Programok

Debreceni építész hallgatók "pillanatképei" Tokajban

1/1

?>
1/1

Debreceni építész hallgatók
Programok

Debreceni építész hallgatók "pillanatképei" Tokajban

2016.10.20. 10:15

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Tokaj

Esemény kezdete:
2016.10.25. 16:00
Esemény vége:
2016.11.13. 19:00

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszéke a 2015-2016-os tematikus tanévet bemutató kiállítást rendez október 25-én Tokajban. A kiállításon a hallgatók munkáiból, diplomaterveiből, makettjeiből láthat válogatást a közönség.

Minden építészeti tervezési feladat lényege a helyszíni adottságok és a tervezési program sajátosságainak összehangolása. Tokaj város egyedülálló morfológiai és történelmi adottságai különösen izgalmas kalandozásra indítják az arra látogató építészeket. A város igazi találkozási hely, itt érkezik a Bodrog a Tiszába, itt találkozik az Északi-középhegység az Alfölddel. Elsősorban sajátos környezeti adottságainak köszönheti azt is, hogy hazai bortermelésünk egyik ékköve. Ez a különösen izgalmas "kultúrtáj" jó lehetőséget biztosított a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszék harmad- és negyedéves hallgatói számára, hogy 2016 tavaszán tervezési gyakorlatukat ezen a helyszínen végezzék.

A tanszék oktatói hitvallása szerint a hallgatók feladata nem egyszerűen épületek megtervezése volt, hanem ennek a különösen izgalmas környezetnek a megismerése, értelmezése, építészeti értékelése. A város kulturális és domborzati rétegei együttesen kell, hogy biztosítsák az építészeti tervek kiindulását. Éppen ezért a tervezési helyszínek kiválasztása is tudatosan a sűrűn beépített, az elmúlt korok lenyomatait erősen magukon hordozó területekre esett. A kiállításon bemutatott tablók, Tokaj morfológiai adottságaihoz hasonlatosan, egyedi találkozások pillanatképei. Helyszín és tervező, meglévő és új, modernitás és hagyomány egyensúlyát kereső helyzetek aktuális leképezései.


1/1
A hallgatói terveken az építészeti gondolatok mindig sajátosan tisztán jelentkeznek. Még nincsenek megbízói elvárások, leláncoló szabályozási kötöttségek. Az elkészült munkák az építészeti koncepciók nyers lenyomatai. Hisszük, hogy ezek a lecsupaszított elképzelések életünket érintő gondolatokat hordoznak magukban. A tervezési programok éppúgy, mint a meglévő és az épített környezet párbeszéde napjaink kihívásaira keresik a válaszokat. Ezek az egyszerű, a hétköznapok szükségleteiből merítő témák üzeneteket hordoznak magukban. Üzenetet a városfejlesztőknek, üzenetet a helyi tervezőknek, üzenetet a helyi lakosoknak. Felhívásokat, amelyek elsősorban közvetlen környzetünk megismerésére, a megtapasztalt valóság értékelésére, a lehetőségek megvitatására ösztönöznek minket.

A kiállítás során bemutatott 7 helyszín mindegyikén egyszerre több kidolgozott tervet ismerhetünk meg. Felbecsülhetetlen érték ez mindazoknak, akik elég nyitottak a jövő generáció vágyainak, elképzeléseinek, értékrendszerének megismerésére.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk