Épülettervek/Középület

Central Passage - a Paulay Ede-Király utca közötti foghíjtelken

1/16

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/16

Central Passage - a Paulay Ede-Király utca közötti foghíjtelken
Épülettervek/Középület

Central Passage - a Paulay Ede-Király utca közötti foghíjtelken

2005.10.18. 15:07

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Donkó Zsolt

Vélemények:
1

Generál tervező: ATTIK'ART KFT, felelős tervező: Donkó ZsoltÉpítészeti műszaki leírás
a Bp. VI. Király u. 8-10., ill. Paulay Ede u. 3. telkekre tervezett épületről

Előzmények
A telek a főváros történelmi központjának határán helyezkedik el, a mai városszövet egyik legértékesebb sejtjét képezi. Az itt állt egykori épületek felszíni nyom nélkül eltűntek, ma a szomszédos házak tűzfalai néznek a murvával leszórt parkolóhelyre. 2004-ben az új tulajdonos (FADESA Hungaria Rt.) megvásárolta a terület három telkét, amelyeket a szabályozási terv szerint egyesített. Az engedélyezési terv készítését megelőzte egy vázlatterv, amelyben több variációt elemezve a tulajdonos a jelenlegi beépítést részesítette előnyben, és megbízást adott irodánknak az engedélyezési terv kidolgozására.

A környezet
A két utca között elhelyezkedő telek több jelentős épülettel érintkezik. Első helyen kell említeni a Király u. 12. számú klasszicista stílusú házat, az egykori Gömöry patikát, amely műemléki védettség alatt áll, tervezője Pollack Mihály volt. 1812-ben emelték, majd a későbbiekben egy további emelettel bővítették, szerencsére stílustörés nélkül. Ma egy gyógyszerkereskedelmi cég központja, állapota jó.

A másik Király utcai közvetlen szomszéd, a 6. számú, 1800-ból származó, alapvetően klasszicista épület, amelynek földszintje még barokk eredetű, majd fölfelé több stílus is előfordul rajta. Védett épület, de nem műemlék. Az utóbbi évtizedben banképületként működött, ezalatt az udvart a földszinten teljesen beépítették. Jelenleg üresen áll, vevőre várva.

Mellette magasodik az Anker ház külső íve, amely a telket, a csaknem 30 m magas tűzfalával délről határolja. A telekkel szemben található a háború utáni modern építészet egyik jelentős alkotása, Gulyás Zoltán lakóépülete, a maga markáns, klinkerburkolatú geometrikus tömegeivel. A Paulay Ede utcára egy keskeny foghíjjal néz ki a telek, ahol az északi oldalon 150 évesnél régebbi védett épületek állnak mellette.

A szabályozási terv több gyalogos átvezetést irányoz elő a területen keresztül, amelyek összességében egy passzázsrendszert alkotnak. A fő irányt természetesen a Király utcára merőleges tengely jelenti.

A tervezett épület
A tulajdonos olyan lakóépület tervezését kérte, amely a megengedett beépítési mutatókat a legjobban kihasználja. A kétszintes mélygarázs felett két szinten kereskedelmi, szolgáltató funkciók kapnak helyet - jelenleg még nem ismert rendeltetéssel, ill. kisebb mértékben irodák, elsősorban saját célra. A II. emelettől fölfelé csak lakások lesznek.

A beépítés meghatározó eleme a két szint magas passzázs, ami a Király utcától indul. Erre szerveződnek rá a lépcsőházak, ill. a belső udvarok, amelyek a mély telek bevilágítását biztosítják. Önálló történet a Paulay Ede utcai tömeg, ez tulajdonképpen egy foghíjbeépítés, hiszen a szabályozási terv nem enged összeköttetést a fő tömeggel. Az egyes szárnyak kialakításánál a célunk az volt, hogy a leggazdaságosabb területfelhasználás mellett olyan lakások jöjjenek létre, amelyek a mai elvárásoknak megfelelnek, elegendő bevilágítással rendelkeznek, sőt a felsőbb szinteken kifejezetten luxuscélokra is alkalmasak legyenek.

A mély beépítésű földszinti és első emeleti részeken lesznek a kereskedelmi, ill. szolgáltató funkciók, a területeket jelenleg diszponibilis térként jelöltük, elegendő információ hiányában. Az irodaterületek a nagyobb szabad homlokzati felületű részeken kapnak helyet. Örök gond a vegyes rendeltetésű épületekben a strangok átvezetése a középületi tereken. Ezt enyhítendő terveztünk a lakószintek alá egy alacsony belmagasságú szerelőszintet, ahol az egyes felszálló alapvezetékek csoportosítva összeszedhetők.

Tömegformálásában a két utcára néző homlokzat erősen különbözik. A tervezés során a Király utcára több változatot dolgoztunk ki, tervzsűrik, egyeztetések után kialakult végleges változat különböző síkú felületekkel a beépítés tömegviszonyait vetíti ki a Király utcai homlokzatra. Anyaghasználata, tagolása a kialakult beépítéshez igazodik. A mélyvörös (a Gulyás házra utaló) klinkertéglás, lyukarchitektúrás felületek telekhatáron állnak, míg az összekötő, a passzázs bejáratot is magába foglaló hídszerű, konzolosan előreugró tömeg az épület szerkezeti rendszeréhez igazodik, vertikálisan tagolt, szürke és homokszínű kőburkolatú és tükörüveg mezőkre osztott. A Paulay Ede utcára néző ház nem más, mint egy óriási kapu. Miután az egész épület irodaház, lyukarchitektúra helyett erős felületek játékával képezünk kontrasztot a patinás környezettel. A kapu léptéke azért fontos, mert a Bajcsy-Zsilinszky út felől csak ez a méret érzékelhető, márpedig egy jó bornak is kell a cégér. A kapu alatt a gépkocsilehajtó dominál, hiszen innen várható a járműforgalom zöme, és nem a Király utcából, ahol a forgalmat a város mesterségesen igyekszik csökkenteni. Természetesen a kétszintes mélygarázs mindkét irányból megközelíthető és elhagyható.

A belső szárnyakon a passzázs mentén a nemes burkolatok lesznek jellemzők, az udvarok felé azonban egyszerű vakolt homlokzatok néznek. A hátsó magas tömegek lapostetős lefedései a legtöbb esetben teraszosítottak, itt kiemelt vályúkban zöldtetőket tervezünk kialakítani.

Az épület engedélyezési tervei elkészültek, jelenleg a kiviteli terv készítése folyik, az alépítményi munkák várhatóan még októberben elkezdődnek.


Adatok:

 • Az épület helye: Budapest, VI. Király u. 8-10., Paulay Ede u. 3. sz. alatti foghíj telek. HRSZ: 29263
 • Megbízó: FADESA Hungaria Rt.
 • Övezeti besorolás: VK-VI.-R (TEKVÉSZ)
 • A telek területe: 7.996 m2
 • Bruttó szintterület: 35 728,28 m2
 • Szintterületi mutató: 4,47 (4,00 + 0,5 a max)
 • Beépített alapterület: 6 409,27 m2
 • Beépítettség: 80%
 • Beép. ter a II. emelettől: 4 666,51 m2 (58 %)
 • Zöldfelület: 15 %
 • Nettó alapterület: 24.405 m2
 • Lakóépület rész: 271 db lakás, 17 790,83 m2
 • Kereskedelmi terület: 4 772,90 m2
 • Vendéglátás: 961,55 m2
 • Iroda terület: 1 055,59 m2
 • Parkolóhelyek száma: 484 db
 • Parkoló alapterülete: 13 840,00 m2

Generál tervező: ATTIK'ART KFT
Felelős tervező: Donkó Zsolt
Építészet: Schrammel Zoltán, Zobor András
Építész munkatársak: Kissomlyói-Zsigmond Csilla, Nagy Imre, Tóth Tünde, Korchmáros Nóra, Békesi Tamás, Dekovics Balázs
Statikus tervező: KOVÁCS & KOVÁCS MÉRNÖK ÉS ÉPÍTÉSZIRODA KFT
Alépítmény: BÓLYA ÉS TÁRSA GEOTECHNIKAI TERVEZŐ KFT
Gépész tervező: IPARTERV ÉPÜLETTERVEZŐ RT
Villamos berendezés tervező: HUNGAROPROJECT MÉRNÖKI IRODA
Tűzvédelem: TŰZ-ÉRT-Ő MŰSZAKI, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ BT.
Sprinkler berendezés: PIROPLAN KFT
Környezetvédelem: VIBROCOMP KFT
Akusztika: dr. Karsai Elekné
Zöldfelületi munkarész: NAPKERT- BIOFÉNY KERTÉPÍTÉSZETI BT
Közlekedés: KÖZLEKEDÉS FŐVÁROSI TERVEZŐ IRODA KFT

Budapest, 2005. október 12.
Donkó Zsolt
építész vezető tervező

Fotó: vm. (Képek a 2005. október 3-i alapkőletételről.)

Vélemények (1)
ozone
2008.11.07.
09:59

Hát ennyit a történelmi központról és a városszövet legértékesebb sejtjéről...:) Szép munka volt!

http://index.hu/politika/belfold/budapest/kiraly1106/

Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk