Épülettervek/Középület

Diósgyőri stadion

1/14

alaprajz földszint

?>
alaprajz földszint
?>
alaprajz, 1. emelet
?>
alaprajz, 2. emelet
?>
alaprajz 3. emelet
?>
metszetek: c-c, b-b
?>
homlokzatok
?>
helyszínrajz
?>
látvány - északi oldal
?>
látvány - északnyugati sarok
?>
látvány - körüljáró este
?>
látvány - keleti oldal
?>
látvány - nyugati oldal
?>
látvány - nyugati oldal éjjel
?>
látvány - stadionbelső
1/14

alaprajz földszint

Diósgyőri stadion
Épülettervek/Középület

Diósgyőri stadion

2016.03.01. 15:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Miskolc-Diósgyőr, Magyarország, Miskolc

Építészek, alkotók:
Pottyondy Péter, Közti

Diósgyőri stadionrekonstrukció

URL:
KÖZTI Zrt.

Stáblista

építészet: Pottyondy Péter, Pottyondy Bence, Kiss Ádám, Áts-Leskó Zsuzsanna, Tóth Balázs (KÖZTI Zrt.)
statika: Hegedűs Péter (Hegedűs és Mizere Kft.)
környezet: Pottyondy Flóra, Liziczai Sándor (Park Terv Stúdió Kft)
belsőépítészet: Barna Gyula, Döbröntei Nóra (Interioor One Kft)
épületszerkezet: Pataky Rita, Áts Árpád (Pataky és Horváth Építész Iroda Kft)
épületgépészet: Szakál Szilárd, Réti János (KÖZTI Zrt)
épületvillamosság: Máramarosi András, Ritzl András (KÖZTI Zrt)
tűzvédelem: Dr. Takács Lajos, Rauscher Judit (Takács-Tetra Kft)
közlekedés, közmű: Kocsis Mónika, Varga Anita, Koppány Péter (InfraPlan Zrt.)

megbízó: Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ)
lebonyolító: Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt (BMSK)

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

Erősen kinyúló, markáns tető, a lelátó tetején körbefutó mellvéd, könnyűfém burkolat, és vasbeton elemekből összeállított lelátó jellemzik a 15.000 férőhelyes diósgyőri stadiont. A terveket Pottyondy Péter és stúdiója készítette a KÖZTI Zrt.-nél. 

A kormányrendelettel kiemelt projektnek minősített, a stadionépítési program részét képező feladat tervezése kezdetén hat különböző tervváltozatot mutatott be a tervező csapat a Megrendelőnek, az Egyesületnek, a Városnak és a Szurkolók képviselőinek. 

A tervváltozatok megvitatása után elfogadott koncepcióterv alapján született meg a bontási és építési engedélyezési terv, majd a szükséges engedélyek megszerzése után a kiviteli terv, ami a most bemutatott tervek alapját képezi.


helyszínrajz
7/14
helyszínrajz

A vázlattervi megfontolások után a Megrendelő, illetve Miskolc Megyei jogú Város vezetése a meglévő stadion teljes bontása mellett döntött, azzal a megkötéssel, hogy annak több, újrafelhasználható elemét az új stadion építése idején a hazai labdarúgó csapatnak ideiglenesen otthont adó MVSC pályán újra felépítik. A tervezés idején a tervezők együttműködtek a miskolci Észak-Keleti Átjáró Egyesület munkatársaival, akik ajánlást állítottak össze a mai stadion területén még fellelhető tanútárgyak megőrzésére, a stadion tervezett múzeumában, közösségi tereiben való elhelyezésére, bemutatására. A meglévő, városi fogalommá vált „Gombán" – a volt pénztár épületen - kívül a jelenleg meglévő összes épületet, építményt, műtárgyat, burkolatot lebontják annak érdekében, hogy a tervezett új stadion elhelyezése a rendelkezésre álló szűkös területen belül optimális lehessen, illetve hogy az új épület 100%-osan kielégítse az UEFA és az MLSZ érvényes előírásait, megfelelhessen a megpályázott olimpia támasztotta igényeknek is.

A stadion előtt húzódó városi főútvonal - Andrássy u. - felé rövid oldalával forduló stadion előtt egy elfogyó lépcsőkkel, padokkal tagolt tér fogadja a stadionba érkezőket. A másik három oldalon hazai, a vendég és a VIP szurkolók, valamint a média elválasztott parkolói övezik az alig kevesebb, mint 17.500 m2 beépített területű, 15.000 férőhelyes épületegyüttest. A parkolók és a stadion között vegyes használatú gyalogos sétány húzódik.

látvány - keleti oldal
11/14
látvány - keleti oldal

A stadion markáns tetővel fedett tömege egy ezüst kupa formáját idézi. A tervezett stadion karaterét a lelátó aljára, és a nagy kiülésű tető alsó síkjára rögzített könnyűfém burkolat adja. Ezzel a megoldással két karakteres elemre (lelátó kehely, tető) bomlik a tömeg. A nagy tömegalkotó elemek és köztük lévő „árnyék fugák" könnyed, lebegő stadionképet adnak. A lelátóhoz csatlakozó város- és vendégoldali, földszintes épület és a négyszintes főépület kifelé döntött pofafalaiból induló keretezés szálcement burkolatú felülete erősíti a lelátó szétnyíló, kehelyszerű tömeghatását.

Az erősen kinyúló tető látványát a lelátó felső széléből konzolosan kinyúló ferde világító karok tagolják. A világítás egyenes folytatása a lelátó alatti körüljáró világításának, így esti világításban fénnyel íródik ki a stadion szétnyíló struktúrája. A lelátó tetején körbefutó mellvédről nagy teljesítményű lámpák világítják meg az enyhén csillogó, könnyűfém burkolatot, amitől a tető hatalmas fényvetőként viselkedik.

A tervezett stadion lényege, központi eleme az új építésű, fűtött, alagcsövezett, automata locsoló berendezéssel ellátott 105x68 m területű természetes füves labdarúgó pálya. 


látvány - stadionbelső
14/14
látvány - stadionbelső

 

A pályát nagy teherbírású beton aljzatra fektetett műfüves sáv veszi körül. A műfüves sávot, a sportfű veszélyeztetése nélkül tudják használni a karbantartó, és - a multifunkcionalitás jegyében – a rendezvényeket kiszolgáló nehéz járművek.

A füves pályát négy oldalon azonos raszterrel körbefutó, egységesített előregyártott vasbeton elemekből összeállított lelátó veszi körül, melyre 15.000 db vandálbiztos, felhajtható stadionszék kerül. A lelátó négy sarkán 45o-os lesarkítással fordul át a lépcsős nézőtér. Legfelső szintjét a szurkolói találkozásoknak teret adó körüljáró zárja. A kerekesszékkel élők és a mozgásukban bármilyen okból korlátozottak számára megfelelően kialakított, külön lelátórész épül.

Körben, a lelátó alatt azonos ritmusban férfi-női mosdók és büfé pultok váltogatják egymást, míg a sarkokra akadálymentes mosdók, baba-mama szobák, elsősegély helyek és pályaraktárak kerültek.

Az előregyártott vasbeton pilonokra állított, acél tartószerkezetű pillangó lelátó tetőt 15.200 m2 felületen acél trapézlemez és 2.350 m2 felületen víztiszta polikarbonát trapézlemez borítja. A hosszoldali tető pálya felőli acél főtartóinak végén álló, 6,2 m magas acél kandeláberek és a főtartók aljára rögzített keretek hordják a pálya és a lelátó világítását biztosító halogén lámpatesteket. A 8,4x6 m felületű digitális eredményjelző táblák az észak-nyugati és dél-keleti sarkokban, az acél főtartók végére függesztettek.látvány - északnyugati sarok
9/14
látvány - északnyugati sarok


 

A lelátó tető délre lejtő részén elhelyezhető 400 m2 össz. területű napelem felület, ami a stadion elektromos ellátására segíthet rá.

A stadionokat kiszolgáló funkciók klasszikus esetben egy épülettömegben kerülnek a pálya mellé. Esetünkben a tájolást, a helyszín adottságait, és a funkcionális elvárásokat figyelembe véve a három önálló egységre bontás volt a jó megoldás.

A városi tömegközlekedési kapcsolatok felé fordul a fogadó épület, amiben a hét minden napján a csapat szurkolóit szolgáló pénztárak, söröző, ajándékbolt és az egyesület sport múzeuma kapott helyet.

A stadion túlsó rövid oldalán, a stadionnal együtt megépülő új Vendég utcára szervezve épül a vendégcsapat szurkolóit kiszolgáló épület, melybe a stadiont ellátó elektromos központ valamint a pályafenntartó berendezések raktárai is elférnek.

A négyszintes főépület a stadionszerkesztés szabályai szerint a stadion nyugati oldalán kapott helyet. A főépület kialakításának egyik meghatározó szempontja a sportolók, a VIP szurkolók, a média munkatársak és a stadiont üzemeltetők forgalmának mindenkori szétválasztása, illetve az eseti találkozások lehetővé tétele volt. A másik az volt, hogy a helyiségek többféle célra legyenek használhatóak attól függően, hogy UEFA, MLSZ sportrendezvényt, családi vagy más eseményt fogadnak. A stadion multifunkcionalitása fenntarthatóságának alapja.


alaprajz földszint
1/14
alaprajz földszint


 

Az épületrész földszintjén a csapatok öltözői és az azokhoz tartozó bírói, orvosi és más kiegészítő helyiségek vannak. A vertikális forgalom a szinteket átriumszerűen összekapcsoló főlépcsőn és lifteken zajlik. Az első emelet a vendéglátás szintje, ahol a mobil falakkal osztható rendezvénytér a pályára nyíló, nagy fogyasztó terasszal egészül ki. A második emeleten van a 20 db sky-box a hozzájuk tartozó társalgóval. Erre a szintre kerültek még irodák és az eseményfelügyelet helyiségei mellett a média stúdiók is. A főépület legfelső – lényegében járható tető – szintjén van mód a mindenkor szükséges számú közvetítő állás és sajtó munkahely kiépítésére, a kamerák elhelyezésére.

A tervezett stadionban kétféle anyaghasználat dominál. A kereskedelmi és bérbe adható területeken igényes, innovatív anyagok jellemzőek, illetve a hazai csapatot, a mindenkori szponzorokat idéző színek, felületek jelennek meg. A közönségforgalmi területeken a vandálbiztosság és a könnyű karbantarthatóság a fő anyagválasztási szempont.

A belső burkolatoknál igényes helyeken visszatér a belsőépítész által megtervezett módon alkalmazott könnyűfém anyag szelídebb felületű változata és a látszó vasbeton. A belső tér felületein a kiemelés fő eleme a piros szín, és annak komponált alkalmazása.


látvány - körüljáró este
10/14
látvány - körüljáró este

Ma egy stadion üzemeltetése összetett feladat, hiszen nem csupán egy labdarúgó stadiont kell szakszerűen működtetni, hanem azt a lehető leggazdaságosabb fenntarthatóság érdekében „el is kell adni". Miskolcon, Diósgyőrben, ahol a labdarúgáshoz tartozás a helyi identitás része, erre jó remény van.
 

Pottyondy Péter

 


 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk