Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épületek/Örökség

Csak a fele készült el

1/29

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/29

Csak a fele készült el
Épületek/Örökség

Csak a fele készült el

2007.05.23. 12:26

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Horváth Bertalan

Önkormányzati szociális lakásépítés, szabad befektetői lakásépítés önkormányzati tulajdonú foghíjtelken. A Szerb utca 9. alatti műemlékház felújítása befejeződött, a mellé tervezett új lakóházat a 11. számú telken nem sikerült tető alá hozni.

Maradandó értékeket, emblematikus szintű külső és belső stukkódíszeket rejtő klasszicista műemléke Pest belvárosának a Szerb utca 9. szám alatti lakóház. A műemléki hatóság (KÖH, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) a fokozott védelem, a klasszicista-romantikus-eklektikus utcaképi folytonosság, a városképi presztízs visszaállítása igényével egyszerre adott építési engedélyt egy műemlék helyreállítására és a hozzá tapadó foghíj beépítésére.

 

 

A XVII-XVIII. századi eredetű (innen a barokk, boltozatos pincék) épület 1848-1855 körüli végleges, földszint + 2 emeletes, két belső udvaros bérházzá való kiépítése Kasselik Ferenc és Diescher Ferenc építőmesterek munkája volt. A folyamatos átalakításokkal alakított épület az úri (háziúri) szárny, a „Piano Nobile" első emeleti reprezentációját és a gangos keretre fűzött prolilakások ismert pesti lakásstrukturáját mutatja. A társadalmi sokszínűség példája a a hátsó bérkocsis fertály kocsiszínnel, pincei ló-lejárató rámpával, istállókkal, ahol a kváderes, vegyesfalú boltívek közt a lovak is  piszkei vörösmárvány vályúból ittak. 

 

 

 

A bérházi lét végén az 1989-es rendszerváltást követő 10 éves lakatlanság pontot tett az épület sorsára. Ezt fokozták a 2005-2006 közti télen, a már megkezdett kivitelezés alatti átázások (falak, fafödémek) miatti pusztulás, meg a 2006 nyári Duna vízállás miatti extrém magas pincei talajvízszint. A műemléki védelem a következők megőrzését követelte meg:

  • a főhomlokzati külső, és az 1. emeleti belső, klasszicista stukkódísz,
  • az 1. emeleti fa diadalív, az intarziás fapadlók,
  • a lépcsőházak függőfolyosók kovácsoltvas és kőfaragó munkái,
  • a fafödémek megtartása,
  • a belsőudvari míves lakásbejáratok, spalettás ablakok, a bélletes-táblázatos klasszicista belső ajtók
  • a fennmaradt, míves, karcsúan remekmívű homlokzati ablakok, törekedve az anyagi-formai hitelességre.

A szerkezeti felszerelésbeli érdekességek (kő sarokkövek, márvány lóitatók, szép régi cserépkályhák, monogramos öntöttvas falikútak) köre jelentősen bővült az épület teljes „szétszedése", alábányászása során új építészeti részletek, műszaki berendezések felfedezésével. Ilyenek voltak az 1838- as pesti árvíz előtti járdavonal előkerülésével megjelenő ablakkeretek, kapuszárkövek, meg egy igazi kuriózum: a XIX. század első felére datálható, vörösmárvány vályúban vezetett, és végül műemléki bemutatást nyert szenny-csapadékvíz csatorna vezeték.

 

 

Nagy gonddal állították helyre a boltozott pinceterek kő-tégla vegyes felületű falstrukturáját, az udvari homlokzatok vakolt tagozatait. Az épület központi fűtéssel, a foghíjbeépítéssel összefüggésben tervezett légtechnikai rendszerekkel, felvonóval, egy mozgássérült igényre készült földszinti lakással, az akadálymentességet az örökölt méretek határain belül messzemenően kiszolgáló adottságokkal valósult meg.

A ház alatt óriási szerkezeti attrakcióval megvalósított gépkocsiparkoló léte  mind a járműforgalom, a szellőzéstechnika, az utólagos, hatékony pinceszigetelés, mind a bérbeadható, óriási diszponibilis pinceterek sorsát illetően feltételezte azt az építtetői szándékot (amit az építési engedélyt kiadó Hatóság is feltételezett),  hogy t.i. a két önkormányzati tulajdonú telken egyszerre kell és ésszerű építkezni.

Ez nem így történt. A mintaszerű műemlék helyreállítás eredményét, a tervezői szándék hitelét és a városrész presztízsét rontja az így zárult történet.

Horbert


Szerb utca 9-11.  (térkép)
Építtető: Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat
Beruházó, generáltervező: Belváros-Lipótvárosi Beruházó Kft.
A beruházási cél: Önkormányzati szociális lakásépítés, szabad befektetői lakásépítés önkormányzati tulajdonú foghíjtelken

Szerb utca 9.
Hasznos alapterület
helyreállítás előtt: 1861 m2
után: 2432 m2
Lakásszám helyreállítás előtt: 28 db
után: 19 db
Gépkocsiférőhely a 9-11. épület alatti
mélygarázsban: 12 db

Szerb utca 11.
Hasznos összes alapterület 1162 m2
Tervezett üzlet 1 db
Tervezett lakás: 9 db

Tervezők
Felelős építész, vezető tervező: Horváth Bertalan (Bliber Kft.)
Munkatársak: Bagó Bernadett, Niszler Katalin, Benedek Botond építész (Bliber Kft.)
Pintér Tibor statikus (ÉKI -TERV Kft.)
Farkas Tamás gépész (Reliplan Bt.)
Magyar Zoltán elektromos (Arielle Bt.)
Tóth Miklós felvonó tervező (TM-LIFT Kft.)

Közreműködők
Műemléki felügyelő: Nagy Gábor
Tudományos dokumentáció, kutatás: Farbaky Péter
Stukko szakrestaurátori szakvélemény: Jakab Magdolna
Talajmechanika: Petik Árpád (Petik és Tsai Kft.)
Faanyagvédelmi szakvélemény: Golenár Ágnes
Beruházói Ellenőr: (Bliber Kft ) Vudi Csaba
Kivitelező: (Herosz Kft.) Bánóczy Zsolt
Közreműködő szakvállallatok
Épületasztalos, farestaurátor: Famíves Kft. Szeged
Gipszstukko restaurátor: Radnóti Géza
Fapadló retaurátor: JUHER Kft.
Kőfaragó restaurátor: RENESZÁNSZ RT.
Gombakár védelem: ANTI CINEX  Kft.
Utólagos pincetömb szigetelés: TRIVALID Kft.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk