Épületek/Középület

Birdland Villapark - Apartmanházak Bükfürdőn

1/11

fotó: Molnár Emil

?>
fotó: Molnár Emil
?>
fotó: Molnár Emil
?>
fotó: Molnár Emil
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

fotó: Molnár Emil

Birdland Villapark - Apartmanházak Bükfürdőn
Épületek/Középület

Birdland Villapark - Apartmanházak Bükfürdőn

2007.09.19. 10:17

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Pályi Gábor

Földrajzi hely:
Bükfürdő, Magyarország

Vélemények:
3

A házak alapvetően három típust alkotnak, mindegyik földszint plusz egy emeletes, tetőtér-beépítéses épület.Pályi Gábor építész tervező

Telepítés
A bükfürdői golfpálya területén kollégáink (Horváth Lajos, Molnár Tibor) által tervezett SAS Radisson szálloda szomszédságában, szép természeti környezetben készítettük 2003-ban a 21 házból álló épületegyüttes terveit. Az épületeket a meglévő fák, terepalakulatok figyelembe vételével, szabálytalan, lazán vezetett gyalogos és gépkocsi utak mentén, kilátással a golfpálya felé, helyeztük el. A házak mindegyikében 12 db különböző nagyságú apartman található. A házak összességükben tulajdonképpen jelentős méretűek, de alapvető törekvésünk volt, hogy az épülettömeg kisebb elemekből épüljön fel, ezáltal a később még nagyobbra növő fák között otthonos, emberléptékű legyen. Az apartmanházak az akkori elképzelés szerint három ütemben épültek volna. A kiviteli terveket az első ütemre, nyolc épületre vonatkozóan adtuk ki.

 

4/11

5/11

 

A házak alapvetően három típust alkotnak, mindegyik földszint plusz egy emeletes, tetőtér-beépítéses épület. Az első ütemben nyolc épület készült el, a három típus a színezési variációknak megfelelően további alvariációkat alkotnak, így az azonos alapelemek és formák ellenére mindegyik épület különböző, egyedi. Az épületeket a szálloda főbejárata előtti parkolót megközelítő út folytatásaként kiépült feltáró utakon érhetik el.

 

6/11

7/11

 

Funkcionális kialakítás
Az apartmanházakban különböző, egy hálószobástól három hálószobásig terjedő nagyságú, apartmanokat terveztünk.


A földszint plusz egy emeletes tetőtőr-beépítéses épületben az apartmanok nyitott lépcsőházon és folyosón keresztül közelíthetők meg. Egyes épületeknél egyenes karú, más épületnél íves karú a lépcsőház. Mindegyik lakrész szélfogóból nyílik, melyen át az egy térben elhelyezett nappali-étkező-konyha térbe jutunk. Innen nyílik az egy vagy több hálószoba, ez utóbbi esetben gardrób közbeiktatásával. A gardróbból a nagyobb lakások esetén külön WC és fürdőszoba nyílik. Az egy hálószobás apartmanok esetén csak egy zuhany, helyenként kád, mosdó WC helyiség van. A három hálószobás apartmannál a harmadik hálószobához külön zuhany és WC-mosdó helyiség készült. A lakrészek nagyméretű teraszokkal kapcsolódnak a szép táji környezethez.


A tetőtéri lakások nagyobb nappali helyiségeiben a gipszkarton mennyezet ferdén követi az ácsszerkezetet, a kisebb terekben vízszintes álmennyezet felett a gépészeti vezetékeket vezetjük. A tetőtéri központi gépészeti helyiségben van a fűtést és melegvízellátást biztosító kazán és környékén a klíma kültéri egységek.

 

8/11

9/11

10/11

 

Alkalmazott anyagok, szerkezetek
Az épületek alapozása pontalapokon gerendarács. Felmenő szerkezetek tömör szakaszon jó hőszigetelő képességű 30 cm-es homlokzati Ytong falak, a belső teherhordó szerkezetek 20/50 cm-es vasbeton pillérek. A födémek monolit vasbeton szerkezetek. A tetőszerkezet hagyományos ácsszerkezet, helyenként acél kiváltó szerkezettel.


A válaszfalak hagyományos 10 cm-es válaszfalak vakolva, a lakáselválasztó falak többrétegű, fokozott hangszigetelésű szerkezetek. A belső-, és külső nyílászárók fából készültek pácolt kivitelben, a homlokzaton k=1,1 hőszigetelő üvegezéssel. A külső és belső könyöklők mészkő anyagúak. A padlóburkolatok a hálószobákban szőnyegpadló, a nappaliban kiváló kopásállóságú laminált parketta, egyéb helyeken mindenütt anyagában homogén gres kerámia anyagúak helyenként mintás bordűrrel.


A homlokzati anyagok hódfarkú cserépfedés, VM Zink Quartz bádogozás, vakolat, kanfanar csiszolt mészkő ablakkönyöklők, terméskő lábazat, váltakozó, színes vakolat, valamint a fényképeken látható terméskő burkolatok. A korlátok horganyzott és mázolt fém tartószerkezeten, fa anyagú, időtálló telítéssel és pácolással.
A kémények a lábazathoz és az erkélypillérekhez hasonlóan terméskő burkolatot kaptak. A szellőző felépítmények az egyéb bádogszerkezettel megegyező VM Zink Quartz lemezből készültek.


Az első ütem 2004 végén elkészült. A jó minőségű kivitelezés után a Megbízók terveink részleges felhasználásával az épületeket gazdaságosan „megnövelve", más tervező szervezetekhez fordultak a további ütemek terveinek elkészítése céljából.


szöveg és képek: Pályi Gábor építész tervező


Tervező: Középülettervező Zrt.
Megbízó: Hungária Golf Kft
Bonyolító: Óbuda Újlak Rt.
Kivitelező: Pannon Team Kft.

Felelős tervezők:
Pályi Gábor építész tervező
Schinagl Gábor belsőépítész tervező
Hegyi Béla statikus tervező
Szűcs György víz-csatorna tervező
Szabó István fűtés tervező
Unger Tamás légtechnika tervező
Máramarosi András elektromos tervező
Csontos Péter táj-és kerttervező
Poroszlai József, Szalkai Béláné közmű-és mélyépítési tervezők

Vélemények (3)
csoszka
2007.09.20.
14:51

Tegnap még kettővel több fotó volt fennt, nem? Valakit csak zavart a dolog úgy látszik.

Egyébként így is, úgy is vérszegény a publikáció. 

tewe
2007.09.20.
17:48

@csoszka: jó megfigyelés.az én fotóimmal volt kiegészítve a cucc, amit valamikor tavaly készítettem. De kiderült, hogy problémái voltak a tervezőnek az építettővel - nem ő fejezte be a többi épületet. lásd. utolsó bekezdés - pechünkre én pont a "másik" tervezők által készített épületeket fotóztam le. Az "eredeti" tervező kérésére vették le a szerkesztők a fotókat.A rajzok hiányát pedig a tervezőn kell számonkérni, ő nem akart/tudott küldeni a szerkesztőségnek...Üdv!

EMA
2007.09.19.
13:50

Alaprajzok nélkül értékelhetetlen számomra... Különösen, ha a rejtett kritikát a megbizóval kapcsolatban is komolyan vesszük.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk