Épületek/Középület

Belvárosi oázis Szingapúrban

1/20

WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering

?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
?>
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
1/20

WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering

Belvárosi oázis Szingapúrban
Épületek/Középület

Belvárosi oázis Szingapúrban

2016.01.05. 09:25

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Szingapúr

Építészek, alkotók:
WOHA

Dosszié:

Trópusi szigetet teremtett a nagyvárosi üzleti negyed közepébe a szingapúri WOHA építész iroda. A Parkroyal szállodalánc egyik legújabb egységének fákkal befuttatott homlokzata jól harmonizál az elé telepített városi parkkal, ami így a vízszintesből a függőlegesbe futhat tovább. Bán Dávid írása. 

Különleges megoldással rukkolt elő az 1961-ben Ausztráliában alapított, a távol-keletre koncentráló luxusszálloda lánc, a Parkroyal néhány évvel ezelőtt megnyílt szingapúri egysége. A WOHA iroda tervezte 367 szobás szálloda két irányba: egyaránt kíván illeszkedni a környező toronyházakhoz és az előtte elterülő parkhoz. A tervezők önmaguk számára úgy fogalmazták meg a feladatot, hogy a sűrűn beépített városrészbe egy építészetileg megdöbbentő, mégis a környezetébe jól integrálódó és fenntartható épületet szeretnének. Sikeres megoldásukat 2013-ban Inside Festival díjjal jutalmazták.

WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
8/20
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering

A szálloda Szingapúr sűrű szövetű üzleti negyedében, a nem sokkal korábban átadott Hong Lim Park szomszédságában épült fel. Az új építmény végül egy olyan vertikális park lett, ami az előtte elterülő, városi zöldterület folytatása, ugyanakkor a sziklás környezetet imitálva próbál azon tovább lépni. A tervezőknek sikerült mintegy 15.000 nm zöld felületet létrehozni, főleg a három toronnyá tagolt épület szárnyai között, a különböző szinteken húzódó, hullámvonalas teraszokra való trópusi növényzet telepítésével.  A teraszokra néző szobák vendégei így egy trópusi kertet kapnak ablakuk elé, azon keresztül tárul eléjük a sűrű nagyváros képe. Míg az alsóbb szinteken kialakított összefüggő zöldfelületeket úgy alakították ki, hogy azok szinte belefolynak az épület előterébe.

WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
20/20
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering

A kerteket alulról, terepvonal szerűen rétegződő, hullámos, a szürke különböző árnyalataira festett, sziklafal imitációjú támasztékok tartják, amely motívum következetesen vonul végig az épület alsóbb szekvenciáitól kezdve az egész homlokzaton. Egyéb részletekben is több utalást találunk a természetre, így lógnak szőlőfürtök, különböző vizes medencéket alakítottak ki az alsóbb szinteken, mindezek hatása pedig jól megtöbbszöröződik a magasba törő tornyok üveghomlokzatának tükröződésében. A természettel való játék hatásosan szövődik bele az előtérbe is, ahol akár már a giccsbe hajló motívumok – mesterséges rőzsekerítések, kavicsos felületek, mindezek felett pedig aranyozottan csillogó tükröződő felület – erősítik mindezt. A felső szinti szabadtéri medence mellé hatalmas kalitkák kerültek, a vízfelület pedig nagyon látványosan vész el az üzleti negyed horizontja előtt.

WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
17/20
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering

A vibráló homlokzati megoldásokkal ellentétben az egyedien tervezett szobák lényegesen nyugodtabbak, letisztultabbak. A szintén a WOHA tervezte belső terekben már nem köszön vissza az épület közösségi tereit uraló kert tematika, ezzel ugyan felhagyva, de a természetes anyaghasználatot megtartva a szobákban jól érvényesülnek a világos tónusú faburkolatok és egyedien tervezett bútorok.

WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering
16/20
WOHA: Parkroyal Hotel, Szingapúr, Pickering

Az épület természetesen igyekszik a nagyfokú fenntarthatóságra, így a felsőbb szinteken összegyűjtött esővízzel locsolják a homlokzat és a teraszok zöldfelületeit úgy, hogy a csőrendszer kiépítésekor a gravitáció segítségével, egyéb külső energiaforrás felhasználása nélkül „pumpálják" a szürke vizeket az épület minden részébe. A tetőn napelemeket helyeztek el, így összességében az épület nulla külső energiafelhasználású lett, a maga nemében az első Szingapúrban. 

Bán Dávid

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk