Egyéb cikkek

Budapest Szíve ötletpályázat

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Budapest Szíve ötletpályázat
Egyéb cikkek

Budapest Szíve ötletpályázat

2006.04.12. 20:43

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Roth János, Nagy Márton

Letölthető dokumentumok:

szerzői: Roth János, Nagy Márton, Trummer Tamás, Niczki Tamás, Bella Donna Alíz, szakértő: Molnár László

23. sorszámú pályamű
szerzői: Roth János
Nagy Márton
Trummer Tamás
Niczki Tamás
Bella Donna Alíz
szakértő: Molnár László





Részletes bírálat:

A pályázat nem előzmények nélküli gondolata a teljes Belváros közlekedési rendszerében a Petőfi Sándor utca, Kecskeméti utca vonalában egy új észak–déli tengely kialakítása és villamossal való kihangsúlyozása. A másik nagyon erős gyalogos axis a Madách tértől a Petőfi Sándor utcáig tart. A két tengely találkozásánál a (műemlék) postaközpont lebontásával alakít ki új teret, ami egyben a jelenlegi Városháza bejáratát is teljesen új dimenzióba helyezi. Ennek a térnek a kihangsúlyozása (túlhangsúlyozása!) érdekében lebontja, majd újjáépíti a volt MATÁV épületét, ami által a Szervita templom térbeli elhelyezkedése a nagyarányú átépítés ellenére megoldatlan marad.
Kérdéses továbbá a villamos, mint a Belvárosi utcákon közlekedő közösségi közlekedési eszköz (kötött pálya, nagy zajterhelés).
A rakpartot az Erzsébet és a Szabadság híd között süllyeszti le. Ehhez képest ellentmondás, hogy a terven kijelölt és hangsúlyozott gyalogos levezetések a Duna-partra nem itt, hanem az északi Belvárosban, a már említett Madách-tengely meghosszabbításában vannak.  A passzázsok ráfűzése a gyalogos tengelyre példaértékű.
A Madách gyalogostengely túlhangsúlyozása megjelenik a Városháza tömbjének a beépítésében is, és annak nem megengedhető átstrukturálását eredményezi. Az agóra térnek teljesen új, lineáris megfogalmazását jeleníti meg. A lineáris gyalogostengelyre szervezi a tömb új beépítésének térrendszerét is, ami tiszta és jól funkcionáló tereket eredményez. (De a már említett jelentős városházi átalakítás révén!) Ebbe a térrendszerbe szervesen építi be a megtartott Merlin Színházat is. A vele szemben kialakított többszintű tér azonban elveszti kapcsolatát az őt határoló Városházával, ami nem kívánatos. Az építészeti kialakítás is a beépítés átgondoltságát és kiegyensúlyozottságát, nyugodtságát folytatja, a magasság visszaléptetése viszont a valóságban kevéssé érvényesül.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk