Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Bor, mámor... Spar

1/24

Főbejárat - fotó: Batár Zsolt

?>
Főbejárat - fotó: Batár Zsolt
?>
Csemegepult sziget - fotó: Batár Zsolt
?>
Közlekedő - fotó: Batár Zsolt
?>
Tejtermék - fotó: Batár Zsolt
?>
Borpult - fotó: Batár Zsolt
?>
Borpult, szemből - fotó: Batár Zsolt
?>
Bor részleg, álmennyezeti részlet - fotó: Batár Zsolt
?>
Bor részleg - fotó: Batár Zsolt
?>
Pékáru - fotó: Batár Zsolt
?>
Pékáru sziget és polcok - fotó: Batár Zsolt
?>
Bor részleg polcok és álmennyezet - fotó: Batár Zsolt
?>
Közlekedő - fotó: Batár Zsolt
?>
Kasszák glóriával - fotó: Batár Zsolt
?>
Zöldséges sziget - fotó: Batár Zsolt
?>
„UFO” kasszák - fotó: Batár Zsolt
?>
A bejárat a MOM Park átriuma felől - fotó: Batár Zsolt
?>
Zöldséges sziget - fotó: Batár Zsolt
?>
„Togo” - fotó: Batár Zsolt
?>
Álmennyezet részlet - fotó: Batár Zsolt
?>
Bor pult - fotó: Batár Zsolt
?>
Bor részleg részlet - fotó: Batár Zsolt
?>
A csapat megnyitáskor - fotó: Batár Zsolt
?>
A csapat megnyitáskor - fotó: Batár Zsolt
?>
Címlap
1/24

Főbejárat - fotó: Batár Zsolt

Bor, mámor... Spar
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Bor, mámor... Spar

2014.01.07. 13:35
MÉD

Projektinfó

SPAR, Zászlóshajó üzlet a MOM Parkban

URL:
LAB5 architects

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2013

Bruttó szintterület:
2000 m2

Stáblista

építész munkatársak: Debreczeni András, Szegedi Zoltán, Tóth Tamás, Vámos Zoltán
építtető: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft
kivitelező: EMEL Kft.
signage: Tolnai Zsuzsi, Halasi Rita
szakági tervezés, és hátsó területek: Filepkó László - MŰÉP Építőmérnöki Kft.
bútorok: Enter Team, Solymosi, Art-Innova, Hi-Macs, Amos
lámpák: Solinfo, Zumtobel, Enter Team, Tom Dixon
boros üveg újrahasznosított lámpák: Toboz Design
padló: Porcelaingres
bolt bútorozás: Hauser, Umdasch 

MÉD:

Szokatlan megoldások, egészen új, futurisztikus világ várja a vásárlókat a Spar áruházlánc új zászlóshajójában. A LAB5 architects csapata tervezte meg a MOM Park bevásárlóközpont alsó szintjén található élelmiszerüzlet új belsőépítészeti kialakítását. 

Az üzletnek otthont adó MOM Park bevásárlóközpont mindig is speciális helyzetet élvezett a vele közel egy időben épült plázák közt. Környezete eleganciát és részben külföldi vásárlókört, az Alkotás út pedig állandó forgalmat biztosított neki. A statisztikákból tudható, hogy itt több betérő látogató vásárol is, mint a legtöbb hasonló üzletközpontban. Mindezeknek köszönhető, hogy elit pozícióját megnyitásától a mai napig sikerült megőriznie, dacára annak, hogy vannak jelentősen nagyobbak (WestEnd) és újabbak (Allee) is. E nívóhoz zárkózott fel az átalakítással a Piazza szinten található élelmiszer-áruház. A Spar idén nyár elején vette át az addigra meglehetősen megkopott bolt üzemeltetését. A meghívásos pályázat meglepő eredménnyel zárult, az addig jellemzően osztrák belsőépítészekkel és építészekkel dolgozó beruházó ugyanis ezúttal egy magyar csapat, a LAB5 koncepcióját találta a legjobbnak, így Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs és Gáspár Virág Anna tervezőtársak keze nyomán újulhatott meg az üzlet.

A bejárat a MOM Park átriuma felől - fotó: Batár Zsolt
16/24
A bejárat a MOM Park átriuma felől - fotó: Batár Zsolt

A bevásárlóközpont felé fehér íves fém-profil kapumotívummal nyílik ki az áruház. Az üzemeltető által elvárt arculati piros színt rejtett led-sor csempészi be a keretek köré. Bézs-szürke greslap szalad elénk, meleg tónusa köti össze a bolt belső terét a MOM Park barnásabb tónusaival. Üzleti újdonság a belépéskor útba eső gyorskiszolgáló "to go" büfé, ha bevásárlás előtt szükségünk lenne valami kis harapnivalóra. Ha elfogyasztottuk a bárasztalkák egyikénél állva, akkor indulhatunk is a beszerzőkörútra. Egy kisebb, egy közepes, illetve a teljes árukínálatot érintő nagy kört is megtehetünk. Jó eséllyel így teszünk majd, hiszen a fejünk felett tekergő befüggesztett, helyenként monolitikus fehér, másutt fa lamellás álmennyezeti installáció figyelemfelkeltő görbületekkel hívogat az üzlet mélye felé. Mindeközben a meglehetősen bőséges, a környékbeliek igényéhez igazodó magas minőségű árukínálat rafináltan, egyedileg megtervezett pultokról kelleti magát.

Zöldséges sziget - fotó: Batár Zsolt
14/24
Zöldséges sziget - fotó: Batár Zsolt

Pékáru sziget és polcok - fotó: Batár Zsolt
10/24
Pékáru sziget és polcok - fotó: Batár Zsolt

A színes zöldségek és gyümölcsök fényes, hófehér acryl gondoláról mosolyognak. Fémesen csillogó, áttört felületű befüggesztett gömbök adják a lokális megvilágítását ezeknek a pultoknak. Más vizuális világ, a mennyezettel összehangolt fa lamellás kenyérkosár kínálja ropogós süteményeit, a falnál pedig hátulról tölthető üvegtartályban halmozódik a zsömle, kifli. A mennyezet lamellái finom ívben lefordulnak, falburkolattá avanzsálva. Kicsit hátrébb újabb acryl pultba került a csemege-sziget, nyitott dobozként, felül aranysárga mennyezettel. Tökéletesen átlátható, minden háttérmunkát közszemlére tesz, szükségképpen makulátlanul tiszta és csillogó. Akárcsak a több tíz méter hosszan a falhoz tolt hűtőpult, üveg ajtajait a mennyezetről lógó "tejcseppek" világítják meg. A "derékhad", az üzlet közepén található vásárlótér hagyományos, polcos kialakítású, de itt is minden egyedileg tervezett. Az árukat minél hatékonyabban megmutató lezárások, a fehér felületű furnérba bemart fenyőfa-logók a tervezők gondosságát mutatják. Alig észrevehető a megvilágító korszerű fénycsövek színhőmérséklet-változása, amivel minden egyes termékcsoportnál a legideálisabb látvány érhető el.

Borpult, szemből - fotó: Batár Zsolt
6/24
Borpult, szemből - fotó: Batár Zsolt

Bor részleg, álmennyezeti részlet - fotó: Batár Zsolt
7/24
Bor részleg, álmennyezeti részlet - fotó: Batár Zsolt

És aztán a hegy leve: a bor. Kultúra, életöröm, bánat, istenhozott és istenhozzád, édes, száraz, vörös és fehér (néha rosé is). A felülről amorf alakzatban "lefolyó" fa lamellák minden eddiginél extrémebb formát vesznek fel. Egyszerre hordó, boltíves pince és cseppkőbarlang, ahol járunk. És mindebből semmi sem üres építészeti szócséplés, hiszen a lamellák közt katonás sorokban palackok állnak, a falakon, pultokon, minden elképzelhető felületen. Szándékos volt-e vagy teljességgel ösztönös: a bolt tervezői két portékát ünnepeltek meg ennyire hangsúlyozottan, a kenyeret és a bort. Innét már hamarosan a pénztárak sorához érkezünk, csillogó, ovális, fehér "UFO"-k szálltak le ide, praktikus, nagy rakodófelületekkel. A bejárat mellett információs pulttal és a biztonsági szolgálat állomáshelyével zárul a sor.

„UFO” kasszák - fotó: Batár Zsolt
15/24
„UFO” kasszák - fotó: Batár Zsolt

A LAB5 architects által tervezett belsőépítészeti kialakítás az ehhez hasonló áruházláncokhoz képest Magyarországon egyedülálló. Mind a beépített anyagok, mind a megtervezett installációk messze a hasonló projekteknél megszokott színvonal fölé helyezik. Még jóval reprezentatívabb közösségi funkcióknál sem megszokott az a mód, ahogyan itt - többek között - a lágy építészeti formákat kezelték az alkotók. Okkal reménykedhetünk, hogy a fiatal építészekből álló csoport munkái időről-időre feltűnnek majd a város különböző pontjain.

Mizsei Anett

 

[Az üzletet 2014. január 2-án az Archdaily.com internetes építészeti portál is bemutatta.]

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk