Közélet, hírek

Búcsú Krisztik Pál építőművésztől

1/2

?>
?>
1/2

Búcsú Krisztik Pál építőművésztől
Közélet, hírek

Búcsú Krisztik Pál építőművésztől

2016.02.04. 10:54

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Építészek, alkotók:
Krisztik Pál

A fegyelem, a kortalanság, a divatoktól mentes minőség jellemezte Krisztik Pál építőművész munkásságát. Elhivatottan óvta az építészeti múltat és vállaira vette Miskolc rekonstrukciós tervezésének terhét is. A 85. életévében elhunyt építésztől a BAZ Megyei Építész Kamara búcsúzik.

Ady Endre soraival búcsúzunk:

„Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten"

Tisztelt Gyászoló Család,
Tisztelt Gyászoló Gyülekezet, Barátok, Tisztelőid!

Mintha csak tegnap lett volna; ünnepeltük a Kós házban 80. születésnapodat, kedves Pali Bácsi!
Egy nagy ívű életmű dokumentumait mutatták be a kiállított tablók; alkotásokat - a város több mint fél évszázadának krónikáját. Kortársaid, akikhez most az égi műteremben csatlakozol, Miskolc építészetének meghatározó alkotói voltak: Dézsi János, Dósa Károly, Heckenast Péter, Horváth István, Horváth Béla, Menner László, Nagy Zoltán, Őry Lajos, Plesz Antal, Sallai Mátyás, bár a fenti névsor korántsem teljes.

 

1/2


Kedves Pali Bácsi!

Köszönjük, amit házaidon keresztül tanítottál nekünk és a minket követő építész nemzedékeknek: a fegyelmet, a kortalanságot, a divatoktól mentes minőséget. Köszönjük, hogy szakmai alázatra tanítottál minket. Példát mutatva válladra vetted az építészeti múlt megóvásának, Miskolc város rekonstrukciós tervezésének terhét akkor, amikor feledve a múltat mindenki csak újat akart építeni.

Köszönjük, hogy tiszteletre tanítottál minket. A Magyar Építőművész Szövetség helyi elnökeként, a Borsod Megyei Építész Kamara első elnökeként a rendszerváltás körüli vajúdó időkben, a helyét kereső építész közösség ügyeit felvállaltad, bölcs humoroddal és keresztény humánummal átitatott emberi, szakmai kvalitásoddal.

Ma ravatalod előtt állunk, és köszönjük a Teremtőnek, hogy a városunkat meghatározó, alkotó építészt 85. életévéig megtartotta közöttünk. Nem búcsúzunk - csak egy időre elköszönünk Tőled - építész barátaid, az Építész Kamara tagsága, munkatársaid, tisztelőid.

Épületeid tovább élnek köztünk, emlékeztetve alkotójukra. Az építész szakma megőriz emlékezetében.

Az Úr kísérjen utadon!

A BAZ Megyei Építész Kamara Elnöksége nevében
Viszlai József építész

Kelt, 2016. február 2.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk