem szólókhoz, jómagam is lakója voltam a Kollégiumnak. A Schönherz kollégium nem csupán egy lakótömb, hanem egy életérzés, egy nagy család, amelynek megvannak a saját hagyományai, melyek azzá tették, ami. Ez a pályamű sajnálatos módon nem illik bele ebbe a légkörbe. Remekül mutatna egy kórházban, vagy egy általános iskolában, de egy egyetemi hallgatónak mások az elképzelései az életteréről. Pontosítok, szinte minden hallgatónak mások az elképzelései.

Ezért is volt eddig jó megoldás, hogy az egyes szintek lakói minden ősszel a saját terveik alapján, saját munkájukkal, nagyságrendekkel olcsóbban kifestették nem csak a liftközöket, hanem a folyosókat is. Ez az esemény ráadásul a frissen beköltözött "gólyák" első nagyobb csapatépítő projektje szokott lenni.

Nem akarom leszólni a tisztelt művész hölgy alkotását, sem a zsűri véleményét, csak annyit mondanék, hogy ami működik, azt nem kell megváltoztatni. Főleg nem ennyiért.

Csiszár László
2008.01.10.
18:07

Érdekes megoldás. Abban az épületben laktam 5 évig, abszolút hozzá nem illő konstrukció, a maga irritáló színeivel. Egyszerűen csúnya.

Masznyik Csaba
2007.12.13.
10:07

Kedves Judit!

Gratulálok!:-))Masznyik Csaba

Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk