/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Emberek/Interjú

"Célunk az építészet megjelenésének erősítése" - Pásztor Erika Katalina

1/51

a kezdetek - az első Média Építészeti Díja 2005-ben

?>
a kezdetek - az első Média Építészeti Díja 2005-ben
?>
a kezdetek - az első Média Építészeti Díja 2005-ben
?>
Média Építészeti Díja 2006
?>
Média Építészeti Díja 2008
?>
Média Építészeti Díja 2008
?>
2009-es Média Építészeti Díj győri nyertesei -Bodrossy Attila, Czigány Tamás
?>
Möcsényi Mihály tájépítész a 2009-es Média Építészeti Díján
?>
Média Építészeti Díja 2009
?>
Pásztor Erika Katalina, Vargha Mihály
?>
Média Építészeti Díja 2010 - nyertesek - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2011
?>
Média Építészeti Díja 2011 - nyertesek
?>
Média Építészeti Díja 2012 - nyertesek - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Rabie Anisz, Marosi Miklós - Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2013
?>
Média Építészeti Díja 2013 - Reisz Ádám, Fernezelyi Gergely
?>
Média Építészeti Díja 2013 - a nyertesek
?>
Sónicz Péter és Földes László kapta a zsűri különdíját 2014-ben - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2014-ben - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2014 - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2014, Peter Bogner az előzsűri tagja és Gunther Zsolt - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2014, Tóth Balázs prezentál - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Indira van
?>
Média Építészeti Díja 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Média Építészeti Díja 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Média Építészeti Díja 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Kévés György - Média Építészeti Díja 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Média Építészeti Díja 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Média Építészeti Díja 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Devich Márton, a médiazsűri elnöke, 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron a 2015-ös Média Építészeti Díja nyertes épületének tervezői - fotó: Turós Balázs
?>
a Média Építészeti Díja 2015 nyertesei - fotó: Turós Balázs
?>
Média Építészeti Díja 2015 - fotó: Turós Balázs
?>
Török Ferenc a 12. Média Építészeti Díján - fotó: Kerekes Zoltán
?>
a 12. Média Építészeti Díja - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Füleky Zsolt építészeti és építészügyi helyettes államtitkár - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Beleznay Éva, Indira van t Klooster - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Vasáros Zsolt - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2016 - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2016 - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Csomay Zsófia - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Vasáros Zsolt - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Kovács Csaba, Máté Tamás, Vass-Eysen Áron - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Nagy Csaba, Pólus Károly - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Kormos Gyula - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Blokk Építész Műhely - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Funk Bogdán, Szelecsényi Balázs, Vadász Orsolya, Nusszer Diána, Cserháti Csinszka - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Győrffy Zoltán a MÉD 2016 nyertes épületének tervezője és Pásztor Erika Katalina az epiteszforum.hu főszerkesztője - fotó: Kerekes Zoltán
?>
Média Építészeti Díja 2016 nyertesek - fotó: Kerekes Zoltán
1/51

a kezdetek - az első Média Építészeti Díja 2005-ben

Emberek/Interjú

"Célunk az építészet megjelenésének erősítése" - Pásztor Erika Katalina

2017.10.30. 14:00

Cikkinfó

Szerzők:
Zöldi Anna

Építészek, alkotók:
Pásztor Erika Katalina

Földrajzi hely:
Magyarország

Vélemények:
1

Dosszié:

A Média Építészeti Díja ma már kétségkívül rangos és professzionális rendszeres eseménye a szakmai közéletnek, amely - egyébként - nem bővelkedik az ilyesmiben. Mi áll mindennek hátterében? Hogyan és kik dolgoznak azért a szórakoztató és tanulságos pár óráért, amit majd egy éves szervező munka előz meg? Mik a fix pontok, és mi motiválja a változásokat? Zöldi Anna kulisszatitkokat feltáró beszélgetése a Média Építészeti Díj szellemi szülőanyjával, Pásztor Erika Katalinával

A szervezők a mindenkori tapasztalatok alapján minden évben igyekeznek újítani, és ennek köszönhetően a tizenhárom éve még bájos spontaneitásával vonzó, ám maratoni időtartamával embert próbáló rendezvény pergővé és igazi társadalmi eseménnyé vált. A nézőszám – köztük laikus közönség arányának - növekedése jól jelzi, hogy az évente megrendezett díjátadó egyre inkább eléri eredeti hivatását: az építészet és a civil társadalom közti párbeszéd erősítését. 12 forduló után a soron következő alkalom ismét újdonságokat hoz, nem utolsó sorban azért, mert a rendezvény kinőtte bevált helyszínét, az Uránia mozit.

Zöldi Anna (ZA): Mi az, amihez ragaszkodtok?

Pásztor Erika Katalina (PEK): A struktúra kezdetektől nem változott: a benevezett, és az adott év alatt az epiteszforum.hu-n közölt munkákból szakmai előzsűri válogat, majd a short listen belül a közönség előtti prezentációt követően nyilvános zsűrizés során alakul ki a végleges eredmény. A nyilvános zsűri tagjai különböző médiumokat képviselő újságírók, az ő véleményükön kívül minden munkát értékel a „szakmai kanapé": az építészet és a társszakmák jeles képviselői. Terv és épület kategóriában adunk ki díjat, és az elejétől fogva vannak szponzori díjaink is, ezek száma évről évre növekszik. Büszkék vagyunk azokra a támogatóinkra [az Austrotherm, a Mapei és az Europa Design], akik az kezdettől, immár 13 éve mellettünk állnak.

ZA: A rendezvény lebonyolítása évről évre csiszolódott. A 12. évet betöltve, kiskamaszként milyen változásoknak néz elébe a MÉD?

PEK: A legfontosabb változás valóban a növekedésünkkel kapcsolatos. „Szemünk fénye" nagyon szépen fejlődik, kinőttük az Urániát, ami évekig ideális helyszínnek bizonyult. 2016-ban viszont már a díjátadó előtt elfogytak a jegyek, nagyobb befogadó tér után kellett néznünk. Nem volt könnyű az Uránia helyett új helyszínt találni, Budapest kulturális térképén a 600 fős rendezvényterem nem jellemző – de hosszas keresgélés után megtaláltuk „az igazit".


a kezdetek - az első Média Építészeti Díja 2005-ben
2/51
a kezdetek - az első Média Építészeti Díja 2005-ben
ZA: Ne legyünk szemérmesek – miből és mennyi pénz van minderre? És egyáltalán: mi mindenre kell költenetek?

PEK: Alapvetően az NKA-hoz pályázunk, és kapunk minden évben 7-800 ezer forintot, ez a bázis. Összehasonlításul: az Urániában a tavalyi rendezvény költségvetése 5 és 6 millió ft között volt. A különbség a jegyárakból, illetve szponzoroktól, támogatóktól érkezik, a 2,1 millió ft értékű összdíjazás és az 500 ezer ft-os tárgyi díjak nekik köszönhetőek. Az előzsűri komoly munkát végez, ezt 300 Eur összeggel honoráljuk. A helyszínre utazó külföldi zsűritagok utazási költségeit tavaly a Holland Nagykövetség állta. A média zsűri egyelőre jelképes összegért vállalja évről évre a nyilvános szereplést - szeretnénk ezt növelni. Nem kis dolog egy számukra idegen területen nagy nyilvánosság előtt megszólalni – az idejükön túl ezt is szeretnénk honorálni. Hisz épp a média-zsűrizés és az azt kiegészítő szakmai bírálat ad az alapvetően szakmai rendezvénynek „fogyasztható" tartalmat, és ezáltal tudja betölteni a MÉD azt a funkciót, amiért annak idején életre hívtuk: az építészeti tartalmak népszerűsítését, a közízlés nevelését, röviden: az építészet beemelését a közbeszédbe. A legfontosabb kiadási tétel a terembérlet és a catering. Ezek a költségek is emelkednek idén, mert ezen a területen jelentős változásokat tervezünk.

ZA: Mi változik 2017-ben?

PEK: Az előbbiről már beszéltem – a helyszín. Felmerült a Vigadó, az Erkel Színház, a Belvárosi színház, de végül egy igazán különleges hely mellett döntöttünk. Teljesen megújítjuk a díjátadó lebonyolításának struktúráját. A mi rendezvényünk abban különleges, hogy egyszerre zsűrizés és díjátadó is egyszerre – általában a kettő időben külön szokott válni. Ez azt jelenti, hogy egy teljes délutánra igénybe vesszük a közönség figyelmét, ezt szeretnénk minél komfortosabbá tenni azzal, hogy a program két szekciója közé beiktatunk egy hosszabb szünetet, amit svédasztalos fogadáson tölthetnek azok, akik jegyet váltanak az eseményre. A nagyjából 2 és fél órát igénylő prezentációk után egy órát vesz igénybe a vacsora, ezt követi majd a díjátadó a megszokott módon. A hosszabb szünetben így mód van a hallottak feldolgozására, megbeszélésére, megemésztésére - a finom vacsora mellett. Mindez azt is jelenti, hogy valóban teljes délutáni programot kínálunk valamelyik őszi hétvégére. Szeretnénk, ha az esemény igazán rangos ünnep lenne, a szó minden értelmében, és minden érintett számára.


Média Építészeti Díja 2011
11/51
Média Építészeti Díja 2011
ZA: A MÉD hűséges krónikásaként feltűnik, és tiszteletet ébreszt bennem, hogy évről évre figyelembe veszitek és megszívlelitek a tanulságokat, változtattok a sémán. Nem a puszta udvariasság mondatja velem, hogy az esemény színvonala lminden alkalommal áthatóan emelkedik. Ki hozza a döntéseket? Egyáltalán – milyen, mekkora team működik a rendezvény hátterében?

PEK: A koncepcionális döntéseket én hozom, de előtte sok megbeszélést tartok, és ahogy mondod, figyelembe veszem az észrevételeket. Az előkészítés és szervezés az epiteszforum.hu csapatának feladata - a szerkesztőségben dolgozó 3-4 fős team végzi a munkát. Előnyünk, hogy a versenyben szereplő épületek eleve hozzánk érkeznek közlésre, így az előkészítés házon belül már jóval az aktív periódus előtt megkezdődik.

ZA: Konkrétan milyen számokról és idő-dimenzióról beszélünk?

PEK: Egy egész éven át fogadjuk a nevezéseket – az epiteszforum.hu oldalán történő közlés tulajdonképpen már belépő a versenybe. Van, hogy a tervező maga kíván a versenyben részt venni, és van, hogy mi biztatjuk a hozzánk érkező anyag alapján. A gyűjtést az esemény időpontja előtt 2,5-3 hónappal lezárjuk, ekkor kezdődik a rendezvény tényleges szervezése, illetve az előzsűri munkája, amit részünkről a tervek angolra fordítása előz meg, hisz a változó magyar zsűritag mellett 3 külföldi bíráló választja ki a nyilvános prezentációra méltó 5 épületet és 5 tervet.


Beleznay Éva, Indira van t Klooster - fotó: Kerekes Zoltán
39/51
Beleznay Éva, Indira van t Klooster - fotó: Kerekes Zoltán
ZA: Hogyan és milyen szempontok szerint dolgozik az előzsűri?

PEK: Az előzsűrit külföldi szaklapok jeles képviselői alkotják: tavaly az A10, a Monitor magazin, illetve a 2016-ban megszűnt Uncube internetes építészeti magazin munkatársai. Az elnök évek óta Indira van’t Klooster (A10), aki rendkívül lelkes és alapos munkát végez. A regisztrált pályaművek nagy számára való tekintettel került be negyedik zsűritagként Beleznay Éva - igyekszünk mindig olyan hazai kollégát választani, akinek nagy rálátása van a nemzetközi szcénára. Tavaly 91 épület és 67 terv versenyzett, ezt áttekinteni nem kis feladat, a négy zsűritag egyre szűkülő körökben válogat, és állandó skype kapcsolatban áll a végső shortlist elkészültéig. Kiemelt szempontjuk a kortárs témafelvetés, a szociális építészet iránti érzékenység, és az atipikus építészeti megoldások.

ZA: A Média Építészeti Díjának specifikuma a szakmai bírálat és a civil bírálók véleményének ütköztetése. Ettől válik igazán izgalmassá és közönségbaráttá a rendezvény. Figyelve az elmúlt 12 év tendenciáit, feltűnő, hogy a kezdetben laikus média-zsűri beletanult a szerepébe, és már pontosan tudja, hogy mit „kell" jó épületnek tekinteni. Ez egyfelől siker, hisz azt bizonyítja, hogy az építészek és a felhasználók szemlélete sikeresen közelíthető, a közönség „nevelhető", ugyanakkor a SHOW így kevésbé mulatságos. Van erre megoldás?

PEK: Tisztelve mindazokat, akik kezdettől velünk vannak, törekszünk rá, hogy évről évre új tagokat hívjunk a zsűribe. Fontos lépésnek tartom, hogy tavaly meghívtuk Vágó Ágit a Turizmus Trend - Vendég & Hotel magazintól, ebbe az irányba is szeretnénk nyitni. A show valóban fontos, ebben a konferansziéknak és a szakmai bírálóknak is nagy szerepük van. Jó fellépésű emberekre van szükség, ám elengedhetetlen a szakma jó ismerete és a hiteles vélemény. E téren is tervezünk változásokat: én igyekszem a háttérbe húzódni, s a műsorvezető páros tekintetében is új nevekre számíthat a közönség. A szakmai kanapén idén csupa hölgy fog ülni, hiszen Dúll Andrea mellé Somogyi Krisztinát és Beleznay Évát kértem fel. Így a környezetpszichológia, a közösségi-szociális építészet és a városrehabilitáció szempontjai is szóhoz jutnak a szűken vett építészeti szempontokon túl.


a 12. Média Építészeti Díja - fotó: Kerekes Zoltán
37/51
a 12. Média Építészeti Díja - fotó: Kerekes Zoltán
ZA: Feltűnő, hogy azok véleménye, akik a helyszínen, élőben látták az épületet, mindig szignifikánsan különbözik azokétól, akik csak fotóról és terven keresztül ismerik. Az építészet valóban 3D-s élmény, gondolkoztatok azon, hogy kötelezővé teszitek az épületlátogatást?

PEK: Minden évben lehetőséget adunk rá, hogy a zsűritagok megtekinthessék az épületeket, felajánljuk és meg is szervezzük az útjukat. Ez azonban nem kis elvárás, az ország területén szétszórtan elhelyezkedő objektumok meglátogatása gyakran egy-két egész napot is igénybe vehet. Sajnos egyelőre nem tudjuk az ebből adódó időkiesést úgy megfizetni, hogy mindenki be tudja vállalni a többnapos elfoglaltságot, de törekszünk rá, és továbbra is nyitottak vagyunk ez irányban. Természetesen az lenne az igazi, ha a tényleges épületről tudna mindenki véleményt formálni, bár a tervek esetében mindenképp csak az ábrázolt látvány, gondolatiság tud versenyezni.

ZA: Végére maradt az esemény lelke: az építészeti prezentációk. Ugrásszerű a változás az induláshoz képest a prezentációk színvonalában, és ezt nem csak a technikai megjelenésre értem. A kezdeti terjengős előadások helyét átvette a lényegre törő, valóban élvezhető bemutatók sora. Ez fontos, hiszen mégiscsak 10-11 munkát kell a közönségnek és zsűrinek befogadni.

PEK: A célunk az építészet megjelenésének erősítése mindenfajta médiafelületen. Ehhez élvezetes és fogyasztható előadásra van szükség – persze a vitathatatlan építészeti minőségen túl, ami nyilvánvaló alapkövetelmény. Mi ezt azzal igyekszünk segíteni, hogy a shortlist résztvevőinek ingyenes média-tréninget ajánlunk fel, ahol a tervezett prezentációjukat szakemberek segítségével fejleszthetik tökélyre. Sajnos ezt nem mindenki vette eddig igénybe, pedig szervezőként fontosnak tartjuk az egyenlő esélyeket, és ehhez az is hozzá tartozik, hogy senki ne lépje túl a megszabott időkeretet. Ezért a jövő évtől szigorúak leszünk, és csak az prezentálhatja a munkáját, aki előzetesen részt vesz a tanfolyamon. Nem mellesleg ebből leginkább az érintettek profitálnak, személy szerint is hiszek a profi segítségben, úgy a cégépítés, mind a kommunikáció terén – az epiteszforum.hu másik futó projektje, a Praxismodellek is ennek jegyében épül.

ZA: A felnőtt kor küszöbén illik már gondolni a távoli jövőre is. Mik a távlati tervei a Média Építészeti Díjának?

PEK: Az igazán távlati cél természetesen a televíziós vagy másféle online, élő közvetítés, de ezen még sokat kell dolgoznunk. Remélem, a tervezett változások együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy egy igazán pörgős, a közönség, a szakma és az üzleti partnereink minden igényét kielégítő, szép programmal tudjuk 2017-ben tovább népszerűsíteni az építészetet.

Zöldi Anna

 

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2017.10.31.
10:07

Az utolsó passzushoz: úgy legyen. És köszönjük, Anna, az interjú elkészítését. Erika itt is azt nyújtja, ami őbenne a leginkább megragadó volt: okosan, bátran, határozottan, mégis érzékenyen, szeretettel kezeli az építészet ügyeit.

Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk